8. H AFTA İdari Sözleşmeler. H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu
Advertisements

4734 sayılı Kamu İhale Kanununa Göre
AçIklamalar.
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
İHALEYE KATILMADA YETERLİK KURALLARI 1- EKONOMİK VE MALÎ YETERLİK 2- MESLEKİ VE TEKNİK YETERLİK.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
Çerçeve Anlaşmalar ve Toplu Alımlar.
1- KİRALAMA İŞLEMLERİ 1.
İhaleye Fesat Karıştırma Kamu kurum veya kuruluşları adına; -Mal veya Hizmet İhalesi Yapan -Satım İhalesi Yapan -Kiralama İhalesi yapan -Yapım İşi İhalesi.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
- LEASİNG -.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
Prof. Dr. Sedat ALTIN Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi
İdarenin iki yanlı işlemleri (idarenin sözleşmeleri)
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
HOŞ GELDİNİZ KAMU İHALE MEVZUATI TEMEL EĞİTİMİNE Alattin ÜŞENMEZ
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
KALKINMA AJANSLARI TARAFINDAN SAĞLANAN DESTEKLER İÇİN GEÇERLİ SATINALMA SÜREÇLERİ 1.
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
KAMU KURUM VE KURULUŞLARI
KISMİ İSTİSNALAR Kültür ve eğitim amaçlı istisnalar (17/1) - İlim, fen, güzel sanatlar, tarımsal amaçlı teslimler (a) - Tiyatro, konser salonu, kütüphane.
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
Ticari İş ve Ticari Yargı
olarak tanımlanmıştır.
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
İŞLETMECİLİK FAALİYETİ
Harcama Yetkilileri.
ÜSKÜDAR BELEDİYE BAŞKANLIĞI Hukuk İşleri Müdürlüğü 2009 Sunumu.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
4737 SAYILI KAMU İHALE KANUNU BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
DOĞRUDAN TEMİN Zafer BIYIK 2015 MAYIS
PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI
TEDARİK SÜRECİ UYGULAMALARI
YETKİNLİKLERİNİ ARTIRMA EĞİTİMİ
AÇIK İHALE USULÜ İŞ AKIŞ SÜRECİ
(Genel) Vergi Hukuku.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
KASIM 2015 / İSTANBUL İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI BURHAN ORMANOĞLU İç Denetim Birimi Başkanı 1/32.
Türk Kamu Personel Rejiminin Özellikleri ve İstihdam Biçimleri
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
ÖDEME EMRİ BELGESİNİN EKLERİ VE TANIMLARI
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
2  Genel Müdürlük personelinin izin, terfi, atama, emeklilik, sağlık hizmetleri, maaş, geçici görev yollukları ve diğer özlük hakları ile ilgili işlemleri.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
1. HAFTA İ DARE KAVRAMI VE İ DARE HUKUKU. HEDEFLER  İ dare kavramı ö ğ renilecek, idare organı ve idari fonksiyon hakkında bilgi sahibi olunacak.  İ.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
KONUT SATIŞ SÖZLEŞMESİ. Tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
50.Yıl T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Satın alma Süreci / Kamu Satın alma Süreci
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Kamu alımlarını düzenleyen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile birlikte kamu harcama sisteminin en önemli parçasıdır.
Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır
Ceyhun yılmaz 1 ceyhun yılmaz soru ve talep için.
İŞ MAHKEMELERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

8. H AFTA İdari Sözleşmeler

H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin klasik tipte olan sözleşmelerinin hangileri olduğunu öğrenecek İdari sözleşmelerin yeni tiplerini öğrenecek İdarenin isimsiz sözleşme yapıp yapamayacağını öğrenecek 2688 sayılı Devlet İhale Kanunun kapsamını öğrenecek 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun kapsamını öğrenecek İhale usullerinin neler olduğunu öğrenecek Kamu ihale uyuşmazlıklarının nasıl çözümüne kavuşturulacağını öğrenecek 4734 sayılı Kanuna tabi sözleşmelerin biçimlerini öğrenecek

İ ÇINDEKILER I) İdari Sözleşmelerin Tanımı ve Ölçütleri II) İdari Sözleşmelerin Türleri İdari Sözleşmelerin Klasik Tipleri İdari Sözleşmelerin Yeni Tipleri İsimsiz İdari Sözleşmeler III) İdarenin Özel Hukuk Sözleşmeleri 2668 Sayılı Devlet İdare Kanununun Kapsamı 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun Kapsamı İhale Usulleri Kamu İhale Uyuşmazlıklarının Çözümü 4734 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmelerin Biçimleri

İ DARI S ÖZLEŞMENIN T ANıMı VE Ö LÇÜTLERI İdarenin sözleşmeleri=idari sözleşme+idarenin özel hukuk sözleşmeleri

İdarenin Sözleşmeleri İdari SözleşmeÖzel hukuk sözleşmesi -İdare hukukuna tabidir.-Özel hukuka tabidir. -İdari yargı-Adli yargı

İ DARI SÖZLEŞMELER ILE IDARENIN ÖZEL HUKUK SÖZLEŞMELERI NASıL AYRıLABILIR ? 1) Kanunla nitelendirme -Kanunun açıkça düzenlemesi -Tabi olacağı hukuki rejimi belirlemesi: Özel hukuk hükümleri/kamu hukuku hükümleri uygulanır. -Uyuşmazlıkların çözüm yerinin belirlenmesi: İdari yargı/adli yargı

2) Kanunda bir nitelendirme yoksa, -Taraflardan en az birinin kamu tüzel kişi olması gerekir. -Taraflardan birisi kamu tüzel kişisi ise  Sözleşmenin konusunun doğrudan doğruya kamu hizmetinin yürütülmesine ilişkin olması ve/veya  Sözleşmenin özel hukuku aşan hükümlerinin olması gerekir.

İ DARI S ÖZLEŞMELERIN T ÜRLERI İdari Sözleşmenin Klasik Tipleri İdari Sözleşmelerin Yeni Tipleri İsimsiz İdari Sözleşmeler

İ DARI S ÖZLEŞMELERIN K LASIK T IPLERI İmtiyaz Sözleşmeleri: İmtiyaz, bir kamu hizmetinin bir özel kişi tarafından kurulmasını ve belli bir süre işletilmesini veya kurulmuş bulunan bir kamu hizmetinin belli bir süre işletilmesini öngören idari sözleşmelerdir. İdare=imtiyazı veren, Karşı taraf=imtiyaz sahibi (imtiyazcı)

İ LTIZAM S ÖZLEŞMELERI İltizam sözleşmesi: Özel hukuk kişisinin kamu idaresine ödeyeceği belirli bir ücret karşılığında, bir kamu hizmetin kendi kar ve zararına işletmesi konusunda bir özel hukuk kişisi ile bir kamu idaresi arasında yapılan sözleşmedir. Kamu idaresine= iltizam veren Karşı tarafa=mültezim

K AMU İ STIKRAZ S ÖZLEŞMELERI Devlet ve öteki kamu tüzel kişileri tarafından tahvil, bono vb. gibi adlarla çıkarılan senetler karşılığında halktan borç para alınmasını sağlayan sözleşmeler de idari sözleşme sayılır

Yer Altı ve Yer Üstü Servetlerinin İşletilmesi Sözleşmeleri: Petrol dışındaki yer altı ve yerüstü servetlerinin işletilmesi hakkı da ruhsat ile verilmektedir. Ancak bunlardan kamu hizmeti biçiminde işletilenler için (örneğin kaplıcalar) idari sözleşme usulü uygulanmaktadır. Orman İşletme Sözleşmeleri: Ancak 1961 ve 1982 Anayasası’na göre devlet ormanları devletçe yönetilir ve işletilir (önceden idari sözleşme ile veriliyordu). İdari Hizmet Sözleşmeleri: Sözleşmeli personel.

İ DARENIN Y ENI T IP S ÖZLEŞMELERI 3096 Sayılı Kanuna Göre Yapılan Görevlendirme Sözleşmeleri 3465 sayılı Kanuna Göre Akdedilen Otoyol Yapımı ve İşletilmesi Konusunda Görevlendirme Sözleşmeleri İsimsiz İdari Sözleşmeler olabilir mi?

İ DARENIN Ö ZEL H UKUK S ÖZLEŞMELERI İdarenin araç gereç alma, artık ihtiyaç duymadığı malları satma, taşıma, kiralama ve her çeşit yaptırma konularındaki sözleşmeleri ve hatta bayındırlık işlerine ilişkin sözleşmeleri,. İdare hukukunda ise idarenin karşı tarafı seçme serbestisi önemli ölçüde sınırlandırılmıştır. İdarenin sözleşmeci kişiyi seçmek için izleyeceği usullere “kamu ihalesi” denmektedir.

2886 SAYILI DEVLET İHALE KANUNUNUN KAPSAMI Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler (5018 sayılı Kanun ile katma bütçeli idarelerin bir bölümü genel bütçe, bir bölümü ise özel bütçeli idareler arasına alınmıştır), özel idare ve belediyeler. Bu Kanun kapsamına giren iş ve işlemler ise şöyledir: Alım, satım, hizmet, yapım, kira trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri.

4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNUNUN KAPSAMI Kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerine ve bu idarelerin başka kişilerden yapacağı taşınmaz mal kiralamalarına uygulanır.

Devlet İhale Kanunu, kanunda belirtilen idarelerin devlet hazinesine gelir getiren işlerin (kazanımların) ihalelerinde uygulanmaktadır. Mal ve hizmet satılı, kiraya verme, trampa, mülkiyetten ayni hak tesisi işleri gibi. Kamu hale Kanunu ise, yine kanunda belirtilen idarelerin devlet hazinesinden gider (harcama) yapılmasını gerektiren işlerin ihalelerinde uygulanmaktadır. Mal ve hizmet alımı, yapım, kiralama, taşıma işleri gibi.

İ HALE U SULLERI 1) 268 Sayılı Devlet İhale Kanunun Öngördüğü Usuller Kapalı İhale Usulu Açık Arttırma ve Eksiltme Usulü Pazarlık Usulü Yarışma Usulü 2) 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun Öngördüğü Usuller Açık İhale Usulü: Belli İstekliler Arasında İhale Usulü: Pazarlık Usulü Doğrudan Temin usulü Tasarım yarışmaları

K AMU İ HALE U YUŞMAZLıKLARıNıN Ç ÖZÜMÜ İdari Çözüm İdareye şikayet Kamu İhale Kurumuna İtirazen Şikayet Yargısal Çözüm

4734 S AYıLı K ANUNA T ABI S ÖZLEŞMELERIN B IÇIMLERI 1) Anlaşma 2) Şartname