ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ŞİRKETLERE İLİŞKİN TEMEL KAVRAMLAR, ŞİRKET KAVRAMININ UNSURLARI, ŞİRKETLEŞMENİN AMAÇLARI 11.DERS.
Advertisements

VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
 6. Hafta: Faiz Oranları ve Sıcak Para  İktisatta iki farklı «Faiz» tanımı vardır. 1.Sermaye faktörünün üretimden aldığı pay ve 2.Paranın fiyatı.  Bu.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Kooperatifler Hukuku Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku ABD © myolcu.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
HİSSE SENEDİ.  Anonim şirketler  Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler  Özel kanunla kurulmuş kurumlar (T.C. Merkez Bankası, Kamu İktisadi.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Avukatlık sözleşmesi. Sözleşmenin tarafları Bu sözleşmenin tarafları; baro levhasına kayıtlı ve işten yasaklanmamış avukat ile ondan hukuksal yardım talep.
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
Siyaset Sosyolojisi.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Vergilendirme İşlemleri
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
KOOPERATİF SİGORTACILIĞI ve TEKAFÜL
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
TARIM ALANI. Okulumuz serası Çukurova Kalkınma ajansı projesi kapsamında 2013 yılında yapılmıştır. Seralarımız toplam 1.5 dönüm olmak üzere iki seradan.
BANKACILIKTA PORTFÖY YÖNETİMİ. portföy ad 1. kâğıt paraların vb. konulduğu cüzdan. 2. ECO. banka, aracı kuruluş ya da kişinin elinde bulundurduğu, üzerinde.
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Leyla İÇERLİ Araş. Gör. Dr. Aksaray Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü.
İKİNCİ BÖLÜM: İŞLETME TÜRLERİ
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
NAKİT SERMAYE ARTIŞINDA KURUMLAR VERGİSİ İNDİRİMİ
İşletme; insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim faktörlerinin sistemli bir şekilde bir araya getirilmesidir. İşletmenin ortaya çıkması ve.
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
130 Maddeden oluşmaktadır
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
SİGORTANIN TARAFLARI Sigortada dört taraf bulunmaktadır. Bunlar;
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Sosyal Sigorta ile Özel Sigorta Arasındaki Farklılık
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
12.DERS SERMAYE AZALTIM İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Sözleşme Sözleşme Türleri
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
KİŞİLER HUKUKU Kişiler hukukuna hakim olan temel ilkeler şunlardır:
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
Düsseldorf - Köln.
Öğretim Görevlisi Selin COŞKUN
HATAY TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Burhan ERAY Mali Müşavir & Bağımsız Denetçi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÖHUK m.47 (Yetki Anlaşması)
Arabuluculuğa Elverişlilik Yönünden Ticari Davalar ve İlgili Kavramlar
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
KİŞİLİK KAVRAMI, ŞİRKETLER VE DİĞER KURUM VE KURULUŞLAR
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

ŞİRKETLER HUKUKU Genel Olarak Şirketlerin Sınıflandırılması ve Temel Özellikleri Ar. Gör. Nevfel AKKAŞOĞLU

TARİHTE ŞİRKET KAVRAMI O Eski Zamanlarda: -Babil-Hammurabi Kanunları, Asurlar-Orta Anadolu’da ve Eski Yunanda (denizcilik) O Roma’da: consortium ve societas’lar O Ortaçağ: Akdeniz’e kıyı şehirlerde, commenda ve cumpania’lar; Cenova’da bank(er)ler

GÜNÜMÜZ HUKUK SİSTEMLERİNDE O ANGLO-SAKSON (İNGİLTERE VE ABD) O Partnership, Limited Partnership ve Company’ler (İngiltere); bunların yanında Corporation (ABD) O KITA AVRUPASI O Bizim dahil olduğumuz sistem: Adi şirket, Kollektif Şirket, Komandit Şirket, Anonim Şirket, Limited Şirket, Kooperatif

Şirketleri Sınıflandırmada Çeşitli Ayrımlar O Adi şirket-Ticaret şirketi ayrımı ve özel kanunlarla düzenlenen şirketler O Tüzel kişiliğinin varlığına göre ayrım O Şahıs şirketleri-sermaye şirketleri ayrımı O Şirket borçlarından sorumlulukla ilgili ayrım

ADİ ŞİRKET O TBK m. 620 vd. düzenlenmiştir. O Tüzel kişiliği yok; en az iki ortakla kurulurlar. O Her türlü iktisadi faaliyet için kurulabilirler. Yani zıddı ticaret şirketleridir. O Şirkete her türlü sermaye getirilebilir. (para, emek..) Getirilecek sermayenin bir alt sınırı yoktur. O Ortaklar doğrudan ve müteselsilen sorumludur. O Olağanüstü işlerde kararlar oybirliğiyle alınır. O Joint Venture/Konsorsiyum/Ortak Girişim

O Ortaklar adına yapılan işlemden şirket sorumludur. O Ortaklar arasında sadakat ilişkisi sıkıdır. (rekabet vb. konularda) O Şirket idarecileri yılda bir kez hesap vermeli, varsa kar dağıtmalıdırlar. O Ortakların kişilikleri ön plandadır. Örn. ortaklardan biri ölürse, aksi kararlaştırılmadıkça şirket sona erer; yeni ortak almak için oybirliği gerekir. O Esnaf işletmelerinin çoğu adi şirket şeklindedir.

KOLLEKTİF ŞİRKET O Ticari işletme işletmek amacıyla iki veya daha fazla gerçek kişiyle kurulur. O Tüzel kişiliği vardır. Şirket borçlarından önce şirket, sonra ortaklar müteselsilen sorumludur. O Ticaret siciline tescil ve ilanla tüzel kişilik kazanılır, yani kurulur. Terkinle sona erer. O Şahıs şirketidir, güven esastır. (sadakat yük.) O Yönetim ortaktır, devredilebilir. O 3. kişilerle ilişkide idareciler yetkilidir, oy birliği şartı getirilebilir. O Şirkete, her türlü sermaye unsuru getirilebilir. O Ortaklardan birinin iflasıyla/pay hacziyle şirket sona erer. (aksi kararlaştırılabilir)

ANONİM ŞİRKET (A.Ş.) O En az bir kişi tarafından, sermayesi belli ve paylara bölünmüş, şirket borçlarından yalnız şirketin sorumlu olduğu şirkettir. (sınırlı sorm.) O Tüzel kişiliği elbette vardır. O Sermaye(nin) şirketidir. Şirkete sadece değeri net belirlenebilecek unsurlar (para, taşınmaz, marka vb.) getirilebilir. (24 ay içinde ¾ ü tamm.) O Sermaye ve bunun korunması esastır. (şahıs unsurundan ziyade) O En az 50 bin TL ile kurulur. O Tek ortakla kurulabilir. Tüzel kişiler ortak olabilir. O Şirket borçlarından sınırlı sorumluluk esası geçerlidir. (tüzel kişilik kılıfı)

O Ortakların şirkete tek borcu taahhüt ettikleri sermayeyi getirmektir. O Noterde yapılan kuruluş sözleşmesi tic. siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanılır/kurulur. O Bazı özel türler için (banka, sigorta) için Güm. ve Tic. Bak. izni gerekir. (özel kan. vardır) O Ortaklık devri pay devriyle mümkündür ve kolaydır. O Genel kurul, yönetim kurulu ve dış denetçiler. O Pay, hisse senedine bağlanabilir, menkul kıymet çıkarılabilir. O Halka açılabilirler. Borsada işlem görme, borsaya kote olma, tahvil, SPK hep AŞ kavramlarıdır. O 3. kişiler şirketle işlem yaparken sermaye yapısına ve temsil yetkisine bakmalıdırlar. (ticaret sicili)

LİMİTED ŞİRKET (Ltd. Şti.) O Minyatür AŞ. denilebilir. O 1-50 kişi tarafından kurulan, sermayesi belli ve şirket borçlarından şirketin sorumlu olduğu şirkettir. O Tüzel kişiliği vardır; ticaret siciline tescille kazanılır, terkinle sona erer. O Sermaye şirketidir, bu yönüyle AŞ’ye benzer. O En az 10 bin TL ile kurulabilirler. O Ancak daha çok aile şirketleri Ltd. olarak kurulduklarından şahıs faktörü de önem taşır. O Kuruluş sözleşmesi ve pay devri noterde yapılır. O Menkul kıymet, halka açılma vb. işlemler yapılamaz. O TTK’da pek çok Ltd. hükmü için AŞ.’ye atıf yapılmıştır.

KOOPERATİF ŞİRKET (Koop.) O Ortakların belirli ekonomik menfaatlerini karşılıklı dayanışma, yardım ve kefalet yoluyla korumak amacıyla kurulurlar. (sosyal dayanışma, yardımlaşma) O Tüzel kişiliği vardır, değişir sermayeli ve ortaklıdır. (en az yedi ortak) O Ortak sayısı sınırlı değildir. (açık kapı ilkesi) O Her ortağın bir oy hakkı vardır. O Ortaklar şirket borçlarından kollektif şirketteki gibi sorumludur.