PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Advertisements

ZEKAT.
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
Paylaşma ve Yardımlaşma
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.
1. ÜNİTE: KAZA VE KADER 4. Allah’a Güvenmek (Tevekkül)
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
TEVEKKÜL.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
Uzun ve yorucu bir okul döneminden sonra çocuklar nihayet tatile girdi. Ancak sınavlar, dersler, erken kalkma gibi birçok zorluğun geçici bir süreyle.
ZEKAT Zekat nedir?… Zekat için hangi şartlar gerekir?… Zekatın geçerlilik şartları nelerdir?… Zekat ne zaman verilir?… Zekat kimlere verilir, kimlere verilmez?…
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama Ders 4 بسم الله الرحمن الرحيم.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
İNFAK Çıkma Gitme Tükenme Bitme Azığın bitip tükenmesi.
Haydar BEKTAŞ Sosyal Güvenlik Denetmeni
1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI
Bugün neler öğreneceğiz?
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Eğitim Öğretim yılında Kuran-ı Kerim dersinin müfredatında bulunmayan fakat Eğitim Öğretim yılı Kuran-ı Kerim müfredatında bulunan.
Bireysel Konularda İstişare
MİKTARI NE OLURSA OLSUN
İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Din Dersi Paylaşım Portalı
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Defter Beyan Sistemi Başvurusu
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ENİSE ERKOÇ- AYDIN İL MÜFTÜ YARDIMCISI
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Selman ÇAKIR / DKAB Öğretmeni
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
8. SINIF 3.ÜNİTE ZEKAT VE SADAKA HAZIRLAYAN TALİP ORHAN 2019.
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Konu: Allah’a Güvenmek ( Tevekkül )
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT Hazırlayan: Fadime ALTINER Fadime ALTINER

MALIN ve CANIN BEREKETİ ZEKAT Zekat nedir? Zekat niçin verilir? Zekat’ın faydaları nelerdir? Zekat kimlere farzdır? Dinimize göre zenginlik ölçüsü (Nisap) nasıl olmalıdır? Zekat nelerden verilir? Zekat kimlere verilir? Zekat kimlere verilmez? Zekat verirken nelere dikkat edilmelidir?

ZEKAT SÖZLÜK ANLAMI ARTMA BEREKET ARITMA ÇOĞALMA

Belirli yerlere sarf edilmek üzere ZEKAT NEDİR? Allah’ın Belirli yerlere sarf edilmek üzere dince zengin sayılan kişilerin mallarından belli bir payın alınması işlemine denir.

İslamın beş şartından biri olan zekat mali bir ibadettir. Verilmesi gerekliliği ayet ve hadislerle sabittir Kur”an- Kerim”de seksen küsür yerde namaz kılın , zekat verin emri ile zekat namazla beraber beyan buyurularak zekatın önemine işaret edilmiştir

2. ZEKAT NİÇİN VERİLİR? * Allah’ın rızasını kazanmak için * Allah’ın emri olduğu için * Allah’ın verdiği nimetlere şükür için * İnsanlar arasında sevgi dayanışma olması için

3. ZEKATIN FAYDALARI Allah’ın sevgisi kazanılmış olur. Sevap kazandırır. Kişiye yoksulların sorunlarıyla ilgilenme bilinci kazandırır. İnsanlar arasında sevgi ve saygı duyguları gelişir. Zengin ile yoksul arasındaki bağ güçlenir.

3. ZEKATIN FAYDALARI Zekat insanlar arasında sevgi ,kardeşlik ve samimiyet bağlarını güçlendirir Varlıklı kimselerden yoksullara uzanan bir yardım eli olarak muhtaçları sevindirir. Toplumda birlik ve beraberliğin doğmasına vesile olur.

Ebû Derdâ (r. a)'dan rivayete göre Peygamber Efendimiz (s. a Ebû Derdâ (r.a)'dan rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Zekat İslam'ın (çok büyük ve sağlam) köprüsüdür. (Taberani, Terğib) )

4. ZEKAT KİMLERE FARZDIR Zekat; müslüman , hür, akıllı, baliğ, tabii ihtiyaçlarından fazla artırıcı vasıftaki mala tam bir mülkiyetle malik olan ve bu malik oluşunun üzerinden bir sene geçen kimselere farzdır. Not: Zekat hesabında yıl olarak kameri takvim esas alınır. 354 gündür

Asli iht. fazla mala sahip olmak Müslüman olmak Akıllı olmak Hür olmak Borçlu olmamak Asli iht. fazla mala sahip olmak

5. ZEKATIN MİKTARI (NİSAB) Zarurî ihtiyaçlarından ve borcundan fazla 80.18 gr altını veya bu kıymette parası veya mala sahip olmak Borçlu kimse borcu kadarını çıkardıktan sonra kalan mal nisaba ulaşırsa zekâtını verir

5. ZEKATIN MİKTARI (NİSAB) Bir malda zekatın farz olabilmesi için, o malın hem sene başında hem de sene sonunda nisaba ulaşmış olması şarttır. Bir kimse sene başında nisab miktarına ulaşan bir mala sahip olsa, bu mal sene içinde nisabın altına düşse hatta tamamen tüketilse fakat sene sonunda yine nisab miktarına ulaşsa sene sonu hesabıyla zekata tabi olur.

6. ZEKATA TABİ MALLAR 1/40- %2,5 Altın Gümüş Para Ticaret Malları 1/40- %2,5 Altın Gümüş Para Ticaret Malları KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA 1/40 TOPRAK ÜRÜNLERİNDE 1/10 %10 BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA 1/30

7. Zekat kimlere verilir? Yoksullar Düşkünler Borçlular Yolcular Allah yolundakiler Köleler Kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar

Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın Size verilse, gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın Biliniz ki Allah zengindir, övgüye lâyıktır.(Bakara /267)

8. Zekat kimlere verilmez Kişi babasına, anasına, oğullarına, kızlarına, torunlarına, karısına ve kadın ise, kocasına zekât veremez. (Dürer C.1 S. 184)  Gayrimüslime ve zengin kimselere zekât verilmez. (Dürer C.1 S. 190) Devlete verilen vergi zekâta sayılmaz.

9. Zekat verirken nelere dikkat edilmelidir? Niyete dikkat edilmelidir. (Allah rızası) Zekatı verirken yoksul ve muhtaçların onurları zedelenmemelidir. Zekat verilen kimse minnet altında bırakılmamalıdır. Zekat gizli olarak verilmeli, gösterişten uzak olunmalıdır. Malın iyisinden zekat verilmelidir. Zekat karşılık beklemeden verilmelidir.

TEŞEKKÜRLER