Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Kurma Yükümlülüğü.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Ağ Donanımları Cihazlar
Donanım Birimleri.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
Bu yaklaşımda, kullanıcıların bilişsel ve fiziksel davranışları modellenmeye çalışılır. Ayrıca, kullanıcı davranışlarının bu modele uyup uymadığı ya da.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Sosyal Ağlar Tehditler, Yanlış Kullanım ve Doğru Kullanım Örnekleri.
SANALLAŞTIRMA ÇEŞİTLERİ VE YAZILIMLARI
IP PAKETİ. IP Paketi ● IP protokolü akış şeklinde çalışır. ● İletim katmanı mesajları alır 64K'lık datagramlara ayırır. ● Her datagram ağ üzerinden karşı.
YÖNLENDİRME. Yönlendirme ● Statik ● Dinamik ● Kaynakta yönlendirme ● Hop by hop yönlendirme.
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ. MYO.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
İndeksi Niçin Kullanırız?
ROUTER NEDİR? Elif Melike DEMİR
IP Adresi Dönüşüm Protokolleri
Hazırlayan: ELİF AKGÜN
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Komuta Kontrol ve Savaş Sistemleri GMY’lığı
LINK LAYER PROTOCOLS (ARP/INARP)
GENEL MUHASEBE.
BARALAR.
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
Mikroişlemciler Temel I/O Arayüzleri.
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Ağ Topolojileri.
Tez Veri Girişi Ulusal Tez Merkezine, Tez Döneminde olan ve Danışmanı ile Tez konusunu belirleyip, Enstitümüzün onayından geçen tüm öğrenciler giriş yapmak.
İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya “Bilgisayar Ağı” denir.
Öğretim Görevlisi Emel ALTINTAŞ
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
Kırınım, Girişim ve Müzik
Dersin içeriğinin ve kaynaklarının tanıtılması
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Bilgi? Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçek,
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Ağ Donanımları Cihazlar
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 3-Normalizasyon
SABİT DİSKLER.
İşlemciler.
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
Sanal ve Şebeke Örgütleri
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
Eğitsel Robotların Bileşenleri-2
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Sunum transkripti:

Ağ Anahtarı (Switch) Çeşitleri 1120203001 Ercan ERSOY

Switch Nedir Kişisel bilgisayarların ya da diğer ağ öğelerinin birbirileri ile bilgisayar ağı olarak bağlanmasını sağlayan ağ donanımlarından birisidir.

Switch ile İlgili Bilgiler Switchler paket anahtarlama yönetmi ile çalışır. Swtichlerin bazıları OSI Modeli'nin 2. katmanında çalışır. Bazı switchler 3. katmanda da çalışır. 2. katmanda çalışan switchler, bilgisayarların MAC adreslerine göre çalışır. 3. katmanda çalışan switchler bilgisayarların IP adreslerine göre çalışır.

Switch ile İlgili Bilgiler Switchler yıldız topolojisi yerel ağ oluştururlar. Switchler, paket anahtarlamalı ağları birlikte bağlamakta kullanabilirler. Switchler, bilgisayar ağı için atanmış yollar oluşturur.

Switch Çeşitleri Switchler çoğunlukla ethernet switch olarak Ethernet arayüzü içindirler. Fibre channel arayüzü için fibre channel switchler ile infiniband arayüzü için infiniband switch çeşitleri de vardır.

Ethernet Switch

Inifiband Switch

Fibre Channel Switch

Switch Çeşitleri Switchler ağ içinde konuşlanacağı yere göre ikiye ayrılır: Kenar Switch: Bilgisayarların doğrudan ağ bağlantılarının yapıldığı switchlerdir. Anahtarlama sayısı ile MAC tablosu boyu sınırlıdır. Merkez Switch: Ağın merkezinde olan switchdir. Ağın merkezinde olduğundan yüksek başarımlıdırlar, yüksek hızlı arayüzlere ile geniş MAC tablosuna sahiptirler.

Switchlerin Çalışma Sistemi Switchin her kapısı bağımsız veri alış verişinde bulunabilir. Bir veri paketi, kapılardan birine ulaştığında switchin gönderenin MAC adresini ile gönderilen kapıyı adres tablosuna kaydeder. MAC adres tablosundaki mevcut kayıtlar incelenerek hedef MAC adresinin bağlı olduğu kapıyı tespit etmeye çalışır. Eğer herhangi bir kayıt bulunamazsa, veri paketi gelen kapı hariç bütün kapılara gönderilir. Eğer MAC adresi biliniyorsa, bu durumda veri paketi sadece hedef kapıya gönderilir. Eğer gönderenin ve alıcının MAC adresleri aynıysa paket silinir.

Switchlerin Çalışma Sistemi Bir switchin dört çeşit iletme yöntemi vardır: Depola ve İlet: Dağıtıcı her bir veri paketini iletmeden önce ara belleğe alır ve bir kontrol toplamı oluşturur. Oluşturulan kontrol toplamı pakette kayıtlı olanla uyuşmuyorsa paket iletilmez. Bu sayede ağ içerisinde hatalı paketlerin dolaşması engellenmiş olur. Ağ öğeleri farklı hızlarla ya da farklı ortamlardan bağlanıyorlarsa, kullanılabilinecek tek yöntemdir. Kopyalama ve kontrol toplamı işlemleri nedeniyle yavaş ama aynı nedenlerden dolayı güvenilir bir yöntemdir. Kestirme: Dağıtıcı veri paketinde sadece MAC adresi bilgisini okur ve iletmeye başlar. Hata kontrolu yapılmaz. Diğer dağıtıcıların ya da daha üst OSI katmanların varsa hatayı bulacaklarından yola çıkılır. Hızlı bir yöntemdir. Serbest Parça: Yukarıdaki iki yöntemin avantajlarından faydalanmaya çalışan bir yöntemdir. Veri paketinin, adresleme bilgisinin de içinde olduğu ilk 64 bayt okunur ve paket kontrol toplamı oluşturulmadan iletilir. Ethernet'teki minimum veri büyüklüğü olan 64 bayta ulaşamayan paketler süzgeçlenerek silinir. Uyarlamalı Anahtarlama: Yukarıdaki üç yöntem arasında kendi kendine seçim yapan bir yöntemdir.

Switchlerin Yönetimi Switchlerin yönetimi iki şekildedir. Birincisi web arayüzü üzerinden, ikincisi komut arayüzü üzerindendir. Web arayüzü, kolaylık ve görsellik bakımından daha iyidir. Komut arayüzü daha çok seçeneğin bulunduğu uzman kullanıcılar tarafından tercih edilir.

Bir Switchin Dıştan Görünümü

Bir Switchin İç Yapısı

Kaynaklar İngilizce Wikipedia Türkçe Wikipedia D-Link Firmasının Web Sitesi Mellanox Technologies Firmasının Web Sitesi Fujistu Firmasının Web Sitesi