Bilgi İşlem Merkezi Bağımsız Her türlü etkiden (baskıdan) uzak Kararları uygulatma ve yaptırım gücüne sahip Bilgi sistemlerinin standartlarını koyan Ve.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞ KURMA SÜREÇLERİ.
Advertisements

EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Donanım ve Yazılım Tacettin İnandı Halk Sağlığı. DONANIM VE YAZILIM KAVRAMLARI Bilgisayar, yazılım (software) ve donanım (hardware) olmak üzere iki bölümden.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi Alev AyaokurTolga Çakmak Müze Türleri, Müzelerin Temel Unsurları – Organizasyonel Yapı ve Personel.
BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.

DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
Donanım Birimleri.
IFMB202: FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMI VE PLANLAMA 2016-Bahar Dönemi 2. HAFTA Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
Bir asistanın, asistanlık dönemimdeki bilgilerinin sistem üzerinden takibinin yapılmasını sağlamak.
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Özgür IRKIÇATAL Donanım Koordinatörü
Politika Oluşturma, Planlama, Bütçe Hazırlama
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı Kullanılabilirliğin Ana Bileşenleri.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
DONANIM VE YAZILIM.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
İÇİNDEKİLER GRID COMPUTING NEDİR? NASIL ÇALIŞIR? GRID COMPUTING YAPISI
08 Temmuz 2013 Online (gerçek zamanlı) Yüzey Suyu İzleme Sistemleri Konulu TAIEX Çalıştayı T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
Şahin GÖKÇEARSLAN. Yazılım Türleri Bilgisayar Yazılımları Yazılım türleri (İşletim sistemleri, paket programlar, programlama dilleri) Yazılım lisans türleri.
DAL TANITIMI Elektrik Elektronik Teknolojileri (EET) Alanı Dalları
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı İç Kontrol İş Akış Süreçleri.
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Pazarlama İlkeleri.
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan İdari Personel Anket SONUÇLARI.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
İşletmelerde Tesis Yönetimi
Birim Bilgi Teknolojileri Tic.A.Ş.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
ORGANİZASYON YAPISI.
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
10. Sınıf Seçmeli Ders Bilgilendirme Sunumu
BİLGİ İŞLEM YAPILANMASI
HAZIRLAYAN SEDA KALKANDELEN
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
AĞ DONANIMLARI BARIŞ BAYRAM :
Proje Risk Yönetimi YRD. DOÇ. DR. KENAN GENÇOL.
İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilişim Teknolojileri Araçlarında
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
GÜRÜLTÜ KONTROLÜ Copyright © PRESMETAL Tüm hakları saklıdır.
Tedarik Zinciri Yönetimi:
Gurbet Güntürk Evsel BY423 Güz, 2015
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
İŞLETİM SİSTEMİ KATMANLARI (Çekirdek, Kabuk ve diğer temel kavramlar)
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
Açıköğretim e-Destek Hizmeti
Sunum transkripti:

Bilgi İşlem Merkezi Bağımsız Her türlü etkiden (baskıdan) uzak Kararları uygulatma ve yaptırım gücüne sahip Bilgi sistemlerinin standartlarını koyan Ve bunları denetleme fonksiyonuna sahip Sistemin koordinasyon görevini üstlenen yapıda olmalıdır.

BİLGİ İŞLEM SİSTEMİ ALTYAPI FİZİKİ DONANIM PROGRAM SİSTEM YÖNETİMİ YÖNETİM MASALARI UYGULAMALAR (İŞLETİM SİSTEMİ) İNSAN KAYNAKLARI SİSTEM DÖNGÜSÜ

1-Alt Yapı Sabit Altyapı Birimlerin fiziki yapısına göre planlanır ve network ağ altyapısının temelini oluşturur. Sabit altyapıyı kurarken öncelikli olarak, Network sisteminin büyüklüğüne göre tasarlamak gerekir. Çalışma ortamına dahil olacak tüm bilgisayarları buna göre kurmak gerekir. Alt Yapı Hizmet Alanı Alt yapı hizmet alanı; kurumdaki bütün alt birimlerin fiziki bağlantılarını, altyapı network kurulumu ve e-posta yazışmalarını, bilgisayar teknik desteğini yapar.

2-Fiziki Donanım Fiziki donanım bilgisayar, yazıcı, faks, modem, switch, hub, fotokopi, ekranlar, tarayıcılar ve diğer malzemelerden oluşur. Bilgi İşlemdeki fiziksel tüm unsurlar donanım olarak nitelendirilir. Donanım yapısı Bilgi İşlemin Sabit Alt yapısını oluşturur. Tüm İşletim sistemleri, Veritabanları, yazılım ve mevcut programlar donanımsal altyapı üzerine kurulur.

3-Program Server üzerinde çalışan programlar ile bağlı bilgisayarların programlarını çalıştırır. Programlar güvenliği sağlar. Uygulamaları sınırlar. Kullanıcı bilgisayarlarında uygulama kolaylığı sağlar. SERVER PROGRAMLARI Güvenlik Duvarı (Frewaall) Koruyucu Program (Anti Virüs) Mail Sunucu (Yönetim Paneli) Bilgi İşlem Modülleri (Teknik Yönetim Programları) Web Programları Server Yönetim Programları

4-Sistem Yönetimi Sistem Yönetimi Bilgi İşlemin tümünü kapsayan yönetimdir. Sistemdeki tüm Bilgi İşlem unsurlarını yönetir. Bilgi İşlemdeki tüm planlamaları yapar. Yeni projeler üretir ve bunların uygulanmasını sağlar. Sistem yönetimi bir kurumun ihtiyaçlarını analiz ederek bilgisayar sistemlerini tasarlama, kurma, destekleme, geliştirme, sürekliliğini ve güvenliğini sağlama işidir.

4-Sistem Yönetimi Sistem yönetiminde aşağıda görülen üç çeşit alt yönetim biçimi vardır. Network Yönetimi Web Yönetimi Teknik Yönetim (Teknik Destek)

5-Yönetim Masaları Söz konusu çalışma masaları; Bilgi İşlem yönetimini kolaylaştırmaktadır. Yönetimde organizasyonu ve esnekliği sağlamaktadır. Her masanın kendi çalışma esasları ve yönetim şekli vardır. Örneğin; web masası, network masası, donanım masası, veri hazırlama masası, eğitim ve Ar-Ge masası, Projeler Masası

6-Uygulamalar(İşletim Sistemi) Uygulamalar Bilgi İşlem yönetiminde server bilgisayarlar üzerindeki tüm program ve yazılımların çalıştırılmasıdır. Server uygulamaları Bilgi İşlemde dört bölümden oluşur. Server Uygulamaları İnteraktif Uygulamalar İnternet Uygulamaları Güvenlik Uygulamaları

7-İnsan Kaynakları İnsan kaynakları yönetimi; bilgi işlemdeki yönetimin niteliğini gösterir. NO UNVANI (NİTELİĞİ) GÖREVİ 1 SİSTEM MÜHENDİSİ SİSTEM YÖNETİMİ 2 YAZILIM MÜHENDİSİ YAZILIM GELİŞTİRME 3 WEB/TASARIM UYGULAMA EDİTÖRÜ WEB UYGULAMALARI 4 PROJE UZMANI PROJELER ÜRETME 5 VERİ HAZIRLAMA UZMANI VERİ KONTROL

8-Sistem Döngüsü Bir Bilgi İşlemdeki insan ve donanımların hedefe yönelik birlikte hareketinin çerçevesini oluşturur, Sistem döngüsü Bilgi İşlem olarak adlandırılan tüm sistemlerin çalışmasını kapsar, sistemlerin tümünün yönetimini ve uygulanmasını gerçekleştirir.

BİLGİ İŞLEM NASIL KURULUR Bilgi İşlemde Yol Haritası kurumsal ihtiyaçlar tespit edildikten sonra çıkarılır. Üç aşamalı olarak adım, adım gerçekleştirilir.

BİLGİ İŞLEM NASIL KURULUR 1. Aşamada Bilgi İşlem Kurulum esasları belirlenir. Öncelikle temel unsurlar tespit edilerek, fiziki şartlar belirlenir. Kurulumun temel unsurları Alt Yapı Donanım Program Büro İnsan Kaynakları

BİLGİ İŞLEM NASIL KURULUR 2. Aşamada alt yapı üzerinde sistemler kurulur, yönetim ve organizasyon politikası oluşturulur. Sistem kurulur. Yönetim ve organizasyon oluşturulur. İş ve Görev tanımı yapılır. İnsan Kaynakları Planlanır. Bilgi İşlem Yönergesi hazırlanır

BİLGİ İŞLEM NASIL KURULUR 3. Aşamada ise yazılım ve donanım kurulum çalışmaları yapılır. Bilgi İşlemin temel hizmet alanları ve kapasite ölçümü yapılır. Kurumun Bilgi İşlem ihtiyacı tespit edilir. Sabit Alt yapısı oluşturulur. Donanımsal araç-gereçler tespit edilir. Bilgi İşlem Sistemi üzerinde gerekli yazılım, program ve uygulamalar kurulur. Alt Birimler Sistem üzerinden entegrasyonu sağlanır.

KAYNAKÇA DPT, TK, ITU Meteksan Sis. ve Bil. Tek. A.Ş., Microsoft, Sun Mic. Ltd. Şti., Amdocs, CBOSS, ZTE Co., IBM Türk, Oracle Bil. Sis. Ltd. Şti., Simens SBS A.Ş., Sofrecom, T-Systems Bil. Tek. A.Ş., Firmaları, E-Devlet, CRM çözüm yaklaşımı ve diğer yayınlar,