1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Rivayet Dönemi 2. Ders.
Advertisements

İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
TEVEKKÜL.
EMEVİLER DÖNEMİNDE DİNİ İLİMLER
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
/ 91 Beyin Fırtınası Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015.
OSMANLI İMPARATORLUĞU’NUN DEMOKRATİKLEŞME HAREKETLERİ
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hikmet SIRMA.
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
FİİLDE MASTAR VE KİP.
M Ü ŞRİKLERİN BOYKOT İLÂNI. Mekke m ü şrikleri, İslâm n û runun s ö nmesi i ç in, ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Alay, hakaret ve işkencenin her.
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
NİYAZİ MEMUR KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIFLAR ARASI SİYER YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
SOKRATES VE İNSAN ANLAYIŞI. M.Ö yillari arasinda yasamis olan ünlü Yunanli düsünürdür Sokrates, M.Ö 470 – 399 yılları arasında yaşamış ünlü yunanlı.
Hz.Muhammed’in Hayatı Hazırlayan:Tankut AYAS. Hz.Muhammed’in Hayatı Hz.Muhammed 20 Nisan 571 yılında Mekke’de do ğ du. Babası Abdullah, annesi Âmine,
PSİKANALİTİK KURAM. KURAMIN TARİHÇESİ Psikanaliz Sigmund Freud ( )tarafından kurulmuştur. Freud un kuramı çok tartışmalı olmakla beraber danışma.
CUMHURİYET ÖNCESİ GRAFİK SANATI GELİŞİMİ
Edeb Prof. Dr. Şadi Eren.
İSLÂM’IN AHLAKA VERDİĞİ ÖNEM
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ
Hz. İsa Prof. Dr. Şadi Eren.
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Hadis Alimlerin Uydurma Hadislerin Cazibesine Katıldıkları İddiası ve Eleştirisi
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
ESENLİ BİLAL ŞAHİN İMAM HATİP ORTAOKULU
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
KUDÜS.
Bireysel Konularda İstişare
Bugün neler öğreneceğiz?
Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak.
İSLAM TARİHİ I.
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
TDB PERFORMANS ÖDEVİ HAZIRLAYAN:MUZAFFER İKİZ 9/D 1502.
TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
ESKİ ZAMANLARDA TEKNOLOJİ Buse Beren Eğrilmez
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Din ve devlet ilişkileri bağlamına kavramsal netlik açısından bakış
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
C. FELSEFİ METOD 4. Felsefeciler
MADDENİN DEĞİŞİMİ FEN VE TEKNOLOJİ.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
Hz. Ali Dönemi.
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Abbasilerde Eğitim ve Öğretim
SEYYİD KUTB( ) 1906’da doğdu.
Sunum transkripti:

1 K-3 AKAİD İLMİNİN GEÇİRDİĞİ MERHALELER A. Asrı Saadetteki Durumu Asr-ı Saadette itikadi konularda mutlak bir teslimiyet hakimdir. Peygamberimizin irşadının dışına çıkmayan ashab, ileride çok şiddetli tartışmalara yol açacak olan bir takım tevillere, teşbihlere sapmıyor, müteşabih âyetler ve kader mevzuunda da muhafazakar bir tutum takip ediyordu. Rasulullah’ın yasakladığı fikir tartışmaları ile Kur’an’ın yasakladığı yorumlardan kaçınıyordu.

2 B. İtikadi Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler Hz. Peygamber döneminde mevcut olan mutlak teslimiyet ve inkiyâd -büyük ölçüde devam etmekle beraber, O'nun vefatını müteakip, yerini yavaş yavaş, ihtilâfa terk etmeye başladı. İtikâdî konularda ortaya çıkan ilk ihtilâfları ve ilk fikrî hareketleri ele almadan önce, bunların çıkışına zemin hazırlayan sebepleri maddeler halinde sıralayalım:

3 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler 2 1. Hilâfet tartışmaları, 2. Müslümanlar arasında ortaya çıkan iç savaşlar, 3. Müslümanların çeşitli din ve kültürlere mensup milletlerle ilişki kurması, 4. İslam’ın tanıdığı fikir ve vicdan hürriyeti, 5. Felsefenin terceme edilerek İslâm dünyasında yayılması.

4 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler 3 6. Bilgisizlik sebebiyle doğan fikir ayrılıkları, 7. Bazı insanların dini konularda şahsî görüş ve arzularına uymaları, devlet adamlarına ve halka yaranmak, isteklerine ulaşmak, 8. Taklid, 9. Âyet ve hadislerin kendi karakterlerinden çıkan sebepler, 10. İnsanların gün geçtikçe peygamberlik nurundan uzaklaşmaları.

5 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler İlâhî kader: Bütün bu saydıklarımızın yanında, itikadı ihtilafların doğuşuna tesir eden ilâhî kaderi de unutmamak gerekir. Çünkü dini bu derece incelikleri ile bilen, aynı vahiy kaynağından ilham almış, aynı kıbleye yönelen kişilerin fikir ayrılığına düşüp" gruplaşmalarını insan, ilâhî kadere, alın yazısına bağlamaya mecbur kalmaktadır. Hûd suresinin 118 ve 119. üyetleri de insanlar arasındaki görüş ayrılıklarının yaratılıştan geldiğini haber vermektedir. “Eğer Rabbin dileseydi insanları bir tek ümmet yapardı. Fakat onlar ihtilâfa devam edeceklerdir. Ancak Rab'inin rahmet ettiği kimseler müstesna. Allah onları bunun için yaratmıştır.”

6 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler 5 Hz. Peygamberin vefatını müteakip halife seçimi konusunda ortaya çıkan siyasî ihtilâfı, itikadı olmadığı için bir kenara bırakırsak sahabe döneminde de, Asr-ı Saadette olduğu gibi Akaide dair herhangi bir ihtilâf görülmemektedir. Ancak sahabe döneminin sonlarına doğru, Ma'bed el-Cühenî (v. 80/699) ilk defa kader hakkında konuşmuş ve kaderi inkâr etmiştir, Daha sonra Ğaylân ed-Dımeşkî (v. 126/ 743) onun görüşlerini devam ettirmiştir. Hatta Abdullah b. Ömer (v. 73/692), Câbir b. Abdillâh (v. 78/697), Ebû Hureyre (v. 59/679), İbn Abbas (v. 68/687), Enes b. Mâlik (v. 93/712) gibi son sahabîler onlardan uzaklaşmışlar (teberrî) ve onlara selâm verilmemesini, cenaze namazlarının kılınmamasını istemişlerdir.

7 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler 6 İlk itikadı ihtilaflardan biri de Allah’ın sıfatları meselesinde meydana gelmiştir. Ca'd b. Dirhem (v. 118/736), Kur'anın mahlûk olduğunu söyleyerek, Allahın kelâm sıfatını inkâr etmiş, ondan bu görüşü Cehm b. Safvân (v. 128/745) alarak sistemleştirmiştir. Cehm ayrıca kulun iradesini inkâr ederek, cebr fikrini ortaya atan ilk şahıs olmuştur. İç savaşlarda katil filini işleyen kimsenin durumunun ne olacağı sorusunun, imanın tarif ve sınırı konusunda ihtilâflar doğurduğunu daha önce zikretmiştik.

8 B. İtikadı Problemlerin Doğuş Sebepleri Ve İlk Fikri Hareketler 6 Bu durumda, maddeleştirecek olursak, İslâm tarihinde Akaid sahasında meydana gelen ilk ihtilaflar şu noktalarda yoğunlaşmaktadır: 1. Allahın sıfatları 2. Kader 3. Büyük günah (kebîre) işleyenin durumu 4. İmamet (siyasî ihtilâf).