MART 2016 SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
Advertisements

Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
Oruç İbadeti Gülcan YILDIRIM Gülcan Yıldırım
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Ramazan Orucu.
ORUÇ İBADETİ.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu d i n e r s o y u . c
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Özgürlük nedir? Nasıl anlaşılmalıdır?
HAZIRLAYAN ÖMER AKPINAR Oltu Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni İSLAM-MÜSLÜMANLIK.
ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…
2. ÜNİTE İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
MED İ NEL İ LERLE GÖRÜ Ş ME VE AKABE ANLA Ş MALARI.
EYÜP SULTAN. Medineli müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahâbidir... Bütün Müslümanlar Peygamber efendimizi kendi.
Ramazan ayı girdiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, Şeytanlar zincire vurulur. (Hz.Muhammed)
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)
PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED (sav)’İN HAYATI BİLGİ YARIŞMASI
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
 BAKARA SÛRESİ Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. (Bakara.
 Takvim organizasyonu zamanı dilimlere bölerek gün hafta ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır. Takvimde süreler güneş ve ay döngüsü gibi bazı astronomik.
Behçet Gündüz izmir N AMAZLAR A- FARZ NAMAZLAR B- VACİP NAMAZLAR C- NAFİLE NAMAZLAR olmak üzere başlıca üç kısımda incelenir.
HAC VE UMRE. Hac, farz bir ibadet olup hicretin 9.yılında farz kılınmıştır. Hac, hem beden hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hac, farz bir ibadet.
SON PEYGAMBER HZ. MUHAMMED. HZ. MUHAMMED’IN DOĞUMU Hz. Muhammed; 571 yılında fil yılında fil olayından gün sonra Rebiul-evvel ayının 12. günü Pazartesi.
HAC.
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
Gözlerimi açtığımda duvardaki saati göremedim ama.
7.SINIF-2.ÜNİTE HAFİZE KEVSER ACAR
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İBADETİ
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
Dursun Budak Eymir Kasabası İ.Ö.O
Bugün neler öğreneceğiz?
1)RAMAZAN BAYRAMI 2)KURBAN BAYRAMI
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Hazırlayan:Aysun YILDIRIM
ÜNİTE KONULARI 1. Hz. Muhammed’in Doğduğu Ortam
İSLAM’DA ZEKAT ZEKAT NEDİR KİMLER ZEKAT VERİR KİMLERE ZEKAT VERİLİR
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
MELEK-CİN-ŞEYTAN/RAMAZAN-ORUÇ DENEME SINAVI SORULARI
Bugün neler öğreneceğiz?
RAMAZAN AYI VE ORUÇ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUM.
HAC.
Din Dersi Paylaşım Portalı
Kimsesizlere Yardım Hz. Muhammed (s.a.v), hayatının her aşamasında fakir ve kimsesizlerle yakından ilgilenmişti. Onun bu güzel tavrı başta sevgili eşi.
Ramazan Orucu. Oruç: Tan yerinin ağarmasından (imsak vaktinin başlamasından) başlayarak akşam güneş batıncaya kadar Allah rızası için yeme-içme başta.
Hz. Muhammed’in Sözleri
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
Eğitimde Ölçülen Bilişsel Özellikler
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Ünitemizden Öğrendiklerimiz
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
Otokontrol Öz denetimli
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
7. Sınıf 2. Ünite: HAC VE KURBAN
Hicret Olayı.
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
MALIN VE CANIN BEREKETİ ZEKAT
İnsanın Paylaşma ve Yardımlaşma İhtiyacı
Sunum transkripti:

MART 2016

SEVGİLİ ÖĞRENCİLER Öğrenmeyi pekiştirmek ve daha zevkli hale getirmek amacıyla programın sonuna 20 soru yerleştirdim. Dikkatli izleyip doğru cevapları bulmaya çalışınız. “İlim, Müslüman'ın kaybolmuş malıdır. Onu nerede görürse alır.” (Hz.Muhammed) Başarılar dilerim.

ORUÇ İBADETİ Oruç akıl sahibi ve ergenlik çağına gelmiş sağlıklı Müslümanların yerine getirmekle yükümlü olduğu bir ibadettir.

Oruç; Ramazan ayı boyunca ibadet niyetiyle tan yerinin ağarmasından (imsak vakti) güneşin batışına kadar (iftar vakti) geçen süre içinde yemek, içmek ve orucu bozan hareketten uzak durmak suretiyle gerçekleştirilir.

Oruç kelimesi Farsça’dır. Arapça karşılığı ise savmdır. Türkçe karşılığı maalesef yoktur. Oruç ibadeti hicretten bir buçuk yıl sonra Şaban ayının onuncu günü Medine’de farz kılınmıştır. (Bakara 185)

Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında Kadir gecesinde Hz. Muhammed (S.A.V.)’e indirilmeye başlanmıştır. Bu yüzden Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayıdır. Mukabele denilen Kur’an okuma geleneği bu ayda yapılır.

Oruç tutamayacak durumda olan hasta, yaşlı ve yolculuğa çıkmış olanlar tutamadıkları orucu Ramazan ayından sonra tutabilirler. Buna “Kaza Orucu” denir.

Hiç oruç tutamayacak durumda olanlar ise tutamadıkları oruç sayısınca yoksullara “Fidye” verirler. Fidye: Herhangi bir mazeret sebebiyle Ramazan orucunu tutamayan kimsenin kaza edebilme ümidi de yoksa, tutamadığı oruçların yerine geçmek üzere bedel olarak fakirlere para vb. vermesidir.

“Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri sataşır veya kötü söz söylerse, “Ben oruçluyum.” desin.” Hz. Muhammed

RAMAZANLA İLGİLİ BAZI KAVRAMLAR

Temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarı bir mala sahip olan Müslümanların kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için vermekle yükümlü oldukları bir sadakadır.

Nisap miktarı ; temel ihtiyaçlardan ve borçlardan fazla olarak asgari gr. altın değerinde bir birikime veya fazla mal ve eşyaya sahip olmaktır. Bu zenginlik ölçüsüdür. Ramazan ayında oruç tutamamış olanlar da Fıtır sadakası verirler.

Fitre, Ramazan bayramı sabahı vacip olur.Dolayısıyla o günden önce ölen veya o gün fakir düşen kimselere fıtır sadakası vacip olmaz. Bayram gecesi güneş doğmadan önce doğan çocuğun fıtır sadakası verilir. Fitrenin miktarını Diyanet İşleri Başkanlığı tespit eder.

Ramazan ayı içinde yatsı namazından sonra 20 rekat olarak kılınan sünnet bir namazdır. Cemaatle veya tek olarak da kılınabilir. Bu namazı kılmak için oruç tutmak şart değildir. Hz. Ömer zamanında 20 rekatın hepsi camiilerde kılınmaya başlanmıştır.

Farz oruçlarVacip oruçlarSünnet oruçlar Mekruh oruçlar 1) Ramazan orucu 2) Ramazan orucunun kazası 3) Keffaret oruçları 1) Adak oruçları 2) Bozulan nafile oruçların kazası 1) Muharrem ayının 9. ve 10. günleri 2) Muharrem ayının 10. ve 11. günleri Müstehap oruçlar 1) Pazartesi ve Perşembe günleri 2) Kameri ayların 13,14 ve 15. günleri 1) Muharrem ayının 10. günü 2) Yalnız Cuma ve yalnız Cumartesi günleri oruç tutmak 3) Şevval orucu 3) Ramazan bayramının ilk günü ve Kurban bayramlarında

Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval ayında toplam altı gün oruç tutmak müstehaptır. Yani peygamberimiz bunu teşvik etmiştir. Bu altı günün aralıksız olarak tutulması şart değildir. “Kim Ramazan orucunu tutar, arkasından da Şevval ayında altı gün oruç tutarsa bir yıl oruç tutmuş gibi olur.” Hz.Muhammed(S.A.V.)

FAYDALI OLMASI ÜMİDİYLE HADİSLERDEN BİR DEMET

İslâm beş esas üzerine bina kılınmıştır. Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Hz. Muhammed’in Allah’ın kulu ve elçisi olduğuna inanmak, Namaz kılmak, Oruç tutmak, Zekât vermek ve Gücün yetiyorsa hacca gitmektir. Hz.Muhammed

Hz. Muhammed (S.A.V.)

Orucun dini, ahlâki, sosyal yön ve sağlık açısından birçok yararları vardır. Oruç nefsi terbiye ederek iradeyi güçlendirir. Böylece insanda kötü alışkanlıklara karşı direnme gücünü arttırır.

Oruç tutan kimse sıkıntılara göğüs germe, açlığa, susuzluğa dayanma ve nefsine hakim olma gibi alışkanlıklar kazanır. Oruç tutan insanlar elindeki nimetlerin kıymetini bilir ve israftan kaçınmayı öğrenirler.

Oruç sabırlı olma alışkanlığı kazandırır. Peygamberimiz buyurmuştur. Oruç tutanlar yoksullara yardım etmeye özen gösterirler. Böylece başkalarına yardım etme alışkanlığı kazanılır.

İftar ve sahur sofraları ile kılınan teravih namazları ve mukabele gibi dini uygulamalar, toplumdaki bireyleri birbirine yakınlaştırır. Böylece yardımlaşma ve dayanışma ortamı sağlanır.

Bütün ibadetlerde olduğu gibi oruçta da niyet şarttır. Niyet etmeden aç ve susuz kalmakla oruç tutulmuş olmaz. Niyet, kişinin zihninde oluşan bir karardır. Kişi kararını gerçekleştirmeye azmederse niyet etmiş olur. Bu niyetin dil ile ifade edilmesi ise daha güzeldir.

Oruç için sahura kalkılması bir niyettir. Ramazan orucu, zamanı belirlenmiş adak orucu, sünnet ve müstehap oruçlar için niyetin vakti, güneşin batışından başlayarak kuşluk vaktine kadar devam eder. Ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilir. Ramazanın başında hepsine birden toptan niyet edilmez.

Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Durumlar 1) Hastalık 2) Yaşlılık 3) Yolculuk 4) Hamile veya emzikli kadın olmak 5) Aşırı açlık ve susuzluk 6) Ağır işte çalışmak

HİCRİ ARABİ AYLAR Dini günler, geceler ve aylar hicri takvime göre belirlenir. Bu takvime göre bir yıl 354 gündür. Miladi yıldan 11 gün eksiktir. Bu yüzden Ramazan ayı ve diğer aylar her yıl 11 gün önce başlar. Her ayın başlangıcı ve bitişi gökyüzündeki Ay’a göre tespit edilir. Bu aylar ya 29 ya da 30 gün sürer. Daha az veya daha çok sürmez. Ramazan ayı bazı yıllar 29, bazan da 30 gündür.

ŞİMDİ BU AYLARI ÖĞRENELİM

ŞİMDİ SINAV ZAMANI KOLAY GELSİN CEVAP ŞIKLARININ ÜZERİNE TIKLAYINIZ.

1) Kültürümüzde on bir ayın sultanı olarak bilinen ay hangisidir? A) Muharrem B) Recep C) Şaban D) Ramazan

2) Oruç kelimesinin Arapça karşılığı hangisidir? A) Savm B) Salat C) Zekât D) Hac

3) Oruç ne zaman farz kılınmıştır? A) Hicretten önce Mekke’de B) Hicretten bir buçuk yıl sonra Medine’de C) Veda haccında D) Veda hutbesinden sonra

4) Kur’an-ı Kerim, hangi kutsal gecede indirilmeye başlanmıştır? A) Regaib B) Miraç C) Berat D) Kadir

5) Ramazan ayında, okunan Kur’an’ı dinlemek yoluyla hatim yapma geleneğine ne ad verilir? A) Hafızlık B) Hatim C) Mukabele D) Mushaf

6) Yapılışı bakımından oruç ibadeti hangi gruba girer? A) Malla yapılan bir ibadettir. B) Bedenle yapılan bir ibadettir. C) Hem mal hem de bedenle yapılır.

7) Ramazan ayında tutulamayan oruçların daha sonra tutulmasına ne ad verilir? A) Kaza orucu B) Keffaret orucu C) Şevval orucu D) Nafile oruç

8) Hiç oruç tutamayacak durumda olanların nisap miktarı malı varsa (yani zenginse) ne yapması gerekir? A) Tövbe etmeleri B) Oruç tutmaya çalışmaları C) Fidye vermeleri D) Hayır yapmaları

9) Oruca başlama vaktine ne ad verilir? A) İmsak B) İftar C) Sahur D) Fitre

10) Orucun sona erdiği vakte ne ad verilir? A) Sahur B) İftar C) İmsak D) Fidye

11) Ramazan ayına özgü olan, yatsı namazından sonra, vitir namazından önce, 20 rek’at olarak kılınan namaza ne denir? A) Vitir namazı B) Bayram namazı C) Kuşluk namazı D) Teravih namazı

12) Nisap miktarı kavramı, neyin ölçüsüdür? A) Dindarlığın B) İnsanın C) Zenginliğin D) Ramazan ayının

13) Fıtır sadakası (Fitre) nın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Müstehap

14) Muharrem ayının 9. ve 10. günü (aşure günü) veya 10. ve 11. günleri oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Müstehap

15) Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Sünnet B) Vacip C) Müstehap D) Mekruh

16) Muharrem ayının sadece 10. günü (aşure günü) oruç tutmanın dini hükmü nedir? A) Farz B) Vacip C) Sünnet D) Mekruh

17) Şevval orucunu tutmanın dini hükmü nedir? A) Müstehap B) Sünnet C) Mekruh D) Vacip

18) Sevgili Peygamberimiz’in bildirdiğine göre, sadece oruç tutanların girebilecekleri cennet kapısının adı nedir? A) Cibril B) Reyyan C) Selâm D) Hepsi

19) Sevgili Peygamberimiz’in, bizim orucumuzla ehli kitabın orucu arasındaki belirttiği fark nedir? A) Sahur B) Niyet C) İftar D) Dua

20) Ramazan bayramı hangi aydadır? A) Recep B) Şaban C) Ramazan D) Şevval

YARARLANILAN KAYNAKLAR 1) Temel İslâm Bilgileri - İbadetim – Diyanet yayınları 2) İslâm İlmihâli – Diyanet yayınları 3) Riyazü’s Salihin – İmam Nevevi MEHMET AKİF ERSOY İMAM HATİP ORTAOKULU DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

TEBRİKLER DOĞRU CEVAP

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE

ÜZGÜNÜM YANLIŞ CEVAP TEKRAR DENE