Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır"— Sunum transkripti:

1 Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır
Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır. Şekil iradenin belirli bir biçimde belirli vasıtalarla beyan edilmesidir. Kanun bazı sözleşmelerde kanuni şekil öngörebilir. Kanuni şekle tabi tutmadığı sözleşmelerde taraflar irade şekli öngörebilir. Kanunun öngördüğü geçerlilik şeklinin türleri şunlardır;

2 a)sözlü şekil: Evlenme, sözlü vasiyetname

3 b)yazılı şekil: Tarafların el yazısıyla, daktilo ve bilgisayar ile bir belgeyi düzenleyip altının imzalanmasıdır. Örneğin alacağın devri, kefalet, bağışlama taahhüttü yazılı şekle tabi işlemlerdir. Tarafların iradelerini açıkladığı belge metindir. Altına giren tarafın imzalaması gerekir. İmza, el yazısı ve e-imza ile olabilir. Görme engelliler talep ederse imzalarında şahit aranır. Aksi durumda engellilerin imzasını el yazısıyla atması gerekir. Okuma yazma bilmeyenler ise imza yerine parmak basarlar veya mühür kullanırlar.

4 c) resmi şekil: Hukuki işlemin yetkili ve resmi makam üzerinden imzalanmasıdır. Bu makamların düzenlediği senetler resmi senettir. Bizim hukukumuzda bu makamlar noter ve tapu memurlarıdır. Örneğin taşınmaz satışı, resmi vasiyetname, miras sözleşmesi, ölünceye kadar bakma sözleşmesi. Şekle uyulmamasının yaptırımı butlandır.

5 Sözleşmenin yorumu: bir sözleşmenin içeriğinin, türünün belirlenmesi ve yorumları yanlışlıkla veya gerçek amacını gizlemek için kullandığı sözcüklere bakılmaksızın gerçek ortak iradeleri esas alınır. Tarafların sözleşmede kullandığı kelimelerin asıl amacının ne olduğu hakim tarafından yapılacak bir yorumla belirlenir.

6 Genel işlem koşulları: bir sözleşme yapılırken düzenleyenin ileride çok sayıdaki benzer sözleşmede kullanmak amacıyla önceden tek başına hazırlayarak karşı tarafa sunduğu sözleşme hükümleridir. Karşı tarafın menfaatini aykırı işlem koşullarının sözleşme kapsamına girmesi karşı tarafın kabul etmesine bağlıdır. Aksi halde genel işlem koşulları yazılmamış sayılır.


"Sözleşmelerde şekil: Borçlar hukukunda şekil serbestisi vardır" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları