Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler"— Sunum transkripti:

1 2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler
1 Cemiyetler

2 1.Zararlı Cemiyetler 2 Azınlıkların Kurduğu Cemiyetler
İtilaf Devletleriyle iş birliği yaparak Anadolu’nun parçalanmasını sağlamaya çalıştılar. İtilaf Devletlerinin yurdumuzu işgaline zemin hazırladılar. Anadolu topraklarında bağımsız devletler kurmayı amaçladılar. İstanbul Hükümeti tarafından desteklenmişlerdir. Mavri Mira Cemiyeti Etnik-i Eterya Cemiyeti Pontus Cemiyeti Taşnak & Hınçak Cemiyetleri

3 Mavri Mira Cemiyeti 3 İstanbul Fener Rum Patrikhanesi tarafından kurulan bu cemiyet, Bizans’ı tekrardan hayata geçirmeyi ve bölgede çeteler kurarak Yunanlılara yardımcı olmayı hedeflemiştir.

4 b) Etnik-i Eterya Cemiyeti
4 Rumlar tarafından 1814 yılında kurulmuş olan bir cemiyettir. Bu cemiyetin amacı ise MEGOLA İDEA’yı (Büyük Yunanistan) gerçekleştirmektir.

5 c) Pontus Cemiyeti 5 Bu cemiyet Rumlar tarafından kurulmuş olup, merkezi Samsun olmak üzere Doğu Karadeniz’de Pontus devleti kurmayı hedeflemiştir.

6 ç) Taşnak & Hınçak Cemiyetleri
6 Ermeniler tarafından kurulan bu cemiyetler, Doğu Anadolu topraklarında bir Ermeni devleti kurmayı amaçlamıştır.

7 B) Milli Mücadeleye Karşı Olan Cemiyetler
7 Türklerin kurdukları zararlı cemiyetlerdir. İtilaf Devletleri tarafından desteklenmişlerdir. Milli Mücadele’yi engellemeye çalışmışlardır. Kürt Teali Cemiyeti İngiliz Muhipleri Cemiyeti İslam Teali Cemiyeti Wilson İlkeleri Cemiyeti Hürriyet & İtilaf Fırkası

8 a) Kürt Teali Cemiyeti 8 1919 yılında kurulan bu cemiyet, doğu illerini kapsayacak bir şekilde ayrı bir hükümet kurmayı amaçlıyordu.

9 b) İngiliz Muhipleri Cemiyeti
9 1919 yılında İstanbul’da kurulan bu cemiyet, halifenin etrafında birleşerek İngiliz mandasının sağlanmasını amaçlıyordu.

10 c) Wilson İlkeleri Cemiyeti
11 Amerikan mandasının sağlanmasını amaçladı.

11 ç) İslam Teali Cemiyeti
10 İstanbul medreselerinin bazı müderrisleri tarafından kurulan bu cemiyet, saltanat ve hilafeti koruyucu bir yol izledi. Milli Mücadele’ye cephe aldı.

12 d)Hürriyet & İtilaf Fırkası
12 1911 yılında İttihat & Terakki cemiyetine muhalefet etmek amacıyla kurulan bu fırka, Mondros Ateşkes antlaşmasından sonra Milli Mücadele’ye muhalefet oluşturdu.

13 2. Yararlı Cemiyetler 13 Milli Kongre Cemiyeti Kilikyalılar Cemiyeti
Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti Trabzon Muhafazaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti

14 Milli Kongre Cemiyeti 14 Bütün yurttaki işgallerin haksızlığını, Türk milletinin haklılığı basın-yayın yoluyla dünya kamuoyuna duyurmak amacıyla İstanbul’da kurulmuştur.

15 Kilikyalılar Cemiyeti
15 Adana ve Çukurova Bölgesi'nde Ermeni ve Fransız işgallerini önlemek amacıyla kurulmuştur.

16 Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti
16 Trakya’nın, Yunanlılar tarafından işgalini önlemek amacıyla kurulmuştur.

17 İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti
17 Rum iddialarına karşı Ege Bölgesi’nin Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya ispatlamak için kurulmuştur.

18 Trabzon Muhafazaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti
18 Karadeniz kıyıları üzerinde hak iddia eden Pontusçu Rumlar ile Ermenilere karşı mücadele amacıyla kurulmuştur.

19 Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti
19 Bu cemiyet, 9 Aralık 1919’da Sivas'ta kurulmuş olup ülkenin bağımsızlığını ve bütünlüğünü savunmak ve bütün Anadolu’nun birliğini sağlamak için çalışmalar yapmış ve mitingler düzenlemiştir.

20 Doğu Anadolu Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti(Vilâyat-ı Şarkiye)
20 Doğu Anadolu’yu işgallerden koruyarak bölgede bir Ermeni devletinin kurulmasını önlemek için kurulmuştur. Çıkardıkları Fransızca ‘‘Le Pays (Vatan)’’ ve Türkçe ‘‘Hadisat’’ adlı gazetelerle doğu illerimizin Türk yurdunun ayrılmaz bir parçası olduğunu savunmuştur.

21 ---Yararlı Cemiyetlerin Ortak Özellikleri---
21 İşgaller Karşısında İstanbul Hükümeti’nin tepkisiz kalması üzerine Türkler tarafından kurulmuşlardır. Türk halkının kendi bölgelerini savunmak amacıyla kurdukları milli oluşumlardır. Kurulmalarında milliyetçilik ve bağımsızlık duyguları hakim olmuştur. İstanbul hükümeti ve İtilaf Devletlerine karşı mücadele etmişlerdir. İşgalleri önce gösteri ve telgraflarla protesto etmişler, daha sonra kendi bölgelerini savunmak amacıyla silahlı direniş birlikleri kurmuşlardır.(Kuvayımillîye) Türk milletinin işgallere karşı ilk ve doğal tepkisidir. Ulusal bilincin doğmasına ve direnişin güçlenmesine katkı sağlamıştır. Sivas Kongresi'nde tek çatı altında birleştirilmişlerdir.

22 Kuvayımillîye 22 Mondros Ateşkesi ile başlayan işgallerin genişlemesi üzerine, Türk halkının bağımsız yaşama duygusuyla, kendi bölgelerini korumak amacıyla kurdukları düzensiz birliklere Kuvayımillîye denir.

23 Kuvayımillîye’nin Önemi
23 Vatanın tamamını değil, kuruldukları bölgeleri savunmak amacıyla mücadele etmişlerdir. Anadolu’daki işgalleri yavaşlatmışlardır. Düzenli ordu kuruluncaya kadar TBMM Hükümeti’ne zaman kazandırmışlardır. TBMM Hükümeti’ne karşı çıkan ayaklanmaların bastırılmasında etkili olmuşlardır. Türk milletinin düşmana karşı mücadele azmini güçlendirmişlerdir. !!! Kuvayımillîye ilk olarak Fransızlara karşı Hatay Dörtyol’da, Ardından Yunan işgaline karşı Batı Anadolu ve Trakya’da oluşturulmuştur!!!

24 - Doğru Yanlış Maddeler d y 24
Azınlıkların kurdukları devletler İttifak Devletlerini birbirine düşürmeyi hedeflemiştir. Trabzon Muhafazaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti, Pontus Cemiyetindeki Rumları ve Mavri Mira Cemiyetindeki Rumları birbirine düşürmeyi hedeflemiştir. Karadeniz kıyıları üzerinde hak iddia eden Pontusçu Rumlar ile Ermenilere karşı mücadele amacıyla kurulmuştur. Pontus Cemiyeti Megola İdea’yı(Büyük Yunanistan)gerçekleştirmek için uğraşmıştır. Etnik-i Eterya Kuvayımillîye, sadece bulundukları bölgeleri korumak için kurulmuştur. Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Trakya'yı Ermenilerin işgalinden korumuştur. Yunanlıların

25 - Cevap Soru 25 A)2-5 B)1-4 C)2-4-5 D)1-2-3
1)Hürriyet & İtilaf Fırkası Yandaki Cemiyetlerden hangileri yararlı 2)Kilikyalılar Cemiyeti cemiyetlerdendir? 3)İngiliz Muhipleri Cemiyeti 4)İslam Teali Cemiyeti 5)Milli Kongre Cemiyeti A)2-5 B)1-4 C)2-4-5 D)1-2-3

26 Boşluk Doldurma 26 Düzensiz olan ve sadece kendi bölgelerini koruyan silahlı birliklere Kuvayımillîye denir. Azınlıkların kurdukları cemiyetler, TBMM tarafından desteklenmişlerdir. Adana ve çevresini savunan cemiyet Kilikyalılar cemiyetidir. İslam Teali Cemiyeti İstanbul Medreselerinin müderrisleri tarafından kurulmuştur.

27 27 Kuvayımillîye’nin kuruluş amacına
Kuvayımillîye, işgallere tepki olarak vatansever halkın bölgesel amaçlı kurduğu teşkilatlardır. Ancak bu birliklerin belli merkezden yönetilmemeleri ve şeflerinin başına buyruk hareket etmelerinin üzerine TBMM, Kuvayımillîye birliklerini düzenli orduya dahil etmek istemiştir. Ancak otorite altına girmek istemeyen bazı Kuvayımillîye liderleri TBMM’ye karşı ayaklanmışlardır. Verilen bilgiye göre aşağıdaki seçeneklerden hangisine değinilmemiştir? Kuvayımillîye’nin kuruluş amacına Kuvayımillîye kazandığı başarılara Kuvayımillîye’nin kimler tarafından kurulduğuna Bazı Kuvayımillîye liderlerinin niçin ayaklandığına

28 28 Rumlar Tarafından Bizans’ın yeniden kurulmasını sağlamak (Megola İdea) amacıyla İstanbul Rum Patrikhanesi’nde kurulmuştur. Orta ve Doğu Karadeniz’de bir Rum Pontus devleti kurmayı amaçlamıştır. Doğu Anadolu’da bir Ermeni devleti kurulması için çalışmışlardır. Verilen bilgilerin ait olduğu cemiyetle eşleştirilmesi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru yapılmıştır? I II III Mavri Mira Pontus Rum Etnik-i Eterya Mavri Mira Pontus Rum Taşnak & Hınçak Taşnak & Hınçak Mavri Mira Pontus Rum Pontus Rum Etnik-i Eterya Mavri Mira

29 Teog 1’de çıkmış soru 29 Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Edirne ve çevresini; İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti, İzmir ve çevresini; Vilâyat-ı Şarkiye Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti de doğu illerimizi işgal etmek isteyen düşmana karşı kurulmuşlardır. Bu bilgilerden yola çıkarak , sözü edilen cemiyetler hakkında çıkarılabilecek ortak özellik, aşağıdakilerden hangisidir? Tek merkezden yönetildikleriEğitimhane.Com Bölgesel amaçlı kuruldukları Yunanlılara karşı oluşturulduklarını İstanbul Hükümetince desteklendiklerini

30 30 Fransız ve Ermeni işgaline karşı Adana ve çevresini savunmak
Pontus Rum Devleti’nin kurulmasını önlemek İzmir ve çevresinin Yunanistan’a katılmasını önlemek Verilen amaçların ilgili olduğu cemiyetlerle eşleştirilmesi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru yapılmıştır? I II III İslam Teali Cemiyeti Milli Kongre Cemiyeti Kilikyalılar Cemiyeti Doğu Anadolu Müdafaa-i İngiliz Muhipleri Cemiyeti İslam Teali Cemiyeti Hukuk Cemiyeti Güney Anadolu Müdafaa-i Trabzon Muhafaza-i Hu İzmir Müdafaa-i Hu- Hukuk Cemiyeti kuk-ı Cemiyeti kuk-ı Osmaniye Cemiyeti D) Kilikyalılar Cemiyeti Trabzon Muhafaza-i Hu İzmir Müdafaa-i Hu- kuk-ı Cemiyeti kuk-ı Osmaniye

31 31 FERHAT KALKAN


"2.Ünite Milli uyanış: Yurdumuzun işgaline tepkiler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları