SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SIFATLAR.
Advertisements

SIFAT (ÖN AD) Varlıkları (isimleri) renk,biçim, hareket durum gibi değişik yönlerden niteleyen ; işaret,sayı,soru,belgisizlik gibi yönlerden de belirten.
Sıfatlar Sıfat: Bir isimden önce gelerek onu nitelik ya da nicelik bakımından belirleyen kelimelere “sıfat” denir. Bir kelimenin sıfat sayılabilmesi için.
İsmin özelliklerini belirten sözcüklere denir. İsmin önüne gelir.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
YAZIM KURALLARI.
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
ZAMİRLER.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Toplantılar.  Birden çok kimsenin belirli amaçlarla bir araya gelmesi, içtima (Büyük Türkçe Sözlük, 2009). Toplantıların Özellikleri  Belirlenmiş.
KESİRLER.
Güneş ışıklarının yalnız gövdemi değil içimi ısıttığını, hislerimin galeyana geldiğini, birkaç saniye içinde yetişmezsem taşacak bir çaydanlığın içimde.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
SAYILAR ve RAKAMLAR.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
İşaret isimleri Türkçe’mizde (bu, şu, o) dur.
FULYA HOCA SIFATLAR Adları niteleyen veya belirten sözcüklerdir. Bir sözcüğün sıfat olabilmesi için adın önüne gelerek onu nitelemesi.
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİLİMSİ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
Sosyal Bilgilerde Değer Eğitiminde Biyografi Kullanımı
Sunum transkripti:

SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi sıfat isim sıfat isim * İki ekmek * Kaç elma sıfat isim sıfat isim

Örneklerden yola çıkarak sıfatı tanımlayalım ;) Tanım : İsimlerden önce gelerek onları niteleyen( renk,durum,biçim) veya belirten ( işaret, belirsizlik, soru, sayı) sözcüklerdir.

A) NİTELEME SIFATLARI ÖRNEKLER : Yakışıklı adam ( Nasıl adam? ) niteleme sıfatı isim Sarı kırmızı forma ( Nasıl forma? ) Yağmurlu hava ( Nasıl hava?) niteleme sıfatı isim *** Niteleme sıfatları ismin renk, durum ve biçimini gösterir.

B) BELİRTME SIFATLARI 1) İşaret ( Gösterme ) Sıfatı ÖRNEKLER: * Bu bahçede çay içelim. ( Hangi bahçe? ) işaret isim sıfatı * Şu çocuk * Öteki kalem işaret isim işaret isim sıfatı sıfatı *** Varlıkların yerini gösteren sıfatlardır.

2 ) Belgisiz ( Belirsizlik) Sıfat ÖRNEKLER: * Bazı sorular epey zordu. Belgisiz isim sıfat * Birkaç vatandaş * Bütün eşyalar Belgisiz isim Belgisiz isim sıfat sıfat *** İsimlerin sayı bakımından belirsizliklerini ifade eder.

* Hangi elbiseyi beğendin? soru sıfatı isim ÖRNEKLER: * Hangi elbiseyi beğendin? soru sıfatı isim * Kaç öğrenci * Nasıl bir ceket soru sıfatı isim soru sıfatı isim * Ne kadar para * Ne gün soru sıfatı isim soru sıfatı isim *** İsimlerin herhangi bir özelliğini soru yoluyla bildiren sıfatlardır.

Sayı sıfatları kendi içinde dörde ayrılır: A) Asıl Sayı Sıfatı Örnekler: İki ekmek alıver. ( Kaç ekmek? ) asıl sayı isim sıfatı * Beş elma * Üç yüz sayfa asıl sayı isim asıl sayı isim sıfatı sıfatı *** İsimlerin sayılarını kesin olarak belirtir.

B ) Sıra Sayı Sıfatı Örnekler : Kardeşi dördüncü sınıfta okuyor B ) Sıra Sayı Sıfatı Örnekler : Kardeşi dördüncü sınıfta okuyor. ( Kaçıncı sınıf? ) sıra sayı sıfatı isim * Birinci takım * Altıncı his sıra sayı sıfatı isim sıra sayı sıfatı isim *** Varlıkların sırasını bildirir.

C ) Üleştirme Sayı Sıfatı Örnekler : Öğrencilere ikişer kitap verildi. ( Kaçar kitap? ) üleştirme isim sayı sıfatı * üçer üçer sıra * Beşer kişi üleştirme sayı isim üleştirme sayı isim sıfatı sıfatı *** İsimlerin eşit paylara ayrıldığını belirtir.

Bu işten yüzde on zarar ettim. ( Kaçta kaç zarar? ) D ) Kesir Sayı Sıfatı Örnekler: Bu işten yüzde on zarar ettim. ( Kaçta kaç zarar? ) kesir sayı isim sıfatı * Üçte bir pay * Yüzde otuz artış kesir sayı isim kesir sayı isim sıfatı sıfatı *** İsimlerin miktarını kesirli olarak belirtir.

SIFATLARDA KÜÇÜLTME ***Sıfatlara getirilen “-ce, -cik, -(i)msi,-(ı)mtırak” ekleriyle yapılır. Örnekler: * Ufacık bir evde oturuyorlardı. Ufak sıfatına gelen “-cik” eki sözcüğün anlamında küçültme yapmıştır. * Yeşilimsi bir kazak giymiş.

SÖZCÜKLERDE PEKİŞTİRME “ m, p, r, s “ ile yapılan pekiştirmeler Örnekler: Beyaz  bembeyaz Mavi  masmavi Sarı  sapsarı Temiz  tertemiz * Bembeyaz bir gömlek almış. sıfat

İkilemelerle yapılan pekiştirmeler İkilemelerle yapılan pekiştirmeler ***Anlamı zenginleştirmek için aynı sözcüklerin tekrarı veya eş, zıt, yakın, benzer anlamlı sözcüklerin birlikte kullanılmasıyla oluşur. * Yeşil yeşil gözleri vardı. * Yalan yanlış sözler söylemişti. sıfat

Hazırlayan Erdem ÖZTOPRAK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ