RACI Projesi Final Sunumu Kasım 2014 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Araştırma Geliştirme Şube Müdürlüğü
Advertisements

DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
MODÜL 4 Organizasyon.
İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ KONTROL STANDARTLARI
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HDH PROJE YÖNETİM SİSTEMİ
T.C. MALİYE BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
24 Kalite yönetimi.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
ANADOLU SU HAVZALARI REHABİLİTASYON PROJESİ İZLEME & DEĞERLENDİRME Dolunay KANATLI.
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
İÇ KONTROL UYUM EYLEM PLANI VE YOL HARİTASI. İÇ KONTROL İç kontrol genel olarak idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak;
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Tetkik Aşamaları Vildan MEVSİM.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
“YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ (YGG)” TOPLANTISI (Teknik Rapor)
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
İzmir İl MEM ARGE Kamu İdareleri için Stratejik Planlama Kılavuzu (Hazırlık Çalışmaları)
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI NORM KADRO
İŞYERİ SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü MAYIS 2010 “3G” İYİLEŞTİRME TAKIMI Fotogrametri ve Geo. Daire Bşk. ÇALIŞMA RAPORU TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Fotogrametri.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANLIĞI A T I L I M – E Ğ İ T İ M D A İ R E S İ B A Ş K A N L I Ğ I.
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
Proje İnsan Kaynakları Yönetimi
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
İnsan Kaynakları ve Kalite Yönetimi
Sunum transkripti:

RACI Projesi Final Sunumu Kasım 2014 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü

Sayfa 2 RACI Projesi Kapsamı Yaklaşım ve Metodolojimiz Analizlere Genel Bakış Potansiyel Proje Kazanımları

Sayfa 3 RACI Projesi Kapsamı R Responsible (Sorumlu): İş yapan ya da işlemi gerçekleştiren kişi A Accountable (Yetkili): Söz konusu işlem için “Evet/Hayır/Veto yetkisi” ne sahip kişi C Consulted (Danışılan): Söz konusu işlem için geribildirime ihtiyacı olan ve işleme katkısı olabilecek kişi I Informed (Bilgilendirilen): Söz konusu işlem veya karar hakkında bilgi verilmesi gereken kişi RACI projesi kapsamında oluşturulan RACI Matrisi ile mevcut yetki ve sorumluluk yapısı görülebilmektedir RACI matrisi, bir ekipte kimin hangi işi yaptığını analiz ederek organizasyonel verimliliği artırmak için kullanılmaktadır. Analizler sonucu; Mevcut rol dağılımında rollerin yapmakla ve onaylamakla sorumlu olduğu aktiviteler belirlenmesi, Rol tanımlarında netliğin sağlanması ve bu tanımlara göre sorumlulukların dağıtılması, Gereksiz efor harcanan aktivitelerin belirlenmesi gerçekleştirilebilmektedir. Örnek RACI Matrisi Örneği: Süreç ve alt süreçler bazında temel iş ve aktiviteler Pozisyonlar

Sayfa 4 RACI Projesi Kapsamı Yaklaşım ve Metodolojimiz Analizlere Genel Bakış Potansiyel Proje Kazanımları

Sayfa 5 Mevcut iş akışlarının gözden geçirilmesi Daire Başkanları ve personellerin katılımı ile çalıştayların yapılarak mevcut yetki ve sorumluluk yapısının anlaşılması Arz Güvenliği Denetim Hizmetleri Enerji İstatistikleri Enerji Politikaları ve Stratejileri Sözleşmeler Enerji Yatırımları Enerji ve Çevre Yönetimi Destek Hizmetler Daire Başkanlıkları için RACI Matrisinin hazırlanması Hazırlanan RACI Matrislerinin ilgili Daire Başkanları ve personelleri ile teyit edilmesi Mikro aktivite seviyesinde oluşturulan RACI Matrislerinin analiz edilmesi – düşey ve yatay analizlerin yapılması Elde edilen bulgulara dayanarak mevcut durumdaki yetki ve sorumluluk yapısındaki geliştirilebilecek noktaların belirlenmesi Süreç Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi ve RACI Matrisinin Hazırlanması RACI Matrisinin Analiz Edilmesi ve Gelişim Noktalarının Tespit Edilmesi Yaklaşım ve Metodolojimiz RACI projesi için hazırladığımız metodolojimiz iki ana adımdan oluşmaktadır 12

Sayfa 6 Süreç Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi ve RACI Matrisinin Hazırlanması RACI Matrisinin Analiz Edilmesi ve Gelişim Noktalarının Tespit Edilmesi Yaklaşım ve Metodolojimiz İlk adımda hazırlanan RACI Matrisi, kurum içerisindeki yönetişim, icra ve uygulama yapısını ortaya çıkararak yapılacak analizler için temel girdiyi oluşturmaktadır 12 Süreç ve alt süreçler bazında temel iş ve aktiviteler Pozisyonlar GMGMYDB Aktivite 1 AR Aktivite 2 IC Aktivite 3 AR Aktivite 4 IA/RC Aktivite 5 AI DBP I A/R C R Mevcut süreç aktiviteleri ile pozisyonlar, RACI Matrisi ile eşleştirilerek ikinci adımda yapılacak olan yatay ve düşey analizler için gerekli olan girdi temelini oluşturmuşlardır.

Sayfa 7 Süreç Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi ve RACI Matrisinin Hazırlanması RACI Matrisinin Analiz Edilmesi ve Gelişim Noktalarının Tespit Edilmesi Yaklaşım ve Metodolojimiz İkinci adımda, hazırlanan RACI matrisleri düşey ve yatay olmak üzere iki açıdan incelenerek analiz edilmekte ve tespitler oluşturulmaktadır 12 Mevcut DurumTespitler Çok fazla sorumluluğun bir pozisyonda olması İlgili pozisyonda çok fazla yetkinin olması İlgili pozisyonda çok fazla onay yetkisinin olması Bu sorumluluklar farklı pozisyonlara delege edilebilir mi? İlgili pozisyonda oluşan iş yükü optimize edilebilir mi? Görevlerin ayrılığı ilkesinin değerlendirilmesi ve işlemlerin hızlanması adına onay yetkileri devredilebilir mi? GMGMYDB Aktivite 1 AR Aktivite 2 IC Aktivite 3 AR Aktivite 4 IA/RC Aktivite 5 AI DBP I A/R C R Düşey Analiz

Sayfa 8 Süreç Analizi, Mevcut Durum Değerlendirmesi ve RACI Matrisinin Hazırlanması RACI Matrisinin Analiz Edilmesi ve Gelişim Noktalarının Tespit Edilmesi Yaklaşım ve Metodolojimiz 12 Mevcut DurumTespitler Sorumluluğun bir çok pozisyon arasında bölünmüş olması Yetkilinin bulunmaması veya birden çok olması Diğer pozisyonların bilgilendirilmemesi / danışılmaması Bu aktivite daha spesifik bölümlere ayrılarak kişilere atanabilir mi? Aktivite bazında yalnızca tek bir yetkili belirlenmesi sayesinde verimlilik ve disiplin geliştirilebilir mi? Gerçekleştirilen aktivitelerde ve alınan kararlarda birimler ve pozisyonlar arası iletişim arttırılarak silo etkisi azaltılabilir mi? GMGMYDB Aktivite 1 AR Aktivite 2 IC Aktivite 3 AR Aktivite 4 IA/RC Aktivite 5 AI DBP I A/R C R Yatay Analiz İkinci adımda, hazırlanan RACI matrisleri düşey ve yatay olmak üzere iki açıdan incelenerek analiz edilmekte ve tespitler oluşturulmaktadır

Sayfa 9 RACI Projesi Kapsamı Yaklaşım ve Metodolojimiz Analizlere Genel Bakış Potansiyel Proje Kazanımları

Sayfa 10 Analizlere Genel Bakış Daire Başkanlıklarının tüm alt süreçleri, mikro aktivite bazında pozisyonlar ile ilişkilendirilerek RACI analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir Arz Güvenliği Daire Başkanlığı Denetim Hizmetleri Daire Başkanlığı Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Enerji İstatistikleri Daire Başkanlığı Enerji Politikaları ve Stratejileri Daire Başkanlığı Enerji ve Çevre Yönetimi Daire Başkanlığı Enerji Yatırımları Daire Başkanlığı Sözleşmeler Daire Başkanlığı Daire Başkanlıkları Toplam Analiz Dokümanı

Sayfa 11 Analizlere Genel Bakış Örnek analiz: Arz Güvenliği Daire Başkanlığı - Elektrik Talep Projeksiyonu Süreci Elektrik Talep Projeksiyonu Sürecinde Arz Güvenliği Daire Başkanı’nın sorumlu olduğu aktiviteler

Sayfa 12 Analizlere Genel Bakış RACI Matrisleri analiz edilerek Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları’nın sorumlu olduğu aktivite sayıları belirlenmiştir Genel Müdür (Zafer Demircan) Genel Mdr. Yrd. (Barış Şanlı) Genel Mdr. Yrd. (Nilgün Açıkalın) Genel Mdr. Yrd. (Erdoğan Sert) Arz Güv. Daire Bşk. (Abdulkadir Duman) Denetim Daire Bşk. (Davut Keleş) Destek Hzm. Daire Bşk. (Mehmet Çakır) En. İst. Daire Bşk. (Murat Demirel) En. Str. Ve Pol. Daire Bşk. (Öztürk Selvitop) Çevre Yön. Daire Bşk. (Murat Hardalaç) En. Yat. Daire Bşk. (Ergün Akalan) Sözleş. Daire Bşk. (Ayhan Kandemir) Aktivite Sayısı Responsible (Sorumlu) Accountable (Yetkili) Consulted (Danışılan) Informed (Bilgilendirilen) Daire Başkanlıklarının yürütmekte oldukları tüm süreçlere ilişkin RACI matrisleri alt alta sıralanarak ilgili Daire Başkanlarının sorumlu olduğu aktivitelerin sayısı hesaplanmıştır. Barış Şanlı’nın sorumlu olduğu aktivitelerin sayısı; Arz Güvenliği, Enerji İstatistikleri, Enerji Stratejileri ve Politikaları Daire Başkanlığı RACI matrislerinde Genel Müdür Yardımcısı’nın sorumlu olduğu aktiviteler toplanarak hesaplanmıştır. Nilgün Açıkalın’ın sorumlu olduğu aktivitelerin sayısı; Enerji ve Çevre Yönetimi, Enerji Yatırımları ve Sözleşmeler Daire Başkanlığı RACI matrislerinde Genel Müdür Yardımcısı’nın sorumlu olduğu aktiviteler toplanarak hesaplanmıştır. Erdoğan Sert’in sorumlu olduğu aktivitelerin sayısı; Destek Hizmetleri ve Elektrik Dağıtım Şirketleri Denetim Daire Başkanlığı RACI matrislerinde Genel Müdür Yardımcısı’nın sorumlu olduğu aktiviteler toplanarak hesaplanmıştır. Zafer Demircan’ın sorumlu olduğu aktivitelerin sayısı çalışma kapsamında görüşülen tüm Daire Başkanlıklarının RACI matrislerinde Genel Müdür’ün sorumlu olduğu aktiviteler toplanarak hesaplanmıştır.

Sayfa 13 Analizlere Genel Bakış RACI Matrisleri analiz edilerek Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları’nın sorumlu olduğu aktivite sayıları belirlenmiştir Bu rol için çok fazla sorumluluk tayin edilmiş olabilir mi? Bu aktivitelerde bilgilendirme rolü yetersiz olabilir mi? Bu rollerin yapmakta olduğu işler başka rollerin sorumlulukları altında görülüyor olabilir mi? Bu aktivitelerde danışma rolü yetersiz olabilir mi? GMY -1: Barış Şanlı / GMY- 2: Nilgün Açıkalın / GMY– 3: Erdoğan Sert

Sayfa 14 Analizlere Genel Bakış Genel Müdür Yardımcıları ve Daire Başkanları’nın RACI Matrisleri analizi sonucu belirlenen sorumlu olduğu aktivite sayıları analiz edilmiştir GMY -1: Barış Şanlı / GMY- 2: Nilgün Açıkalın / GMY– 3: Erdoğan Sert

Sayfa 15 Gözlem ve Tespitler RACI matrisleri düşey ve yatay olmak üzere iki açıdan incelenerek analiz edilmekte ve tespitler oluşturulmaktadır Mevcut Durum Tespitler Çok fazla sorumluluğun bir pozisyonda olması  Daire Başkanları'nın yönetmek ve yürütmek zorunda oldukları çok fazla aktivite olduğu görülmektedir. Düşey Analiz GMY -1: Barış Şanlı / GMY- 2: Nilgün Açıkalın / GMY– 3: Erdoğan Sert

Sayfa 16 Gözlem ve Tespitler RACI matrisleri düşey ve yatay olmak üzere iki açıdan incelenerek analiz edilmekte ve tespitler oluşturulmaktadır Mevcut Durum Tespitler Çok fazla A (Accountable) ve I (Inform) Rolü  Aynı aktivite için birden fazla A (Accountable) yetkisinin olduğu görülmektedir.  Daire Başkanları her aktivitede ya onaylayan (A) ya da bilgi verilen ( I ) rolünü almaktadır.  Çok sayıda I (Bilgilendirilen) rolü tanımlanmıştır. Yatay Analiz Aktivitelerde birimler arası C (Consult) & I (Inform) Rolünün Yetersizliği  Aktivitelere ilişkin birimler arası C (Consult) & I (Inform) Rolünün yeterli şekilde planlanmadığı gözlemlenmiştir. GMY -1: Barış Şanlı / GMY- 2: Nilgün Açıkalın / GMY– 3: Erdoğan Sert

Sayfa 17 Gözlem ve Tespitler Yapılan analiz ve gözlemler sonucu tespit edilen iyileştirme noktaları 3 ana başlıkta toplanmakta, ilgili tespitler önem seviyeleri ile belirtilmektedir Birimler arasındaki iş yükü dengesizlikleri 1 İletişim ve raporlama eksikliği 2 Hesap verebilirliğin organizasyonda daire başkanlığı seviyesinde kesilmesi 3 Önem Seviyesi Tespitler Yüksek  Tüm DB ve GMY'lerde çok fazla A (Onay) rolünün olduğu görülmektedir. Söz konusu durum ekip içerisinde yetkilerin hesap verebilirliğe eşlik etmediğini göstermektedir. Orta  Daire Başkanlarının her aktivitede ya onaylayan (A) ya da bilgi verilen ( I ) rolünü almakta olduğu görülmektedir.  Aktivitelere ilişkin birimler arası C (Consult) & I (Inform) rolünün yeterli şekilde planlanmadığı görülmektedir.  Daire Başkanları'nın yönetmek ve yürütmek zorunda oldukları çok fazla aktivite olduğu görülmektedir.  Kıdemli ve deneyimli personelin rutin süreçlere sürekli dahil olduğu görülmektedir. Orta  Çok sayıda I (Bilgilendirilen) rolünün tanımlanmış olduğu görülmektedir.

Sayfa 18 Gözlem ve Tespitler Yapılan analiz ve gözlemler sonucu tespit edilen iyileştirme noktaları 3 ana başlıkta toplanmakta, ilgili öneriler önem seviyeleri ile belirtilmektedir Birimler arasındaki iş yükü dengesizlikleri 1 İletişim ve raporlama eksikliği 2 Hesap verebilirliğin organizasyonda daire başkanlığı seviyesinde kesilmesi 3 Önem Seviyesi Öneriler Yüksek  Mikro aktivitelere ilişkin sorumlulukların daire başkanlığı personeli bazında belirlenmesi önerilmektedir. Yüksek Orta  İş süreçlerine yönelik görev ve sorumlulukların anlaşılmasını sağlamak için tüm rollerin ve sorumlulukların dokümante edilerek ve duyurulması önerilmektedir.  Her aktivite için bir hesap verebilir rolün olması önerilmektedir. Bu rolün ilgili aktivitenin zorluğu ya da önem seviyesine paralel uzmanlık ve deneyimde bir pozisyona karşılık gelmesi için gerekli planlamaların yapılması önerilmektedir.  Bazı A (Onay) ve I (Bilgilendirilme) rollerinin tekrar değerlendirilmesi önerilmektedir.  Birimlere ilişkin norm kadro ve iş yükü analizlerinin gerçekleştirilmesi önerilmektedir.

Sayfa 19 RACI Projesi Kapsamı Yaklaşım ve Metodolojimiz Analizlere Genel Bakış Potansiyel Proje Kazanımları

Sayfa 20 Potansiyel Proje Kazanımları RACI Matrisleriyle bir araya getirilmiş iş yükü analizleri ile pozisyonların görev tanımları çıkarılabilmektedir Daire Başkanlığı Personeli Aktivite 1 R Aktivite 2 I Aktivite 3 R Aktivite 4 RA Aktivite 5 A Görev Tanımı Temel Sorumluluklar Onay ve Kontroller Alınan Rapor ve Bilgilendirmeler R A CI Süreç ve alt süreçler bazında temel mikro aktiviteler Pozisyonlar Toplam iş yükü hesaplamaları Filtreleme yapılarak pozisyonların sorumlulukları, onayları ve bilgilendirmeleri görülerek görev tanımlarına ulaşılabilmektedir. Örnek Süreç

Sayfa 21 Potansiyel Proje Kazanımları Personel başına düşen iş yükü ile aktivite ve süreçlerin gerçekleşmesi için gereken iş yükü hesaplaplanabilmekte, norm kadro çalışması yapılabilmektedir Süreç ve alt süreçler bazında temel mikro aktiviteler Pozisyonlar Toplam iş yükü hesaplamaları Seçilen aktiviteye ilişkin «İşin Zorluğu» ve «İşin Aldığı Zaman» değerlerinin doldurulmasıyla, ilgili aktivitenin «Toplam İş Yükü» görülebilmektedir. Toplam İş yükü Aktivite 1 3 Aktivite 2 4 Aktivite 3 2 Aktivite 4 3 Aktivite 5 5 Daire Başkanlığı Personeli 1 R I R Daire Başkanlığı Personeli 2 R RA Daire Başkanlığı Personeli 3 R I 17 Belirli bir aktivitenin ya da alt sürecin «Toplam İş Yükü» görülebilmektedir. Seçilen bir aktivite için mevcut durumda kaç personelin görev aldığı görülebilmektedir. Filtreleme yapılarak pozisyon başına düşen iş yükü hesaplanabilmektedir. Norm kadro çalışmasının yanı sıra pozisyonlar başına düşen iş yükleri kıyaslanarak performans yönetimi için kullanılabilmektedir. Örnek Süreç