ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
Advertisements

2.GENEL KÜLTÜR BİLGİ YARIŞMASINA
Büyük insanlar her zaman büyük düşünür. Soğuk insanlara ben de soğuk davranırım. Atlas Okyanusu’nu yüzerek geçti. Biz her gece uğultularını dinlerdik.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Cümlenin Öğeleri Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
SÖZCÜKTE ANLAM.
AD TAKIMI. İki ismin bir araya gelip kaynaşması ile oluşan tamlamalardır. evin çatısı kedinin gözleri.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
FİİLİMSİLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
KARADA YÜZEN DONANMA.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
FİİLDE MASTAR VE KİP.
4 Osmanlı Türkçesinde Fiil Çekimleri OSMANLI TÜRKÇESİ
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
Soru yazmaya ne dersiniz? Haz: Adem AKCA Güle güle kullanın.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
TÜRKÇE FİİL – EKFİİL - FİİLİMSİ FİİLLER (eylemler) Anlamlarına Göre Fiiller a) Kılış Fiilleri: atmak, kırmak, bozmak, tutmak b) Durum Fiilleri: koşmak,
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
CÜMLENİN ÖGELERİ TEOG SORULARI
AYAKKABICI Ayakkabıcı, yeni getirdigi malları vitrine yerleştirirken, sokaktaki bir çocuk onu izlemekteydi.
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
EĞiTiMDE iLETiŞİM VE EĞiTiM ARAÇLARI
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
FİİLLERDE ÇATI.
EŞYALAR KONUŞUYOR Ceren, o gün okuldan eve gelince çantasını bir kenara atıp,giysilerini bile çıkarmadan yatağa uzanmıştı.Ama çok geçmeden uyuyakaldı.
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
EKLER VE KELİME YAPISI.
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
ÜNİTE SONU ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SORULARI
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Yüksek öğretim KURUMLARI sınavı
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
EKLER VE KELİME YAPISI.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
ETKİLİ İLETİŞİM ve EMPATİ EĞİTİMİ
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER

Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri inceleyiniz.Fiillerin hangi zamanda gerçekleştiğini belirtiniz. Hangi cümleler birden fazla zaman eki almıştır?

FİİLLERDE ZAMAN BASİT ZAMANLI FİİLLERBİRLEŞİK ZAMANLI FİİLLER 1.Öğrenilen geçmiş z. 2.Görülen geçmiş z. 3.Şimdiki z. 4.Gelecek z. 5.Geniş z. 1.Hikaye birleşik z. 2.Rivayet birleşik z. 3.Şart birleşik z.

BASİT ZAMANLI FİİLLER Fiil kök veya gövdelerine herhangi bir kip eki getirilmesiyle oluşur. Basit zamanlı fiillerde, kip ekinden sonra kişi ekleri getirilir. ÖRNEK: Söylediklerimi sessizce dinledi. Odasında ders çalışıyor. Seni görmeye mutlaka geleceğim.

BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLLER Fiil kök veya gövdelerine herhangi bir kip eki getirildikten sonra; idi (-dı,-di, -du, - dü, -tı, -ti, -tu, -tü), -imiş (-mış, -miş, -muş, -müş), ise (-sa, -se) ek-fiilleri getirilerek oluşur. Bazı kaynaklarda birleşik zamanlı fiiller, “iki kip eki almış” fiil olarak da tanımlanır. Üç grupta incelenir.

HİKAYE BİRLEŞİK ZAMAN

Onun okuduklarını saatlerce dinlerdi. Daha önce hiç böyle bir ses duymamıştı. Neredeyse merdivenlerden düşecekti. Kolileri buraya koymuştuk. Yukarıdaki cümlelerdeki yüklemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Hepsinde ortak olan eki söyleyiniz.Bu ek cümleye nasıl bir anlam katmıştır.

Hikaye (öyküleme) birleşik zaman Fiil kök veya gövdelerine herhangi bir kip eki getirildikten sonra “idi” (-dı, -di,...) getirilerek oluşturulur. Gel- i - r - di fiil k. Yard.ses Geniş z. Hikaye b.z. gel- i - yor - du - m Fiil k. Yard.ses şim.z.e. Hikaye b.z. 1.t.ş.e.

RİVAYET BİRLEŞİK ZAMAN

Eskiden şiirler yazarmış. Sınıfta kitap okuyormuş. Bu çalışmayı daha önce yapmalıymışız. Toplantıya biraz geç katılacakmış. Yukarıdaki cümlelerdeki yüklemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Hepsinde ortak olan eki söyleyiniz.Bu ek cümleye nasıl bir anlam katmıştır.

Rivayet birleşik zaman: Fiil kök veya gövdelerine herhangi bir kip eki getirildikten sonra “imiş” (-mış, - muş...) getirilerek oluşturulur. Gel - i - r - miş Fiil k. Yard.ses. Geniş z. Rivayet b.z. Gel - miş - miş fiil k. Öğrenilen g.z. Rivayet b.z.

ŞART BİRLEŞİK ZAMAN

Ödevinizi yaparsanız, dışarı çıkabilirsin. O kitabı okuduysan diğerini vereyim. Oraya gitmişse, telefonu kapalıdır. Yukarıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerin aldığı ekleri inceleyiniz. Hepsinde ortak olan eki söyleyiniz.Bu ek cümleye nasıl bir anlam katmıştır.

Şart (Koşul) Birleşik Zaman: Fiil kök veya gövdelerine herhangi bir kip eki getirildikten sonra “ise” (-se, -sa getirilerek oluşturulur: Gel - i - r - se fiil k. Yard.ses geniş z.e. Sart b.z. Gel - miş - se - m fiil k. Öğrenilen g.z. Şart b.z. 1.t.ş.e

Narlı Dağı’nın üstünde ak buluttan şaha kalkmış kocaman bir at dört nala koşuyordu. Dağı atlayacaktı neredeyse. Kulaklarını dikmişti, başını ileri uzatmıştı.Bacakları toza dumana karışmıştı.Kuyruğu bir tutam dağılmıştı gökyüzüne.Gözleri büyüdü.Ağzı açıldı kendiliğinden.Ooov… diye bir ses çıkardı. Ahmet kapının önüne dikilip baktı. Kalbi küt küt vurdu göğsünde. Amma güzel attı ha! Hem ne kadar büyük.Koca dağın üstünü boydan boya doldurmuş.