Student selected components: do students learn what teachers think they teach? Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

Özel eğitim nedir? Özel eğitimin farklı açılardan farklı tanımları yapılmaktadır. Özel eğitim büyük ölçüde öğretimle ilgilidir. O halde; Özel eğitimi özel.
Derslere Etkin Teknoloji Entegrasyonu
ÖĞRENME ÇIKTILARI Öğrenme Çıktıları :
Dün Bugün Gelecek Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2010, Aydın.
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Birleşik Krallıkta Optometri Eğitimi Julie-Anne Little
TIP EĞİTİMİNDE DEĞİŞİM
Fakültelerimiz nasıl birer doktor mezun etmeyi uygun görmektedir? The medical school faculty must define the objectives of its educational program. (LCME.
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
Probleme Dayalı Öğrenme -İki Yıllık Deneyim-
Son Sınıf Tıp Öğrencileri & Yaşam Boyu Öğrenme Murt, Çekmecelioğlu, Önal, Yavuz
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sürdürülen İletişim Becerileri Eğitiminde Görev Alan Standardize Hastaların Performansına İlişkin Öğrenci Görüşleri.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
ÖĞRENME ÇIKTISI (LEARNING OUTCOME)
ERCİYES ÜNİ. TIP FAKÜLTESİ TIP EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
UZMANLIK TEZLERİ Dr. Süheyla Ocak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
EĞİTİM FAKÜLTESİ. ULUSLAR ARASI AKREDİTASYON HAZIRLIKLARI Prof. Dr. Firdevs KARAHAN Dekan V.
Hızlandırılmış Öğrenme
Diploma Eki (DE) Diploma Supplement (DS)
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Eğitimde Program Geliştirme Temel Kavramlar
Cerrahpaşa’da kayboldum İntörn Dr.Aslı Tıp Eğitiminde Etik Paneli
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Özdeğerlendirme Kurulu Raporu 30 Haziran 2010 Ankara.
PROGRAM DEĞERLENDİRME
AKTS ve DE Etiketleri Müracaatları için Program Bazında Yapılacak Çalışmalar Hazırlayanlar:Dr. Ali Osman KURT Dr. Nesrin KENAR Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Öğrencilerin çalışmalarının değerlendirilmesinde destek verici, bütünleştirici ve aydınlatıcı olan portfolyo oldukça etkili bir değerlendirme metodudur.
SÜLEYMAN DEM İ REL PRIMARY AND SECONDARY SCHOOL. GENERAL INTRODUCTION SCHOOL DIRECTORY, TEACHERS AND OTHER STAFF CLASSROOMS PARTS OF THE SCHOOL GALLERY.
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Metaveri ve Standartlar Daire Başkanlığı Sınıflamalar Grubu ISCED 2011 (Uluslararası Standart E ğ itim Sınıflaması)
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENCİ Mİ? EVET, O BENİM! Learning to Learn Training Öğrendiklerinizin aktif bir seçicisi olmak.
AKRAN EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 181.
Uzmanlık Eğitimi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 211.
Learning to learn network for low skilled senior learners Hayat Boyu Öğrenme Toplumu Learning to Learn Training Bir Fırsat Olarak Öğrenme Developed with.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
TIP EĞİTİMİNDE YENİLİKLER Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
Standardize / Simüle Hasta Temelli Tıp Eğitimi Doç. Dr. Muharrem Ak Zirve Üniversitesi Emine-Bahaeddin Nakıbo ğ lu Tıp Fakültesi 1.
Doç.Dr. Muharrem AK Zirve Üniversitesi Tıp E ğ itimi Aile Hekimli ğ i AD Profesyonalizm.
Learning to learn network for low skilled senior learners ÖĞRENME KABİLİYETİMİ VE YAKLAŞIMIMI BİLME Öğrenmeyi öğrenme Her yerde ve her zaman kendi stilimle.
Öğretmenlere, sporcular gibi koçluk edilirse, yeni edindikleri becerileri uygulamaya koyacaklardır. Akran Koçluğu Akran Koçluğu Koçluk Becerileri.
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
E ĞITIMDE P ROGRAM G ELIŞTIRME T EMEL K AVRAMLAR Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Olgu Temelli Değerlendirme (OTD)
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Akran Koçluğu Koçluk Becerileri
  Albany New York Eyalet Universitesi, Birleşmiş Milletler Küresel Sağlık ve Ulusal Hukuk Birliği Merkezi Bu Program Uluslarası Ögrenciler için sunulmuş.
FINLAND EDUCATION SYSTEM I am talking about the Finnish education system today.
Olgu Temelli Değerlendirme (OTD)
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
Çoklu Ortamda Etkileşimli İngilizce Eğitimi
Türk Eğitim Sistemi ve PISA Sonuçları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Free template from Kişisel Rehberlik Yaşamayı öğrenme 1/12/2019 Free template from
TARTIŞMA ABSTRACT METHOD SONUÇ GİRİŞ ÖNERİLER BULGULAR
Sunum transkripti:

Student selected components: do students learn what teachers think they teach? Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı, Konya

Eğiticilerin öğrettiğini düşündüğü ile öğrencinin öğrendiği, aynı şey olmayabilir. Bu mezuniyet öncesi tıp programının tüm bileşenlerine uygulanır, ama onların eğitim içeriği büyük ölçüde değişir öğrenci seçilen bileşenlere, özellikle ilgili olabilir. Bu daha önce çalışılmamış bir konu

Amaç Eğitici ile öğrencinin öğrenme çıktılarıyla ilgili algılarını karşılaştırmak olup, öğrenciler tarafından bu bileşenler bir araya getirildi. Böylece de öğrenilen ve öğretilenler arasındaki farklılıklar incelendi.

Metod Danışmanlara (n=69) öğretme ve değerlendirme komponentleri olduğunu düşündükleri 12 öğrenme çıktısının ne olduğunu belirmeleri istendi. Her bir SSC tamamlanmasından sonra öğrencilerin aynı sonuçları tamamlamak için şablon olarak (n=644) geri bildirim istenildi. Algılar 2 yolla karşılaştırıldı; (1) a colour-coded ‘traffic-light’ system was used to record agreement/disagreement between students and supervisors of individual SSCs; (2) tüm SSC program boyunca sonuçların algı farklılıkları Ki-kare istatistiği kullanılarak karşılaştırıldı

(1) 'Trafik ışık' sistemi kolayca önemli anlaşmazlıklar var ise ve daha fazla incelemeye tabi olması gerekenleri, bireysel SSC'lerden belirledi. (2) uygulama becerilerini gerçekleştirmede öğrenciler eğiticilere göre anlamlı olarak daha fazla öğretme ve değerlendirme bileşeni olduğunu düşündüklerini belirtirken (41.8% v 27.5%, x2 =5.24, p=0.02), Eğiticiler öğrencilere göre iletişim becerileri (97.1% v 82.1%, x2=6.91, p=0.009) ve bilgi alma ve elde etmede (100% v 93.7%, x2=4.8, p=0.02) daha çok öğretme ve değerlendirmede bulunulduğunu ifade ettiler.

İngiltere’de birçok mezuniyet öncesi tıp kursları öğrenci seçme bileşenleri içermektedir. Kısaca bu kurs ya da modüller çekirdek müfredattan personel tarafından ayrılmış, seçenekler içermekte ve öğrenciler de bunlar arasından seçmektedirler. The main driver for the inclusion of SSCs into undergraduate medical teaching was the publication in 1993 of Tomorrow ’s Doctors by the General Medical Council (GMC 1993); this document was subsequently updated (GMC 2002). Bu içeriklerde hem önemli derecede heterojenite sağlanmakta ve hem de bireysel farklı gereksinimler karşılanmaya çalışılmaktadır.

Bunu yapmanın bir yolu öğrenim hedeflerini belirleyerek öğretme ve değerlendirme komponentlerini açığa çıkarmaktır. Örneğin Outcome based yaklaşım çekirdek müfredatla ilgili gelişmelere ayna tutabilir (Harden et al. 1999). University of Dundee Medical School son 5 yıl bu şekilde bir yaklaşımdan istifade etmişler. A learning outcomes template (the ‘Dundee learning outcomes’) is applied to all parts of the curriculum including SSCs. Tüm eğiticilerden öğretme ve değerlendirme kriterlerinin ne olduğunu belirtmeleri gerekmektedir. Bunu bir fırsat olarak değerlendirip,öğrencilerden geri bildirim almışlar ve öğretme ve öğrenilen şeyin ne olduğunu karşılaştırmışlar.

SSC 2005/06 öğrenciler tarafından Dundee müfredatının Faz 2 yi temel alarak şu anki çalışma tamamlanmıştır.5 yıllık müfredatın faz 2de 2. ve 3. yılları de içermektedir. 2 yıl boyunca 16 hafta ayrıldı bu modüllere. Moduller 2 ya da 4 hafta gibi uzun sürelerdi. Öğrenciler seçtikleri modüllere göre 4-8 hafta arasında bireysel olarak tamamlamaktaydı. Öğrencilere repertuar arasından seçim yapmalarına ya da kendi SSC oluşturmalarına izin verildi.

Öğrenci seçme modüllerinin organizasyonu ile ilgili raporlarda kendi kendine önerilenlerde analiz yapılamadığını belirtmektedirler. Raporlar arasında da inanılmaz şekilde değişiklikler bulunmaktadır. Temel ve klinik bilimler, çekirdek müfredatla ilgili derinlemesine konular, spor hekimliği, tıp tarihi, hatta tıbbı Fransızca ve tıbbı İspanyolca da bulunmaktadır.

Metod Danışmanlara SSC ile ilgili öğrenim çıktıları sorulduğunda 12 adet çıktı tanımladılar ve bu tanımladıkları çıktıların öğretmede ve değerlendirmede majör mu yoksa minör mu bileşen olduğu soruldu. Öğrenciler de geribildirim verdiler. Algıların karşılaştırılması: Öğrenci ve eğiticilerin algıları için 2 yaklaşım kullanıldı. Bireysel SSC: Algılar için renklendirilmiş trafik ışığı kodları kullanıldı. Eğer eğitici ve öğrenci öğretilen ve değerlendirilen konu üzerinde hemfikirseler kod yeşil renkli olmakta. Tamamıyla karşıt görüş bildirilirse de kod kırmızı rengi almaktadır.

Kısmi anlaşmazlık söz konusu olduğunda da kehribar rengi (Koyu sarı) Renk oluşmaktadır.

1.Figür için 69 kişi tamamen, %100 yanıt vermişler. 286 öğrenci de 648 SSC tamamlamışlar. 644 adet de geribildirim elde edilmiş (%99.4).

considering-or-university/studying-be- doctor/medical-school/medical-student- selected-components

Common themes for SSCs Major uzmanlık alanlarındaki klinik eklerde daha derin bilgi elde etme İlgili kişiler tarafından yürütülen daha küçük klinik ekler Klinik denetim Klinik araştırma Laboratuvar temelli araştırmalar Sistematik derlemeleri içeren literatür kaynaklı projeler,

Common themes for SSCs Klinik becerileri geliştirme, bazıları temel olayıp öğrenciler tarafından tıp eğitiminde kompleks klinik konular olup daha fazla araştırma konusu içermektedir Ekip halinde çalışma ve multidisipliner eğitim Tıp etiği Küresel sağlık, ulusal ve uluslararası tamamlayıcı ve alternatif tıp, halkla ilişkiler,sosyal ve gönüllü bakım, tıp bilişimi,dil, sanat, literatür, insan bilimleri, diğer bilimler, müzük, ilahiyat, gazatecilik…

Practice points Bu çalışma öğrenci seçme modülleri hakkında bilgi sağlayan ilk çalışmadır. Planlanan ve öğrenilen müfredat arsındaki farklılığı ortaya çıkarmaktadır. İki yaklaşım tanımlanmaktadır (Eğitici öğretme ve değerlendirmede neye niyetleniyor? Öğrencinin öğrenme çıktısı nedir? (a)Trafik ışık sistemi ile bireysel olarak öğrencinin öğrenmede seçme algısı ile eğiticinin öğrenim hedefleri ve (b) Global olarak öğrenim hedeflerinin analiz edildiği öğrencinin seçme modulunun bütün olarak algılandığı karşılaştırma.

Sonuç Bu ili karşılaştırma bize öğrencilerin her zaman eğiticilerin öğretmek istediklerini öğrenmediğini göstermektedir. İki tamamlayıcı yaklaşımın kullanılması, global olarak ve bireysel karşılaştırmalar yapılmasını sağlar ve böylece önemli bir sorunu gidermek için güçlü bir araç sağlar.