CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ. ÖZEL EĞİTİMİN TANIMI Özel eğitim nedir? Özel eğitim; özel eğitim gerektiren bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılamak için.
Advertisements

AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Avrupa Birliği Yaşamboyu Öğrenme Proğramı Grundtvig Learning Partnership Project.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ MADDE ay arasındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okul öncesi eğitimi zorunludur. Ancak,
Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ( HASAL) eğitim-öğretime 4 Haziran 1984’te 108 öğrenciyle başladı.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
ÖZÜRLÜLÜĞE YAKLAŞIM. Yanlış: Özürlü kişiler hastadır, tedavi edilip iyileştirilmelidirler. Doğru: Özürlülük hastalık değildir. Özürlü kişiler özürlü olmayan.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
AFYON KACATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ZELİŞ KESKİN NO:
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Filiz DİKİCİ Psikolojik Danışman ÜSTÜN ZEKALILAR.
ERGENLİK DÖNEMİNDE GÖRÜLEN PSİKOLOJİK PROBLEMLER.
İŞ’TE GÜVENLİK PROJESİ. AMAÇ Proje; ILO ile Türkiye arasında 2015 yılında imzalanan İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi doğrultusunda;
Öğrenci İsmi ENGELLİ TÜRLERİ SOSYOLOJİ ENGELLİLİK FİZYOLOJİ ENGELLİLİK PSİKOLOJİ ENGELLİLİK FİZİKSEL ENGELLİ RESİMLER
ENGELLİLERİN İSTİHDAMINA YÖNELİK DENEYİMLER Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
AİLELERİN YAŞADIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Öğretimin Uyarlanması
7-14 YAŞ DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Drama ile İlgili Terimler / Eğitim Öğretim Sürecinde Drama
NOT VERME VE MEZUNİYET.
Ergun, S.1, Koçak, S.1, Devrilmez, E.1, Tek, T.1
Bütünleştirme uygulamaları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARININ (BEP) HAZIRLANMASI
Aile Atölyeleri Projesi
SHB-419 DAYANIŞMA MODELLERİ KUŞAK KAVRAMI VE KUŞAK SINIFLAMALARI DOÇ
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Madde 2: Tanımlar Bu Sözleşmenin amaçları bağlamında,
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
2. Sağlık hizmetleri.
Özel Yeteneklerin Geliştirilmesi Daire Başkanlığı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Çocuk şiddeti bir İMDAT ÇIĞLIĞI olarak karşımızdadır ve toplumsal hastalığın belirtisi olan bir yüksek ateştir. Şiddet uygulayan çocukların da “çaresizlik.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
Dünyanın En Şaşırtıcı Eğitim Sistemi: Finlandiya
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
REFAH SİSTEMLERİ DERS 2 DOÇ. DR. MEHMET M. ÖZAYDIN.
Gelişim ve Temel Kavramlar
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
BAĞIMLILIK NEDİR? NE DEĞİLDİR?
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
ENGELLİ ÇOCUKLARIN KAYNAŞTIRILMASINDA DRAMANIN KULLANIMI
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER

CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri amacı ile yapılan çalışmaların sonucunda nihai hedef toplumsal entegrasyondur.

Cerebral Palsy (CP) beyin gelişimine 5 yaşına kadar zarar veren bir patoloji sonucunda baş gösterse de, etkileri hayat boyu süren ve sadece CP'li bireyi değil ailesini ve tüm toplumu etkileyen bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Sorun hasarın yeri ve boyutuna göre değişiklik gösterebiliyor. Hasta sorunlara bağlı olarak konuşamayabiliyor, yürüyemeyebiliyor, vücut hareketlerini kontrol edemeyebiliyor, görme ve algılamanın yanında zihinsel sorunlar yaşayabiliyor. Bireyin fonksiyonel durumu hastalığın şiddetine ve uygulanan rehabilitasyon sürecine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Muharrem İnan, “Sürekli eğitim ve rehabilitasyonla fonksiyonelliğin artırılması ve günlük yaşamda bağımsızlığın sağlanması hedefleniyor” diyor. Bunun yanında toplumun desteği de çok önemli bulunuyor. Bu hastalık çoğunlukla yanlış biliniyor ya da bilinmiyor. Yanlış algıyı düzeltmek ve CP’nin insan vücudunda ne gibi bozukluklara neden olduğunu anlatmak, bu bireylerin toplumda yer edinebilmeleri ve önyargılarla karşılaşmamaları için gerekli görülüyor.

Devlet okullarında kaynaştırma eğitimiyle CP’li bireylerin topluma entegrasyonu amaçlanıyor. Engellilere özel dizayn edilen ve eğitim verilen özel eğitim ve uygulama merkezi okulları bulunsa da, meslek edindirmeye ve sosyal yaşama adaptasyona yönelik yeteri kadar eğitim kurumunun bulunmayışı, ülkemizde CP’li bireylerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında yer alıyor.

CP’li çocukların okullarının özellikleri Bina girişlerinde eğimli yüzeyler olmalı. Koridor, merdiven ve tuvaletlere tutunma barları yapılmalı. Çocuğa uygun sınıf içi oturma düzeneği olmalı. Sivri köşeler yumuşak maddelerle kaplanmalı. Sınıf içinde kullanılacak aparatlar bireyin engellilik durumuna göre düzenlenmeli.

SABANCI OKULLARI Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan, vakfın çalışmalarını anlattı: “Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı çatısı altında, 2011 yılında Metin Sabancı’nın bağışıyla Sabancı Vakfı tarafından yaptırılarak eğitime açılan Metin Sabancı Okulları yer alıyor. Dünyadaki özel gereksinimliler için eğitim veren okullar incelenerek iki yıllık araştırma sonucunda hazır hale getirilen Metin Sabancı Okulları, eğitim kılavuzuyla özel gereksinimli çocuklara destek oluyor. Bir ya da birden fazla yetersizliği olan çocukların eğitim aldığı özel donanımlı sınıflarda, MEB müfredatına paralel bireysel ve grup eğitim programları, konusunda uzman eğitim kadrosu tarafından veriliyor. Psikolojik danışmanlık hizmeti, müzik, resim ve sanat atölyeleri, beden eğitimi ve spor çalışmaları, gereksinime bağlı destek hizmetler, öz bakım desteğiyle gezi sunuluyor. Okullarda sadece çocuklarımız değil, çocuklarımızın gelişimine en büyük katkıyı sağlayan aileleri de eğitim programlarının parçası oluyor.

m3uPs