Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BORU HATTI TAŞIMACILIĞI
Advertisements

TÜRKİYE BORU HATTI ANALİZİ
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
HAZIRLAYAN: EBRU YALÇIN. Ortadoğu ve Batı arasında petrol enerji nakil hatlarının ortasında bulunan Türkiye, jeopolitik konumunun getirdiği avantajların.
Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN
TÜRKİYE BORU HATTI ANALİZİ
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009) (2009) 07/05/10 1.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
KKTC İçme Suyu Temin Projesi Dr. Tuğba Evrim MADEN Hidropolitik Uzmanı
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
Umut ÖZTÜRK B FATİH TEKİN G
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
SAĞLIK TURİZMİ VE HEMŞİRELİK
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
TÜM MOTORLU TAŞIYICILAR KARŞILIKLI SİGORTA KOOPERATİFİ
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ENERJİ ve SİYASET , İstanbul.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
Makro İktisat.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
Bu nedenle kızlar çareyi, dikkatleri üzerlerine çekecek davranışlardan, soru sormaktan, tartışmalardan, karar verme süreçlerine katılımdan kaçınmakta bulurlar.
DEPREMLER İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
COĞRAFİ KONUM.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
ELEKTRONİK TİCARET DEVİ: aLİBABA.com
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Küresel ısınma.
Düzgün iş.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
BİLGİ TOPLUMU.
TÜRKİYE’DE EKOLOJİK TARIM
ÇOCUK İSTİSMARI İLE MÜCADELEDE BİRİNCİ BASAMAK YAKLAŞIMI
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’de Petrol ve Türevleri
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
ELEKTRİK ÜRETİMİNDE DOĞALGAZIN PAYI
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Şekilden de görüldüğü gibi yerkürenin neredeyse yarısını kat eden tam tutulma hattından gözlenecek 29 Mart 2006 tutulması 21. yüzyılın dördüncü tam Güneş.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi

Dünyanın önemli enerji nakil hatlarını bölge ve ülkelere etkileri açısından analiz eder.

Enerji Nakil Hatlarının Stratejik Önemi

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Japonya satın aldıkları petrolün büyük bir bölümünü deniz yolu ile taşımaktadırlar.

Petrol ve doğal gazın tankerlerle taşınmasının çevre kirliliğine neden olması ve ekonomik olarak pahalı olması bu enerji kaynaklarının boru hatlarıyla taşınmasını zorunlu hâle getirmiştir.

Orta Doğu petrollerinin çıkış kapısı konumundaki Hürmüz Boğazı önemli bir noktadır. Buradan çıkan petrol, Akdeniz’e ulaşmadan önce Bab-ül Mendeb Boğazı’ndan ve Süveyş Kanalı’ndan geçmektedir.

21.Yüzyılda Enerji Akışı 21. yüzyılda enerji talebi ile bu talebin kar ş ılanması en önemli gündem konusudur. Küreselle ş me ile birlikte ya ş anan geli ş me enerji talebini artırmı ş tır. Orta Do ğ u ve Orta Asya bölgeleri dünya petrol rezervinin % 67’sini, do ğ al gaz rezervinin ise % 40’ını kar ş ılamaktadır. Avrupa, dünya petrol tüketiminde en büyük paya sahiptir. SSCB sonrası Rusya Federasyonu; Hazar petrol ve do ğ al gaz akı ş ını denetim altında tutmak, Ba ğ ımsız Devletler Toplulu ğ u ülkelerindeki etkinli ğ ini bu yolla korumak istemektedir. ABD güçlü petrol ş irketleri ile bölgeye girmek ve Rusya Federasyonu’nun bölgedeki etkisini azaltmak istemektedir. Enerji iletim hatları konusunda ABD çe ş itli nakil hatları tesisi, Rusya Federasyonu eski nakil hatlarının onarımı, Avrupa ülkeleri ise güvenli ta ş ıma sistemi istemektedir. Rusya Federasyonu’nda ve Ba ğ ımsız Devletler Toplulu ğ u ülkelerinde km boru hattı bulunmakta ve bu hatların kullanım ömrünün 30 yıl oldu ğ u tahmin edilmektedir.

Hazar Bölgesi Enerji Kaynakları

Hazar Havzası’ndaki enerji kaynakları, Orta Doğu’nun zengin enerji yataklarına bir alternatif olarak görülmektedir.

Önemi artan enerji kaynaklarının paylaşımı için ülkeler arasında sorunlar çıkmaktadır.

Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’ın sahip olduğu petrol rezervleri dünya rezervlerinin % 25’i kadardır.

Doğal gaz rezervlerinin ise dünya rezervlerinin % 11-12’si) olduğu tahmin edilmektedir.

1. Tengiz (Kazakistan)-Novorossisk (Rusya) Petrol Boru Hattı 2. Atirau (Rusya)-Şamara (Rusya) Boru Hattı, 3.Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı (Azerbaycan-Gürcistan- Türkiye)

Şu anda faaliyette bulunan boru hatlarının 2010’dan itibaren yetersiz olacağı öngörüldüğünden şu projeler ortaya çıkmıştır. 1. Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı 2. Kazakistan-Çin Petrol Boru Hattı 3. Kazakistan-Türkmenistan-İran Petrol Boru Hattı 4. Bakü-Tiflis-Erzurum-Ankara Doğal Gaz Boru Hattı

Kuzey-güney Ve Do ğ u-batı Enerji Koridoru: Türkiye

Türkiye, büyük üretim bölgeleri ile tüketim bölgeleri arasında oluşturduğu köprü nedeniyle bölgede jeopolitik anlamda kilit ülkedir. Türkiye, kuzey-güney eksenine de büyük önem vermekte ve bu güzergâhta transit ülke konumundadır.

Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, Irak-Türkiye petrol boru hattı ve Samsun-Ceyhan boru hattı büyük kapasiteye sahiptir.

Bununla birlikte Boğazlardan geçen petrol göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki yıllarda dünyadaki petrol arzının % 6, 7’lik bölümünün Türkiye’den transit geçeceği hesap edilmektedir.

Ayrıca Ceyhan, ileride inşa edilecek petrol rafinerisi ve LNG terminali ile bölgenin “enerji musluğu” hâline gelecektir.