Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Advertisements

MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
PLATON NAMI DİĞER: EFLATUN
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
FİİLİMSİLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
GENEL TEKRAR - 02 TAMLAMALAR TÜRKÇE. SIFAT TAMLAMALARI sarı yapraklar güler yüz masmavi deniz birkaç soru bu ev hangi kitap kaçan balık ihtiyar adam.
KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Hikmet SIRMA.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
VARLIKLARI NİTELEYEN KELİMELER ( ÖN AD )
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A)Ahmetlerden kitabımı aldım. B)Adana’nın kuzey batısı karlıdır. C)Onu Nisanın 13’ünde.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
İşlev Açısından Kelime Türleri
Durmuş Alparslan Apaydın
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
FİİLLERDE ÇATI.
REHBERLİK SERVİSİ.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler (Eylemsiler)
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
Çocuklarımız İçin Düşünün
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını kolaylaştırır. D) Otomobili ağacın altında duruyor.

Aşağıdaki sözcüklerle anlamca bir grup oluşturulduğunda hangisi dışta kalır? A) sütB) yoğurt C) peynirD) tereyağı

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak işareti yanlış kullanılmıştır? A“Falaka ”çocuklara yönelik bir eserdir. BKüçük kız “Annemi” isterim, dedi. C“Aşiyan” Tevfik Fikret’in evine verdiği addır. D“Bravo!”diye bir haykırmayla irkilmişim.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım ve noktalama yanlışı yoktur? A Bu kitapları Müdür’den aldım. B Bu dergi, 1975’de yayımlanmış. C Siz de mi bu kitabı okuyorsunuz? D Kardeşim okumayı daha yeni, yeni söküyor.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat fiil adlaşmıştır? A) Konuşanlar hemen dışarı çıksın lütfen. B) Kırılası eller yavruma nasıl kıydınız? C) Okumuş adamın hali başkadır. D) Verilen sözü daima yerine getirin.

“Su yüzünde ölü bir balık görünce alıp karaya attılar.” Yukarıdaki cümlede altı çizili olan kelimelerin türleri hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak verilmiştir? A) İsim – zarf fiil – zarf fiil – sıfat fiil B) Zarf fiil – isim fiil – zarf fiil – fiil C) İsim – zarf fiil – isim fiil – fiil D) İsim – zarf fiil – zarf fiil – fiil

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş fiil kullanılmıştır? A) Kardeşim herkesle anlaşır. B) Her yerde oğluyla övünüyor. C) Ne yazık ki, sokak kavgalarında artış görülüyor. D) Bizi buradan kimse attıramaz.

Aşağıdakilerden hangisinde fiil dönüşlüdür? A) Seninki az önce mutfakta tıkındı. B) Güzel sözler bir araya toplandı. C) Arabası park yerinde yıkandı. D) Eşyalar ağır olduğu için zorlukla taşındı.

- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemden önceki kelimelerin tamamı dolaylı tümleç görevindedir? A) Babadan kalma eski evinde mutluydu. B) Bu yıl sonbaharda tatile çıkacak. C) Olanlardan kendini sorumlu tutuyordu. D) Başarısında ailesinin payı büyüktü

- “Bu akşam televizyonda güzel bir film varmış.” cümlesinde öğelerin sıralanışı, aşağıdakilerden hangisiyle özdeştir? A) Özne – dolaylı tümleç – zarf tümleci – yüklem B) Zarf tümleci – özne – dolaylı tümleç – yüklem C) Dolaylı tümleç – zarf tümleci – yüklem – özne D) Zarf tümleci – dolaylı tümleç – özne – yüklem

- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “eylemi yapan kişi” vurgulanmaktadır? A) Müdür seni çağırmış. B) Ben onu da severim. C) Sizinle en iyisi ben ilgileneyim. D) Herkes, kendi aklını beğenir

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi koşula bağlanmıştır? A Kapıyı açınca bir de kimi göreyim! B Ev, pek temiz olmadığından kokuyor. C Düzenli çalışınca başarılı olursun. D Ben geldiğimde salonda kimse yoktu.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “beklenenin gerçekleşmemesi” anlamı vardır? A Maçın ikinci yarısını seyredecek zamanımız yoktu. B Sudan bahanelerle bizi atlatmaya çalışıyor yine. C Geziye giderken bize de haber verecekti güya. D Plastik sanatlar alanında kendini kanıtlamıştı.

-"Sırtına bal sürüp, tavus tüylerinin üstünde yuvarlanan ve sonra tavus meclisine girmeye yeltenen meşhur karganın talihine güven yoktur. Böyle tipler, sahip oldukları yaratılış ifadesinin dış planda taklitçisi, sahte özenişlerle bilhassa şiir sahasında hemen enselenmeye mahkûmdur." Yukarıdaki paragrafta anlatılmak istenen nedir? A) Başkasından etkilenmeyen şair yoktur. B) Taklide dayalı eserler orijinallerinden kolaylıkla ayırt edilir. C) Tavus kuşu gibi, şiiri süslemeye çalışmak boşunadır. D) Şairler, mutlaka büyük adamlardan etkilenmelidir.

-”Kalktığımda yağmur dinmişti. Yağmurun gece, evimizin teneke damına hızlı hızlı düşmesi beni epey korkutmuştu. Üç dört gün kapıdan dışarıya çıkamayacağımı sanmıştım. Ama durmuştu işte, sıcak bir rüzgâr esiyordu şimdi lodos filan olmalıydı.” Bu parçanın anlatımında ayrıntıların seçiminde aşağıdaki duyuların hangisinden yararlanılmamıştır? A) İşitme B) Görme C) Koklama D) Dokunma