Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: " 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016."— Sunum transkripti:

1  23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016

2 Mustafa Kemal daha önce belirttiğimiz gibi Amasya genelgesi sonrası , Erzurum Kongresi öncesi askerlik görevinden istifa etmiş, Erzurum'a sivil olarak gelmiştir.

3 Örnek Soru

4 Örnek Soru

5 Mondros Ateşkes Anlaşmasının 24
Mondros Ateşkes Anlaşmasının 24. maddesinde Doğu Anadolu'da bir Ermeni devleti kurulmak isteniyordu. Bu tehlikeye karşı Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Erzurum’da bir kongre topladı.

6 Mustafa Kemal ve Kazım Karabekir’in destek ve katkılarıyla toplanan kongreye Mustafa Kemal ve Rauf Bey de Erzurum delegeleri olarak katıldılar. M. Kemal, kongre başkanlığına seçildi.

7 Örnek Soru

8

9 Alınan Kararlar 1. Ulusal sınır içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Açıklama İlk kez millî sınırlardan bahsedilmiştir. Bölgesel amaçlı olarak toplanan kongre bütünü ilgilendiren karar almıştır. Bütün bölücülere tepki gösterilmiştir

10 Örnek Soru

11 Örnek Soru

12 Alınan Kararlar 2. Manda ve himaye kabul olunamaz.
İlk kez manda ve himayeye karşı çıkılmıştır. Bağımsızlığın koşulsuz olarak sağlanacağı vur­gulanmıştır. Tam bağımsızlık istenmiştir.

13 Örnek Soru

14 Alınan Kararlar 3. Kuvayımilliyeyi etkin millî iradeyi hakim kılmak esastır. İlk defa millet iradesinden açıkça bahsedildi.

15 Örnek Soru

16 Örnek Soru

17 Örnek Soru

18 Azınlık haklarına ilk kez karşı çıkılmıştır.
Alınan Kararlar 4. Azınlıklara sosyal ve siyasi dengemizi bozacak haklar verilemez. Azınlık haklarına ilk kez karşı çıkılmıştır.

19 Örnek Soru

20 Örnek Soru

21 Alınan Kararlar 5. Ulusal irade ve toplanan güçler padişahlık ve halifelik makamını kurtaracaktır. Halkın tepkisini çekmemesi için böğle bir karar alınmıştır.

22 Örnek Soru

23 Amaç İstanbul Hükümeti çalışmalarını denetlemektir.
Alınan Kararlar 6. Mebuslar Meclisi derhal toplanmalı hükümet işleri denetlenmelidir. Amaç İstanbul Hükümeti çalışmalarını denetlemektir.

24 Kongrenin Önemi Mustafa Kemal’in sivil olarak katıldığı ilk kongredir.
Toplanış açısından bölgesel, aldığı kararlar bakımından ulusaldır. Temsil Heyeti kurulmuş, başkanlığına Mustafa Kemal seçilmiştir. 9 kişilik bir heyet oluşturuldu ve başkanlığına da Mustafa Kemal getirildi. Temsil Heyeti'nin geçici bir hükümet gibi çalışmasına karar verilmiştir.

25 Örnek Soru

26 Örnek Soru

27 Kazanım Atatürk’ün Millî Mücadele’nin hazırlık döneminde yaptığı çalışmaları millî bilincin uyandırılması, millî birlik ve beraberliğin sağlanması açısından değerlendirir.


" 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 ERZURUM KONGRESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları