RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMALARI SUNUM : Kaan Duran ÖĞRETİM GÖREVLİSİ : Mustafa İDUĞ.
Çalışma Sermayesi Yönetimi Bir Önceki Haftadan (ProForma Tablolar ile) Devam...  Dynastatic Corporation bugüne kadar büyüme göstermemesine.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 28/06/07. Akrilik Elyaf Talebi (t/yıl) ,637, ,560, ,691, ,685, ,778,000.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009) (2009) 07/05/10 1.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye Elektrik Dağıtım Sektörü Agah HINÇ EPDK, Enerji Uzmanı 31 Mayıs 2010 Konya.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
©McGraw-Hill Education, 2014
Fiyat ve Fiyatlandırma
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Ulusların Rekabet Üstünlüğü. Küresel rekabetin öneminin artması ulusların önemini yitirmesine mi sebep oldu? – Ulusal değerler, kültür, ekonomik yapılar,
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
Büyüme ve İstihdam Dostu Kısa ve Orta Dönem Seçilmiş Ekonomi Politikası Önerileri Prof. Dr. Murat YÜLEK Prof. Dr. Kerem ALKİN.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
2014 Değerlendirme 25 Şubat 2015.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
TÜRKİYE’DE İLAÇ ETKİN MADDELERİ ÜRETİMİ
Makro İktisat.
1980’den Günümüze A) Dönemi: 24 Ocak Kararları
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLER ÇALIŞTAYI
VI. DİĞER UYGULAMALAR Menşe kuralları: GTS’nden yararlanan ülkelerden menşe belgesi istenmektedir. Bu belge, söz konusu malın GTS rejiminden yararlanan.
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
BOSNA HERSEK’TE YATIRIM FIRSATI
130 Maddeden oluşmaktadır
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
KPSS.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Denetimden geçmiş mali tabloların bankacılık sistemindeki önemi
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Yrd. Doç. Dr. Akın Usupbeyli
YAĞ BİTKİLERİNDE DESTEKLEME POLİTİKALRININ
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.

ZORLU GRUBU- GENEL BAKIŞ

ZORLU ENERJI- YATIRIMLAR 1993 yılında kurulmuş olup Türkiye’nin ilk özel enerji şirketlerinden (IPP) birisidir. Türkiye, Rusya, Pakistan ve Israil de toplam 1047 MW kurulu güce sahiptir. Kurulu güç şirketin kaynak çeşitlendirme politikası ile uyumlu olarak doğalgaz,jeotermal, rüzgar ve hidroelektrik gibi farklı kaynaklardan sağlanmaktadır. Mevcut yatırımların tamamlanmasıyla 2015 yılında toplam kurulu gücün 1674 MW’a çıkarılması planlanmaktadır. Kaynak: Zorlu Enerji

Rusya Federasyonu Türkiye’nin Bir Numaralı Ticaret Ortağıdır TÜRKİYE ve RUSYA FEDARASYONU ARASINDA EKONOMİK İLİŞKİLER Kaynak:TUIK  Rusya Federasyonu Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından birisidir.  2012 yılı verilerine göre Türkiye’nin ithalatında 1. sırada ihracatında ise 6. sırada yer almaktadır.  Hem Türkiye hem de Rusya ekonomisinde son dönemde yaşanan gelişmeler iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek artmasını sağlamıştır.

Enerji Talebi RUSYA EKONOMİSİ ve ELEKTRİK PİYASASI 10% Artış 2011 yılında TWh olarak gerçekleşen elektrik üretiminin 2040 yılında 1,728.4 TWh olması beklenmektedir. Rusya’da elektrik tüketiminin ortalama yıllık %10 civarında artacağı öngörülmektedir.

TÜRKİYE ENERJİ PİYASASINDA ÖZEL SEKTÖR PAYI Özel Sektör Payının Yıllara Göre Değişimi (%) Özel Sektör Kurulu Gücün Gelişimi (MW) Türkiye Enerji Piyasasında özel enerji şirketlerinin payı son 10 yılda %28’den, % 55 seviyesine yükselmiştir. Özel şirketler özelleştirmeler ve yeni yatırımlar ile toplam kurulu gücünü MW arttırmıştır. Türk enerji şirkelerinin agresif büyüme politikaları ile hem yurtiçi hem de yurtdışında enerji yatırımlarını artırarak devam etmektedirler. Kaynak: EPDK

Yakıt Güvenilirliği Uzun Vadeli Gaz Anlaşması Isı Alım Anlaşması Elektrik Alım Anlaşması Uzun Dönemli Tarife Ülke ve Sektör Riskleri  Regulasyon  Bürokrasi  Piyasa Koşulları  Gümrük  Vergi ENERJI YATIRIMININ OLMAZSA OLMAZLARI

ENERJI YATIRIMININ ÖNÜNDEKİ ENGELLER

TECRÜBELERİMİZ -Monopol Şirketler: Rusya enerji piyasası her nekadar serbest piyasa ekonomisini benimsesede, sektörde faaliyet gösteren Gazprom, Interrau gibi şirketler piyasayı domine etmektedir. -Bürokrasi: Piyasa devlet kurumları tarafından yüksek derecede kontrol edilmekte ve kurumlar arası iletişimin zayıf olması nedeniyle gecikmeler yaşanmaktadır. -Şebeke Bağlantısı: Santrallerin dağıtım şebekesine bağlantısı ile ilgili düzenlemelerde gecikmeler yaşanmaktadır. -Elektrik Satış Tarifesi: 2011 yılında Elektrik Piyasası Regulasyonu’nda yapılan değişiklikler sonrası oluşan piyasa fiyatlarının çok düşük seviyede kalması yatırımları fizibil olmaktan çıkarmaktadır. -Gaz Tedariği: Piyasa fiyatlarının üzerinde ve kısıtlı gaz tedariğinin sağlanması yatırımların işletme döneminde öngörülen projeksiyonlardan sapmasına neden olmaktadır. -Isı Satışı: 2011 sonrası ısı satış tarifelerinin yetersiz kalması

UYGUN YATIRIM ORTAMININ ŞARTLARI

Teşekkür ederim Teşekkür ederim.