TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I Bölüm – 8. Bölüm - 8  Temel Kavramlar  Mustafa Kemal’in Samsuna Çıkışı Ve Milli Mücadele İçin İlk Adımlar  Havza.
Adı:Dilara ÖZKAHRAMAN Sınıf:4/C
Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi (27 Aralık 1919) Birinci Dünya savaşının bitmesiyle birlikte yurdumuz savaşta yenik sayıldı. Sevr Antlaşmasıyla ülkemizi.
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
HAVZA GENELGESİ 29 Mayıs 1919 M.Kemal, 15 Mayıs 1919 ’da İzmir ’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinden sonra 16 Mayıs 1919 ’da Bandırma Vapuru ‘yla.
İNKILAP PERFORMANS ÖDEVİ
 Taha DİNDAR 9/G  Berkay ACER 9/G  M.Berk BERKTAŞ 9/G
M.KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
İŞGALLER BAŞLIYOR Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan BÜYÜM Mert Berkay GÜLEN Zeynep YILDIZ Karya SOLAK Batuhan ALTUNDAĞ Buğrahan.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
Hazırlayanlar: Sibel Özhan Batuhan Boztepe Osman Avcı
  Egemenlik yönetme yetkisidir. Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır. Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah.
BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
TBMM ‘NİN AÇILMASI 16 Mart 1920 –İstanbulun İşgali
Milli Mücadele (Kurtuluş Savaşı) ÖRGÜTLENME DÖNEMİ
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
AİT Ders çalışma notları. Amasya Görüşmeleri sonunda İstanbul hükümeti aşağıdakilerden hangisinin varlığını tanımıştır? A. TBMM hükümetinin varlığını.
AİT Ders çalışma soruları.
KURTULUŞ SAVAŞI.
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
KURTULUŞ SAVAŞI -Hazırlık Dönemi-
MİLLİ MÜCADELE BAŞLIYOR KONU KAZANIM TESTİ SINIF:8.
Niçin Bayram Yapıyoruz ? Cumhuriyet ilan edilmeden önce devletimizin adı Osmanlı Devleti’ydi. Osmanlı Devleti padişahlar tarafından yönetiliyordu. Bazı.
MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi GENELGELER/BİLDİRİLER/TAMİMLER 1  Havza Genelgesi(28 Mayıs1919):  Kararları:  Başta İzmir’in işgali.
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MUSTAFA KEMAL PAŞA SAMSUN’DA…  Mustafa Kemal, IX. Ordu Müfettişi göreviyle Samsun’a gönderildi.  Padişah.
K O N G R E L E R D Ö N E M İ Dersin adı :İnkılap Tarihi HAZIRLAYAN Mert ULUS Sınıfı :8/B No:8.
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR.
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI HİZMETLER
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI VE YORUMLARI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
19 Mayıs 1919 Samsun 16 Mayıs 1919 İstanbul
BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE KARŞI ÇIKAN AYAKLANMALARIN NEDENLERİ
Cumhuriyet’e Nasıl Kavuştuk ?
Azınlıkların Kurduğu Zararlı Cemiyetler – Milli Cemiyetler
MİLLİ UYANIŞ. YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER
Amasya Görüşmeleri 20 – 22 Ekim 1919.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
Cumhuriyet Bayramınız
Engin DEMİRCİ Malatya 2016.
10 KASIM 1938.
 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR… LÜTFEN TIKLAMAYINIZ…
T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN *BEYZA KILINÇ 12-C SBT 965.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?  Eskiden devletimizin adı OSMANLI devletiydi.  Osmanlı devleti zamanın en güçlü devletiydi.
Sunum transkripti:

TOPRAKLARIMIZIN PAYLAŞILMASI

Atatürk 19 mayıs 1919’da SAMSUN’A çıkarak kurtuluş savaşını başlattı.

SAMSUN’A YOLCULUK Mustafa kemal, bir şekilde Anadolu’ya geçmenin yolarını arıyordu. Bu sırada Samsun’da karışıklık çıkması üzerine, İstanbul hükümeti, M. Kemal’i buradaki karışıklığı önlemek amacıyla 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a gönderdi.

M. Kemal 17 kişilik bir heyetle 16 mayısta İstanbul’dan bandırma vapuruyla Samsun’a hareket etti ve 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştı.

Samsun’a ulaştıktan sonra Pontus Rum çetelerine karşı gerekli önlemleri aldı. Aynı zamanda milli mücadeleyi başlatmak için çalışmalara başladı.

HAVZA GENELGESİ M. Kemal samsun’dan Havza’ya geçerek bir genelge yayınladı. Buna göre; Yurt genelinde işgallere karşı mitingler ve gösteriler düzenlensin. Telgraflarla işgaller kınansın. Mustafa Kemal buradaki çalışmalarını tamamladıktan sonra Amasya’ya geçti.

SORU

İLK KURŞUN İtilaf devletleri, Osmanlı ordusu terhis edildikten sonra, vatanın savunmasız kaldığını sanıyorlardı. Ancak Türk ulusu vatanı ve bağımsızlığı için silaha sarılmıştı. İşgallere karşı ilk direniş ise “Hatay Dörtyol” da Fransızlara karşı oldu.

Türk milleti işgaller karşısında asla pes etmemiş ve yurdunu her türlü zorluğa karşı savunmuştur.

AMASYA GENELGESİ ( 21 – 22 HAZİRAN 1919 ) AMACI; Vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını korumak için milli mücadeleyi başlatmak ve hakla mal etmek.

AMASYA GENELGESİ MADDELERİ Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. ( gerekçe ) İstanbul hükümeti görevini yapmaktadır. (gerekçe ) Milletin bağımsızlığını, yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır. ( yöntem ) Her türlü etki ve denetimden uzak milli bir heyet oluşturulmalıdır. ( amaç ) Sivas’ta Milli bir kongre toplanacaktır. ( amaç )

AMASYA GENELGESİ *ÖNEMİ* Kurtuluş savaşının amaç, yöntem ve gerekçesi belirlendi. Bağımsızlık yolunda atılan ilk adımdır. Sivas’ta milli bir kongrenin toplanacağına burada karar verildi. Not: İstanbul hükümeti Amasya genelgesinden sonra Mustafa Kemal’i görevden aldı. Bunun üzerine M. Kemal askerlik mesleğinden istifa etti.

SORU 2. Mustafa Kemal, ordu müfettişi olarak Samsun'a çıktığında bir rapor hazırlamıştır. Raporunda, yurtta birçok yerin işgal altında olduğunu ve Türk milletinin yabancı yönetimler altında yaşayamayacağını ve bu durumdan bir an önce kurtulmak gerektiğini dile getirmiştir. Mustafa Kemalin, bu raporla İstanbul Hükümetine vermek istediği mesajlar arasında aşağıdakilerden hangisi yoktur? A) Türk halkının işgallere tepki duyduğu B) Türk halkının bağımsız yaşama arzusunda olduğu C) İşgallere karşı mücadelenin başlatılması gerektiği D) Yabancıların yurdun tamamını işgal ettiği E) Mustafa Kemal’in rapor hazırladığı

Soru ???

Soru ???