Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)"— Sunum transkripti:

1 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)

2 Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapılan sulama tesisleri, hidroelektrik santraller ve barajlar yapılan 32 milyar dolar yatırıma mal olmuş bir projedir.

3 9 ili kapsayan (Batman, Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Kilis, Şırnak, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman ) bu proje Güneydoğu bölgesi için bir kalkınma projesidir.

4 GAP projesiyle bölge halkının yaşam kalitesini artırmak ve diğer bölgeler ile arasındaki gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.

5 Türkiye açısından bakacak olursak bu proje ile birlikte, sulanabilir alan 8.5 milyon hektar alandır. Bu alanının % 20 gibi küçümsenmeyecek büyüklüğü GAP projesiyle sulanmaktadır. Bu orana bakıldığında projenin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.

6

7

8 GAP’TA 22 BARAJ, 19 HİDROELEKTRİK SANTRALI, 1,822 MİLYON HEKTAR SULAMA ALANI BULUNMAKTADIR.
TÜRKİYE’NİN HİDROELEKTRİK ENERJİ POTANSİYELİNİN % 21’İ, GAP’TA BULUNMAKTADIR TÜRKİYE’NİN SULANABİLİR TARIM ALANININ % 20’Sİ GAP’TADIR

9 GAP’IN CAN DAMARI DİCLE - FIRAT NEHİRLERİ TÜRKİYE SU POTANSİYELİNİN YAKLAŞIK %28.5’İNİ OLUŞTURMAKTADIR.

10 GAP ENERJİ PROJELERİNİN % 74’Ü TAMAMLANDI 14 baraj ve 9 HES işletmede
GAP SULAMA PROJELERİNİN %15’ İ TAMAMLANDI, %6’ SININ İNŞAATI DEVAM EDİYOR.

11 DSİ tarafından sulama projeleri ve inşaatları yürütülmekte olup Bölgemiz sulama projelerinde uygulanan zorunlu toplulaştırma çalışmaları Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü kontrollüğünde yürütülmektedir.

12 GAP kapsamında • Siverek-Hilvan pompaj sulaması, • Dicle Havzası projesi • Kralkızı-Dicle projesi • Batman projesi • Batman-Silvan projesi • Garzan projesi • Ilısu projesi • Cizre projesi • Sınır Fırat projesi gibi projeler yer almaktadır.

13 Gap’ın tamamlanmasıyla yılda 23 milyar kWh hidroeletrik enerjisi elde edilecektir. Bu enerji Türkiye’de üretilen toplam elektrik enerjisinin %80’ine eşittir.

14 Bunun yanında günümüzde devlet eliyle sulanması gerçekleştirilen tarım alanları miktarı kadar bir alan(1 milyon 800 bin ha) sulu tarıma açılacak, nadas tümüyle ortadan ve bölgenin ürün deseni değişecektir.

15 Yılda 600 bin ton pamuk,

16 66 bin 458 ton antepfıstığı üretebilecek.

17 Meyve üretimi 660 bin ton

18 Sebze üretimi 3 milyon 513 bin ton artacaktır.

19 Bugün GAP alanlarındaki sebze üretimi 14 milyon ton, meyve üretimi 1 milyon 400 bin tondur.

20 TEŞEKKÜRLER…


"Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları