KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Bu Sunu Prof.Dr.Necmettin Çepel ve Celal Ergün’ün sunusundan alınmıştır.
28 Nisan 2014 EDİRNE Prof. Dr. Naim SAĞLAM Fırat Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü 23119, Elazığ.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
MED 167 İnternette İstatistik. İnternetteki istatistik verileri, özellikle ülke hakkındaki makro istatistiklerden bahsediyorsak, çoğunlukla resmi kurumlardan.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Metodoloji 13 Nisan 2016 Su Yönetimi.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
1 Caner GÖK Uzman. YÜZEYSEL SULAR VE YERALTI SULARININ İZLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK Sayılı 11/02/2014 tarihli R.G.  Amaç Ülke genelindeki bütün.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Coğrafya Performans Ödevi
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Türkiye’de yaşayan Suriye vatandaşları için HAYATI OKU PROJESİ.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
1. İçerik Su Çerçeve Direktifi’ne göre Çevresel Hedefler ve Önlemler Programı Büyük Menderes Havzası Örneğinde Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi ve Önlemler.
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
Hazırlayan: Atabey doğan
Aydın Ekonomi Zirvesi 11 Ekim 2014
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
Küresel ısınma.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Çocuk şiddeti bir İMDAT ÇIĞLIĞI olarak karşımızdadır ve toplumsal hastalığın belirtisi olan bir yüksek ateştir. Şiddet uygulayan çocukların da “çaresizlik.
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
KAYNAR SULU ISITMA SİSTEMLERİ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Sunum transkripti:

KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı

Suyun Yerkürede Dağılımı UNESCO, Water Shared Responsibility, s.121, 2006

Su dünya genelinde yüzde 70 oranında tarım, yüzde 20 oranında sanayi ve yüzde 10 oranında içme-evsel kullanım amacıyla kullanılmaktadır. Söz konusu bu rakamlar Avrupa Birli ğ i’nde ise yüzde 24 oranında tarım, yüzde 17 oranında içme, yüzde 15 oranında sanayi ve yüzde 44 oranında enerji amaçlı kullanım olarak sıralanmaktadır. Dünya genelinde küresel ölçekte enerji sa ğ lanımının yüzde 16’sı hidroelektrik ile sa ğ lanmaktadır.

1 milyar insan su kıtlığı yaşayan bölgelerde yaşamaktadır. Bu rakam 2025 yılında 3.5 milyar’a yükselecektir.

Falkenmark İ ndeks Su (m3/kişi/yıl)Sınıflandırma 1700 ve üstü Su baskısı yok Su sıkıntısı Su kıtlığı 500 ve altıMutlak su kıtlığı

Türkiye Su Zengini mi? Toplam Su Miktarı 501 milyar m 3 Su Bütçesinden AyrılanlarAtmosfere Buharlaşan Su Miktarı -274 milyar m 3 Yeraltısuyuna Katılan Su Miktarı -69 milyar m 3 Su Bütçesine Katılanlar Komşu Ülkelerden Eklene Su Miktarı +7 milyar m 3 Yeraltısuyundan Pınarlar Aracılığı ile Yüzeye Çıkan Su Miktarı +28 milyar m 3 Toplam Su Potansiyeli 193 milyar m 3

Türkiye Su Zengini Bir Ülke De ğ ildir Devlet Su İşleri (DSİ)’nin Türkiye’nin su potansiyeli hesaplarına göre Türkiye kişi başına yıllık 1652 m3 su potansiyeline sahiptir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tahminlerine göre Türkiye nüfusu 2030 yılında 100 milyona ulaşacak ve su potansiyeli kişi başına yıllık 1120 m3’e düşecektir. Türkiye su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alacaktır.

ÜLKELERE GÖRE K İŞİ BA Ş INA DÜ Ş EN YILLIK YEN İ LENEB İ L İ R SU KAYNA Ğ I

Kıbrıs Adasında Su Sorunu Yetersiz yüzey suyu Yağış miktarında azalma Yüksek Buharlaşma Aşırı YAS kullanımı Tuzlu Su Girişimi Su Kalitesi

KKTC’de Su Sorununa Çözüm Çalışmaları KKTC hükümetinin Güzelyurt Bölgesinde tarımsal alanda modernizasyon çalışması, Yayla Sulama Projesi, Güzelyurt Derivasyon Kanalı Projesi, Gemikonağı Rezervuar Projesi, Yeşilırmak Vadisine Baraj Yapımı, Haspolat Atıksu Arıtma Tesisinde evsel atık suyun arıtılması, Deniz Suyunu Arıtarak Su Temini ve Türkiye’den KKTC’ye su transferidir.

Türkiye’den su transferi dışında söz konusu projelerden Güzelyurt Bölgesinde tarımsal alanda modernizasyon çalışması tamamlanamamış,, Yayla Sulama Projesi, Güzelyurt Derivasyon Kanalı Projesi, Gemikonağı Rezervuar Projesi başarısız olmuş, baraj projesi gerçekleşememiştir. Haspolat Atıksu Arıtma tesisi tamamlanmış ve başarılı olmuştur

Bir çözüm yolu olarak Türkiye’den su taşıma Tankerle su taşıma (Medusa) Balon ile su taşınımı Boru Hattı ile Su Taşıma

KKTC Su Temin Projesi 1. Türkiye Yakası: Alaköprü Barajı Alaköprü Barajı Dengeleme Deposu Arası İletim Hattı Dengeleme Deposu Dengeleme Deposu-Deniz Girişi Vana Odası Arası İletim Hattı

2. Deniz Geçişi: Akdeniz Geçişi HDPE Boru Hattı İmalat ve Montajı 3. KKTC Yakası: Güzelyalı Pompa İstasyonu Güzelyalı Pompa İstasyonu Geçitköy Barajı Arası Terfi Hattı Geçitköy Barajı Geçitköy Pompa İstasyonu

4. KKTC Dağıtım Şebekesi: Arıtma Tesisi Lefkoşa İsale Hattı Girne İsale Hattı, Lefkoşa-İskele-Mağusa İsale Hattı, İskele-Dipkarpaz İsale Hattı,

Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon m3 suyun iletilmesi bu suyun 37,76 milyon m3’ünün (%50,3) içme- kullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37,24 hm3’ü (%49,7) sulama suyuna tahsis edilecektir. Proje ile; halen kısıtlı yeraltı ve yüzeysel su kaynakları nedeniyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye hem içme- kullanma ve sanayi suyu temin edilerek 2045 yılı su ihtiyacı karşılanacak; yapılacak sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır. Adada yazların uzun ve sıcak, kışların da kısa ve ılıman geçmesi, ayrıca topraklarının çok verimli olması, yılda 2,3 kat mahsul alınmasına imkân sağlanacaktır.

Bu projeyle; -KKTC’de uzun süredir kalite yönünden dünya standartlarının da altında su kullanmak zorunda kalan halk iyi kalitede suya erişebilecektir. -KKTC’de su ihtiyacını karşılamak için yeraltı suyu yoğun bir şekilde kullanılmaktadır, Türkiye’den taşınacak su miktarı ile yeraltı suları üzerinde oluşan baskının azalacağı düşünülmektedir. Uzun bir süreç olsa da bu dönemde yeraltı sularının kendini yenilemesi de sağlanabileceğini düşünülmektedir.

- Suyun kalitesi, üretilen ürünün kalitesini de doğrudan etkilemektedir. Kaliteli ve etkin kullanılan su ile ürünün hem miktarca hem de kalite olarak niteliği olumlu yönde gelişecektir. - Su transferinin tarıma katkısı ile ekonomik kalkınma sağlayacaktır. -Önemli bir diğer konu ise suyun gönderilmesiyle birlikte su yönetiminde yeniden yapılanma ve halkın suyun etkin kullanımıyla ilgili eğitilmesi gerekmektedir. Bu eğitim ve yeniden yapılanma olmaması halinde KKTC’nin su sorunu sürdürülebilir bir çözüme ulaşmayacaktır. -Su sorununu yaygın olduğu Doğu Akdeniz ve Ortadoğu bölgesi için bu proje önemli bir örnek olacaktır. -Boru hattı ile su taşıma ile öncelikle talep olması halinde GKRY’ne su transfer edilmesi gündeme gelebilir. -Ekonomik getirisi çok fazla olmayan bu proje ile Türkiye, denize dökülen diğer nehir sularını su sıkıntısı çeken Yunan adaları ve Akdeniz adalarına da satarak bölgede ki jeopolitik konumunu güçlendirebilir. - Türkiye, bu proje ile KKTC’nin ihtiyaçlarını karşılama yönündeki iradesini bu şekilde ortaya koymaktadır.