CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
Advertisements

İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
MATTA 17. İSA’NIN GÖRÜNÜMÜ DEĞIŞIYOR Altı gün sonra İsa, yanına yalnız Petrus, Yakup ve Yakup'un kardeşi Yuhanna'yı alarak yüksek bir dağa çıktı. Onların.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
Okul Kademelerine Göre Gelişim Özellikleri YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA TOPRAK.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu Merhaba, işte bu yeşilcan! Sağlıklı olan ne varsa yapar. Zararlı olan her şeyle savaşır. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostudur.
ZAMİRLER.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
AYNUR ŞİMŞEK İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI ÖNÜNÜZDEN ÇEKİLİN.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Bedenim ve Ben (Bedenim Değerlidir)
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
Nurullah Ataç.  21 Ağustos 1898’de İstanbul Beylerbeyi’de doğdu. 1957’de Ankara’da yaşamını yitirdi. Türk edebiyatında modern anlamda deneme türünde.
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
Metinlerin Sınıflandırması
yapIlarIna göre fİİller
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
FİİLLERDE ÇATI.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
BEYAZ BULUT YAĞMUR OLMAK İSTEDİ
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
DÜRÜSTLÜK ÜZERİNE BİR HİKAYE
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
6.SINIF 8.ÜNİTE DÜNYA’MIZ AY VE YAŞAM KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ AY’IN EVRELERİ
DÜŞÜNME.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

Kişiden kişiye değişen, kanıtlanamayan cümlelerdir. ÖZNEL CÜMLELER Kişiden kişiye değişen, kanıtlanamayan cümlelerdir.

En iyi tatil denizde yapılan tatildir.

Türkiye’nin en güzel şehri Konya’dır. Kendisine yapılan iyiliği takdir etmeyecek insan insan insan yoktur. Yazar içten ve akıcı anlatımıyla göz dolduruyor. Gözlerinin rengi çok güzelmiş. Romanda özellikle kahramanın olaylar karşısında duruşu dikkat çekiyor.

Kişiden kişiye değişmeyen, kanıtlanabilir cümlelerdir. NESNEL CÜMLELER Kişiden kişiye değişmeyen, kanıtlanabilir cümlelerdir.

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldığında 21 yaşındaydı.

Zeytinin en çok yetiştiği bölge Ege’dir. Oyunda dört kadın üç erkek oyuncu rol almış. Bu eser yedi farklı mektubun bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bursa nüfus yönüyle Türkiye’nin beşinci büyük kentidir.

SEBEP-SONUÇ BİLDİREN CÜMLELER Bir olayın gerçekleşme veya gerçekleşmeme sebebinin belirtildiği cümlelere sebep-sonuç cümleleri denir.

ÖRNEKLER Heyecandan dudaklarım kurudu. Sebep: Heyecan Sonuç: Dudakların kuruması Ayak sesleri yüzünden irkildim. Neden: Ayak sesleri Sonuç: İrkilmek

Seni arayamadım çünkü şarjım bitmişti Seni arayamadım çünkü şarjım bitmişti. Araba yolda kaldığı için köye gidememişler. Kütüphaneye gittiği için aradığı kitabı buldu. Kalecinin dikkatsizliği takımın yenilmesine yol açtı. Meyve ucuzladığından çokça aldım.

AMAÇ-SONUÇ BİLDİREN CÜMLELER Olayın hangi amaçla gerçekleşip gerçekleşmediğini anlatan cümlelere amaç-sonuç bildiren cümleler denir.

ÖRNEKLER Bir şey sormak için polise yaklaştım ÖRNEKLER Bir şey sormak için polise yaklaştım. Amaç: Bir şey sormak Sonuç: Polise yaklaşmak Dua etmek için camiye gittim. Amaç: Dua etmek Sonuç: Camiye gitmek

Bu sıkıntılara sınavı kazanalım diye katlanıyoruz Bu sıkıntılara sınavı kazanalım diye katlanıyoruz. Ailesini görmeye Almanya’ya gitmiş. Borçlarından kurtulmak için evini satmış. Araba almak amacıyla galericiler sitesine gitti. Fakirlere yardım etmek üzere para toplanacakmış. Yemek yemeye eve gitti.

UYARI: Cümlede yer alan iki bölümün arasına “amacıyla” sözcüğü getirildiğinde cümle anlamlı oluyor ise amaç-sonuç cümlesini; “sebebiyle” sözcüğü getirildiğinde cümle anlamlı oluyor ise sebep-sonuç cümlesini oluşturur. Neden sonuç cümlelerinde “niçin, neden” soruları; amaç cümlelerinde ise “ne amaçla” sorusu kullanılır.

ŞART(KOŞUL) ANLAMI TAŞIYAN CÜMLELER Eylemin gerçekleşmesinin başka bir eylemin gerçekleşmesine bağlı olduğu cümlelere şart anlamı taşıyan cümleler denir. Cümleye şart anlamı katmak için “-se” eki ve “üzere, şartla” kelimeleri kullanılır.

ÖRNEKLER Kar yağarsa okullar yine tatil olurmuş. İzin verse de görüşlerimizi açıklasak. Soru çözmeden konuyu öğrenemezsin. Gittiğimiz yerde yaramazlık yapmamak kaydıyla bizimle gelebilirsin.

KARŞILAŞTIRMA BİLDİREN CÜMLELER Kişilerin veya nesnelerin benzer ve farklı yönlerini ortaya koyan cümlelere karşılaştırma bildiren cümleler denir. Karşılaştırma anlamı “daha, gibi, kadar, en, benzeri olarak, farklı olarak ,aynısı…”gibi ifadelerle sağlanır.

ÖRNEKLER Orhan Veli’nin şiiri diğer şairlerden daha açıktır. Bence bu elbise sana daha çok yakışıyor. En iyi arkadaşım sensin. Dünyanın en uzun adamı rekorlar kitabına girdi. Şu kitap, öbüründen daha anlaşılır.

GERÇEK VE HAYAL ÜRÜNÜ CÜMLELER Var olan, varlığı inkar edilemeyen durum ve nesnelerin anlatıldığı cümlelere gerçek; zihinde canlandırılan ya da gerçekleşmesi özlenen şeylerin anlatıldığı cümlelere hayal ürünü cümleler denir.

Çocuk, bulutların üstünde geziyordu. (Hayal) ÖRNEKLER Çocuk, bulutların üstünde geziyordu. (Hayal) Bahar gelince kırlarda çiçek açar. (Gerçek) Tarla faresi yiyeceklerin yerini arkadaşlarına söyledi. (Hayal) Kır çiçeği suyu görünce ne kadar susadığını anladı. (Hayal)

TAHMİN (OLASILIK) ANLAMI TAŞIYAN CÜMLELER Akla, sezgiye ve bazı verilere dayanarak bir olayın sonucunun kestirildiği cümlelere tahmin anlamı taşıyan cümleler denir.

ÖRNEKLER Gökyüzü bulutlarla doldu, yağmur yağabilir ÖRNEKLER Gökyüzü bulutlarla doldu, yağmur yağabilir. Şu anda öğretmen derse başlamıştır. Zülal, tatil yapıyordur. Bayramda amcamlar bize gelebilir. Araba çalışmıyor , benzini bitmiş olabilir.

TANIM CÜMLESİ Bir varlığa ya da kavrama ait özelliklerin belirtildiği cümlelere tanım cümlesi denir. Tanım cümlesinde“Bu nedir?, “Bu kimdir?” sorularına cevap verilir.

Ağaçlarla örtülü geniş alanlara orman denir. ÖRNEKLER Ağaçlarla örtülü geniş alanlara orman denir. Dünyanın uydusu olan gök cismine Ay denir. Kalem yazı yazmaya yarayan araçtır. Eğitim, kişinin yeteneklerinin, davranışlarının istenilen yönde geliştirilmesidir.

dışarıda oynayabilirsin. UYGULAMALAR Aşağıdaki boşlukları kutu içindeki sözlerden uygun olanlarıyla tamamlayarak şart cümlesi oluşturunuz  Ödevlerini yaparsan …………………………………………….. Yarın getirmek üzere ……………………………………………. Ankara’ya gelirsem ………………………………………………. Çok okursan …………………………………………………………. Başkalarına iyilik edersen …………………………………….. Yaz gelirse ……………………………………………………………. daha güzel konuşursun. dışarıda oynayabilirsin. pikniğe gideriz. iyilik bulursun. kitabımı alabilirsin. seni ararım.

Yabancı dil öğrenmek için kursa gitti. Eve gitmek üzere yola çıktı. Aşağıdaki cümleleri anlam yönünden değerlendirerek ilgili kutucuğu işaretleyiniz. CÜMLELER   Sebep-sonuç Amaç-sonuç Yabancı dil öğrenmek için kursa gitti. Eve gitmek üzere yola çıktı. Çok ıslanmıştı çünkü yağmur yağıyordu. Biraz daha rahat etmek için geniş eve taşındı. Dersteki durumunu sormak amacıyla öğretmenle konuştu. Yoğun kar yüzünden okullar tatil edildi.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir anlatım vardır? A)Biz iki katlı, bahçeli bir evde yaşıyoruz. B)Kasabamızda pazar, çarşamba günü kurulur. C)Öğrencinin elindeki yara izi belli oluyor. D)Seninle seyrettiğim film çok heyecanlıydı.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır? A)Müzik dinlemek insanı rahatlatır. B)Yağmurlu havada yürümek güzeldir. C)Spor yapmayı seviyorum. D)Anıtkabir, başkent Ankara’dadır.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayal ürünü olan bir sözcük vardır Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hayal ürünü olan bir sözcük vardır? A)Tavşanlar havuç yemeyi çok sever. B)Bebek melekler gibi uyuyordu. C)Şair, genç yüreklere yeni renkler aşıladı. D)Babam maç sonrası beni parka götürdü.

SONNN…