Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü Etik Günü ve Haftası.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI
Advertisements

ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
KEÇİÖREN İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
YRD.DOÇ.DR. VOLKAN UNUTMAZ 1 SPOR YÖNETİMİ -I. Yönetim Örgüt İki veya daha fazla bireyin amaçlarını gerçekleştirmek için bir araya gelerek işbirliği yaptıkları.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Siyaset Sosyolojisi.
Müşteri memnuniyetinin artırılmasına yönelik olarak kalite yönetim sisteminin kurulması ve geliştirilmesi konusunda rehberlik eden ve ISO tarafından yayınlanmış.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
AMİR İŞÇİ ARASINDAKİ ETİK DIŞI DAVRANIŞLAR
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
S. R. Ranganathan ve Bilgi Hizmetlerinin Geleneksel İlkeleri
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
KONYA BİLİM VE SANAT MERKEZİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Ömer AKKAYA Nazmi GÖKÇE KATILIMCI LİDERLİK. KATILIMCI L İ DERL İ K (Participative leadership) Katılımcı liderlik, liderin yönetim yetkisini grup üyeleriyle.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
Pazarlama İlkeleri.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
BİSMİL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ EĞİTİMİ
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
REHBERLİK SERVİSİ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Olgu Yönetimi Standartları
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
ISO 9001:2015 standardı – 5. Maddenin Tanıtımı
Adalet.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
Cube Organization Presents.
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Hayvancılık İşletmelerinde Yönetim Prensipleri
DİCLE ÜNİVERSİTESİ KALİTE YOLCULUĞU
HAKLARIMI ÖĞRENİYORUM
Psikolojik Danışma ve Rehberlik
1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK
Gelişim ve Temel Kavramlar
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
KİŞİSEL REHBERLİK.
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
İnsan Kaynakları Yönetiminin
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü Etik Günü ve Haftası

ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun kuruluşuna ilişkin 5176 sayılı Kanun, 25 Mayıs 2004 tarihinde TBMM'nde kabul edilmiştir. Bu Kurul, kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak ve etik uygulamayı gözetmek görev ve yetkisi çerçevesinde, 2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde “Etik Günü”, aynı günün yer aldığı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanmasını kararlaştırmıştır. Bu çerçevede, kurum ve kuruluşlarda etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmekle sorumlu olan etik komisyonları öncülüğünde Etik Günü (25 Mayıs) ve Haftası'nda (25 Mayıs-31 Mayıs) çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilmesi istenilmiştir. Belirtilen nedenle, siz Dairemiz çalışanlarına «Etik Günü ve Haftası» etkinlikleri çerçevesinde bu sunumu hazırlamış bulunmaktayız.

Etik terimi ‘töre’, ‘karakter’ anlamlarını içeren Yunanca ethos sözcüğünden türetilmiştir. Aksiyoloji (değer bilimi) dalı olan etik, Felsefenin dört ana dalından biridir. Dünyanın farklı yerlerinde, bir çok farklı toplulukta çok eski çağlardan beri etik anlayışının var olduğu bilinir. ETİK NEDİR?

Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyiyle kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek ve buna uygun davranış sergilemektir. KISACA AHLAKİ DEĞERLER DİYEBİLİRİZ ET İ K

İNSANLARA AHLAKİ DEĞERLERİ HATIRLATMAK, İNSANLARDA BU BİLİNCİ GELİŞTİRMEYE YARDIMCI OLMAKTIR ETİK GÜNÜNÜN AMACI NEDİR? ETİK GÜNÜ VE HAFTASI

Etik Davranış İlkeleri Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile 5176 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinden kaynaklanan yetkiye istinaden, kamu görevlilerinin görevlerini yürütürken uymaları gereken “Etik Davranış İlkeleri” belirlenmiştir.

Etik Davranış İlkeleri şunlardır:

ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNE UYULMASI Kurum içinde, temel değerler ve iş etiği prensiplerinin sahiplenilmesi ve yaşatılması zorunludur. İş davranışlarımızın etik dışı olup olmayacağını, kurum çalışanları olarak önceden kendimize yöneltebileceğimiz: “Yaptığım doğru, adil ve yasal mıdır?”, “Bu davranışım kuruluşumun temel değerleri ile örtüşmekte midir?”, “Bu yaptığımı rahatlıkla arkadaşlarımla paylaşabilir miyim?”, “Bu davranışımızdan kimler, nasıl haksız zarar görebilir?” sorularıyla test edebiliriz.

Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir. Etik davranışı etkileyen 3 faktör : 1-Kişisel ahlak özellikleri, 2-Kişinin yaşadığı sosyal çevre, 3-Çalıştığı kuruluşun özellikleridir. Çalışanların işyerine karşı sorumlulukları, kişilerin sadakat bilincine sahip olmaları ile ilgilidir. Çalışanların işyerindeki tüm değerleri kendi öz değerleri gibi benimsemeleri gerekmektedir.

ETİK DIŞI DAVRANIŞLARIN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Kendi kişisel değerlerimize ek olarak, kurum değerlerinin, karlılığın, profesyonel sorumluluk ve beklentilerin de girmesiyle karar vermenin farklı bir boyuta taşındığı, iş yaşamında doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri belirleyerek yapmaktır. İŞ ETİĞİ NEDİR?

İş etiğinin temelinde insanlarla ilişkiler yatar. Hiç etik bulmuyorum! Bu yaptığınız hiç de etik değil! Etik olarak bu yaptığınız yanlış! Görüşlerini en aza indirmeliyiz…

Etik, bir yönetici açısından iş alanında gerçekleştirilecek doğru ve iyi bir iştir İŞ ETİĞİNİ UYGULAMAK BİZE NE SAĞLAR? İŞ ETİĞİNİ UYGULAMAK BİZE NE SAĞLAR? Etik programlar kurumun yanında çalışanların da gereksinimlerini ve amaçlarını destekler. Etik olmayan davranış ile stres arasında bağlantı vardır. Etik programlar stresi de azaltırlar. Etik programlar ekip çalışmasını ve verimliliği arttırırlar. Çalışanlar birbirlerinin değerlerine ve kuruma bağlılık hissederler ve bu da güçlü motivasyon ve performansı getirir.

Etik Yönetimin ilkelerini benimseyen yöneticilerden beklenen davranışlar: En ideal yönetici, aynı anda liderlik özelliklerine de sahip olandır. 1-Yönetimin amacına herkesin uymasını sağlar. 2-Yenilikleri benimser. 3-Kontrol ihtiyacını ortadan kaldırır. 4-Tedarikçidir ve çevre ile sürekli ilişkiler kurar. 5-Eğitimi geliştirerek, kurumsallaştırır. 6-Korkuyu yok eder. 7-İletişime açıktır. 8-İşbirliği sağlar. 9-Slogan ve sayı yerine, doğru hedefler belirler. 10-Liderliği kurumsallaştırır. 11-Kişilerin hayattan ve yaptıkları işlerden gurur duymalarını sağlar.

Yönetici ve Lideri birbirinden ayıran özellikler YÖNETİCİ Yönetir. Düzeni sürdürür. Koruyucudur. Üst yöneticinin kopyasıdır. Sisteme odaklaşır. Kontrole güvenir ve etkin kılar. Kısa vadeli bakar. Nasıl, ne zaman sorusunu Mevcut durumu savunur. İşleri doğru yapmaya çalışır YÖNETİCİ Yönetir. Düzeni sürdürür. Koruyucudur. Üst yöneticinin kopyasıdır. Sisteme odaklaşır. Kontrole güvenir ve etkin kılar. Kısa vadeli bakar. Nasıl, ne zaman sorusunu Mevcut durumu savunur. İşleri doğru yapmaya çalışır LİDER Yaratır, yenilik yapar. Farklılık yaratır. Geliştiricidir. Orijinaldir. İnsana odaklaşır. İnsanlarda güven duygusunu geliştirir. Uzun vadeli bakar. Niçin sorusunu sorar. Statükoya meydan okur. Doğru işleri yapar. LİDER Yaratır, yenilik yapar. Farklılık yaratır. Geliştiricidir. Orijinaldir. İnsana odaklaşır. İnsanlarda güven duygusunu geliştirir. Uzun vadeli bakar. Niçin sorusunu sorar. Statükoya meydan okur. Doğru işleri yapar.

ETİK LİDERLİK Etik liderlik, etik ilkelere öncelikle sahip olmaya dayalı liderlik yaklaşımıdır. Etik liderliğin sürdürülebilmesi için, lideri izleyen topluluğunda etik ilkeleri benimsemiş olması gerekmektedir. Lideri izleyen topluluğun bağlı bulunduğu mesleki etik ilkeleri ve kültürü de, etik liderliğin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

“İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır.” Konfüçyus

Çalışanlarına karşı, iş etiği ilkelerini ön planda tutan bir yönetim anlayışı benimseyen Yönetici ile, İşyerini benimseyerek, verimli bir şekilde çalışan personel, etik davranış ilkeleri doğrultusunda birlikte hareket ederek, sorunların çözümünde kolaylaştırıcı rol oynayacaktır. İş hayatında etik değerlerin varlığı, o iş yerinde günlük işlerin başarısını doğrudan etkileyecek ve çalışanların performansını arttıracaktır. İş hayatında etik değerlerin varlığı, o iş yerinde günlük işlerin başarısını doğrudan etkileyecek ve çalışanların performansını arttıracaktır.

Sonuç olarak; Günlük hayatta ve Kamu hizmetlerinin sunumu esnasında karşılaştığınız Ahlaki belirsizliklerde; Vicdanınız kılavuzunuz olsun

Fakat daha da önemlisi Onurla bitirilmesi gereken en asil görev hayattır.