LİPİTLER (Yağlar).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. M. Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi/BESYO 2013
Advertisements

LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
Esansiyel yağ asitleri
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Proteinler.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
Lipitlerin sudaki davranışları
DOYMUŞ VE DOYMAMIŞ YAĞLAR
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
VİTAMİNLER:Hücrelerin normal metabolizması için gerekli organik maddelerdir.
VİTAMİNLER Ali DAĞDEVİREN
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Canlı vücudunda meydana gelen bu olayların tümüne metabolizma denir.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
CANLILAR İÇİN ENERJİ KAYNAKLARI : LİPİTLER
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Sigara içmeyenlerde kalp krizine rastlanması olasılığı sigara içenlere oranla önemli ölçüde azdır. Sigara içmiş olup ta bırakanlarda da kalp krizi ihtimali.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
Beslenmemizde Önemli Etken Vitaminler
KARBONHİDRATLAR PROTEİNLER YAĞLAR
PROTEİNLER.
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
LİPİTLER (YAĞLAR).
VİTAMİNLER.
YAĞLAR Yağlar, CHO’ lar gibi karbon , hidrojen ve oksijen atomlarından oluşur. Ancak hidrojenin oksijene oranı yağda özellikle çok yüksektir. CHO için.
Sağlıklı Beslenme.
BESİNLER.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
Total Lipit Tayini.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
YAĞLAR GÜLSÜM MEÇO.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
LİPİTLER.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Lipitler.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

LİPİTLER (Yağlar)

CANLILAR İÇİN ÖNEMLİ LİPİTLER: 1.NÖTRAL YAĞLAR (TRİGLİSERİTLER) 2.STEROİTLER 3.FOSFOLİPİTLER

1.NÖTRAL YAĞLAR (TRİGLİSERİTLER) Bitkisel ve hayvansal yağların en büyük kısmını teşkil eder. Temel atomları C, H, O ‘dir. Bazılarında N (azot) ve P (fosfor) da bulunabilir.

Suda çözünmezler.(çok az) Çünkü polar- (kutuplu) yapıya sahip değillerdir. Ancak alkol, eter, kloroform gibi organik çözücülerde çözünebilirler. Yapıya katılırlar. Enerji verirler.

* En fazla enerjiyi yağlar verir. Çünkü: İçerdiği Oksijen atomu az, C ve H atomu çoktur.

Buna rağmen vücutta 2. sırada kullanılır. Çünkü: Yağlar az oksijen içerdiğinden yıkılması için çok oksijene ihtiyaç vardır. Yıkılması zordur.

Yağların vücutta yakılmasıyla metabolik su da açığa çıkar. Kış uykusuna yatan hayvanlar, Göçmen kuşlar ve Çöl hayvanları su ihtiyaçlarını bu yolla giderirler. Yağlar hafiftir ve az yer kaplar. Bu yüzden depolamada avantajlıdır.

*Yağların yapıtaşları: Yağ asitleri ve Gliserol dür. Bağının adı ise ESTER bağıdır. Karbonhidratların fazlası karaciğerde yağlara dönüştürülür.

3 Yağ asiti + Gliserol Nötral Yağ + 3 Su ÖRNEK: 3 molekül yağ oluşması için; Kaç molekül Yağ asiti kullanılmalıdır? Bunun sonucunda kaç molekül su açığa çıkar

Yağ asitleri uzun C zincirlerinden oluşur. Bunların bazıları insan vücudunda sentezlenemez. Dışarıdan besinlerle hazır alınırlar. Böyle yağ asitlerine esansiyel (zorunlu) yağ asiti denir. ÖRNEK: Omega yağ asitleri / ceviz ve balıkta çoktur.

Doymuş yağ asiti: Bütün C atomları H ile doymuş haldedir Doymuş yağ asiti: Bütün C atomları H ile doymuş haldedir. Bağları tekli (-) bağdır. CH3 – CH2- CH2-……….CH2- COOH

Doymamış yağ asiti: H eksiği olan yağ asitleridir Doymamış yağ asiti: H eksiği olan yağ asitleridir. Çiftli (=) bağ içerir. CH3 – CH2- CH=CH……….CH2- COOH

Nötral yağların çeşitleri: 1.Doymuş yağlar 2. Doymamış yağlar Doymuş yağ asiti Doymamış yağ asiti taşırlar. taşırlar. Hayvansal yağlardır Bitkisel yağlardır. Oda sıcaklığında Oda sıcaklığında katıdırlar sıvıdırlar. ÖR: Tereyağ, ÖR: Ayçiçek, zeytin, İç yağ, kuyruk yağı fındık, pamuk, soya yağ

Hangisi daha sağlıklıdır? NOT: Doymamış yağlar H ile doyurularak margarinler elde edilir.

Yağların görevleri: 1. Enerji verirler 2. Yapıya katılırlar (hücre zarı…) 3. Deri altında depolanarak ısı yalıtımı sağlarlar, organları darbelerden korurlar. 4. Göçmen kuşların, kış uykusuna yatan hayvanların ve çöl hayvanlarının su ihtiyacını karşılarlar. 5. Yağda eriyen vitaminlerin kana karışmasını sağlarlar.

Yağ bakımından zengin besinler. Bitkisel: Hayvansal: Zeytin Et Ayçiçeği Süt Susam Peynir Fındık-Ceviz Kaymak Fıstık Yumurta sarısı Pamuk Tereyağ Soya Balık

2. FOSFOLİPİTLER: Fosfor içeren yağlardır. Hücre zarının yapısına katılırlar.

3. STEROİDLER: Metabolik faaliyetlelerde görev yapan lipidlerdir. ÖRNEK: D vitamini, kolesterol, eşey hormonları steroid yapıdadır. Kolesterol Hücre zarının geçirgenliğini artırır, sinirlerde yalıtım görevi görür, dayanıklılığı sağlar. Fazlası kalp ve damar hastalıklarına neden olur.

Kolesterol damarları daraltır, kalp krizi riski artar.

Trans yağ nedir? Bu yağlar doğal olarak oluşmaz. Sıvı bitkisel yağları katı yağ yapabilmek için, onlara Hidrojen eklenerek sentetik olarak yapılan yağlardır. Margarinler bu gruptandır. (! Paketinde “Hidrojene edilmiş nebati yağ” ibaresi yazan margarinleri kullanmayın ! )

Bu yağlar vücut için gerekli / faydalı değildir. Kalp damar hastalıkları riskini artırır. LDL (Kötü) kolesterol seviyesini artırır. HDL (iyi) kolesterol seviyesini düşürür. * Kızartmalarda defalarca kullanılan normal sıvı yağlar da “trans yağ”a dönüşür. O halde gıda firmaları neden kullanıyor? Üretimi ucuz, kullanımı kolay, uzun süre dayanıyor ve gıdaya tat veriyor . Bu yüzden..

Obezite (şişmanlık) Vücutta sağlığı tehlikeye sokacak ölçüde yağ oranının artmasına obezite denir. Çağın hastalığıdır. Ölümlere neden olmaktadır Günlük yağ ihtiyacımız, 4 çorba kaşığı sıvı yağdır. Yağ ve diğer organik besinlerin fazlası yağ olarak vücutta depo edilir. Hareketsiz yaşam, kalıtım, Dengesiz beslenme nedenidir. Daha çok sıvı yağlar ve omega yağ asitleri tercih etmeliyiz.

Sorular:

Boşlukları doldur. Yağların yapıtaşları:………… ve …………. Doymamış yağlar oda sıcaklığında …………. Önemli lipitler: 1…..……..…, 2…….………, 3………. Vücutta sentezlenmeyip dışarıdan hazır alınan yağ asitlerine……………yağ asitleri denir. ÖRNEK:………………….

Doymamış yağlar H ile doyurularak ……………….. elde edilir. Tereyağ ………………..yağdır. Yağların temel atomları ………- ……-……. Hidrojen eksiği olmayan yağ asitlerine ………………yağ asitleri denir.

Yağlar enerji vermede vücutta ……sırada kullanılırlar. Çünkü………………………... Fosfor içeren lipitlere …………….denir. 3 yağ asiti + ……. Yağ + 3…….. Yağları oluşturan bağın adı……………. Karbonhidratların fazlası ……………….organında ………………. dönüştürülür.

Vücutta sağlığı tehlikeye sokacak ölçüde yağ oranının artmasına …………… denir.

D- Y soruları Bitkisel yağlar genelde doymuş yağlardır (….) Yağlar enerji vermede vücutta 1. sırada kullanılırlar (….) Yağlar suda çok iyi çözünür (….) Fosfolipitler hücre zarı yapısına katılırlar (….)

Esansiyel yağ asitleri vücutta sentezlenemez (….) Doymuş yağlar daha sağlıklıdır (….) Zeytinyağı doymamış yağdır. (….) Yağ asitleri uzun C (karbon) zincirlerinden oluşur. (….)

Alkol yağı çözer (….) Yağlar vücutta depolanamazlar (….) Yağ asiti ve gliserol glikozit bağı ile bağlanır. (….) En fazla enerjiyi yağlar verir. (….) Trans yağlar faydalı yağlardır (….)

Göçmen kuşlar su ihtiyacını nasıl karşılar? Yağlar enerji vermede neden 2. sırada kullanırlar.? Neden en fazla enerjiyi yağlar verir? Yağların zararları neler olabilir? Kutup hayvanları neden üşümez/donmaz?

Son.