Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGANİZASYON YAPISI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGANİZASYON YAPISI."— Sunum transkripti:

1 ORGANİZASYON YAPISI

2 Organizasyon Yapısı Organizasyon kültürü ve yapısı proje üzerinde son derece etkilidir!! ORGANİZASYON YAPISI İşlevsel Organizasyon Proje Temelli Organizasyon Zayıf Matris Organizasyon Dengeli Matris Organizasyon Güçlü Matris Organizasyon

3 İşlevsel Organizasyon
İşlevsel Organizasyonda çalışanlar üretim, pazarlama vb. gibi uzmanlık dallarına göre gruplandırılır ve bir yöneticiye bağlı çalışır. İşlevler-arası projelerde bütün diğer alanlardan gelen kişiler bir proje üzerinde çalışır.

4 İşlevsel Organizasyon
Avantajları: Dezavantajları: Kariyer gelişim basamakları nettir Soruların yanıt bulması uzun zaman alır. Birim Yöneticisi çalışanların kariyerlerini yönlendirirken proje çalışmalarını da dikkate alır. Birbiriyle doğrudan bağlantısı olmayan bölümler arasında iletişim kurmak için birim müdürlerinin devreye girmesi gerekir.

5 Proje Temelli Organizasyonlar
Bu organizasyonlar projelerden ve projelerin sonuçlarından sorumludurlar. Proje yöneticisi aynı zamanda proje kapsamındaki tüm işlerin proje ekibine nasıl bölüştürüleceğine de karar verir. Pek çok ilaç firması proje temelli organizasyondur ancak bunlardan bazıları matris organizasyon yapısına yönelmektedirler.

6 Proje Temelli Organizasyonlar
Avantajları: Dezavantajları: Proje temelli organizasyonlar departmanlardan oluşur ve bu gruplar doğrudan proje yöneticisine bağlı olarak çalışır. Görevler geçici niteliktedir (proje temelli). Proje bağımsız bir yapıdadır, kendi ekibi vardır. Proje temelli organizasyonlar proje yönetimini kolaylaştıran bir yönetim sistemine sahiptir. Her projenin bir sonu vardır. Yürütülen görev projeye bağlıdır ve proje bittiğinde görev de bitmiş olur!

7 Zayıf Matris Organizasyonu
Zayıf Matris – İşlevsel Yöneticiler güçlüdür Zayıf matrisler proje yöneticisinin otoritesinin koordinatörler kadar güçlü olması konusunda işlevsel organizasyonlarla benzerlik gösterir Günlük işler proje yöneticisi tarafından görevlendirilir

8 Zayıf Matris Organizasyonu
Dengeli matris yapısında, tüm proje ve proje finansmanı üzerindeki tek yetkili proje yöneticisi değildir. Genellikle işlevsel yöneticiler yetkilidir.

9 Güçlü Matris Organizasyonu
Güçlü Matris Organizasyonları proje yöneticilerinin etkinliği açısından en uygun örgütlenme şeklidir. Güçlü Matriste proje yöneticileri güçlüdür. PMI, proje yöneticilerinin etkinliği açısından güçlü matris organizasyon yapısını tercih eder.

10 Proje Yapısı Proje Üzerinde Etkilidir
İşlevsel Organizasyon Proje Temelli Organizasyon Zayıf Matris Organizasyonu Dengeli Matris Organizasyonu Güçlü Matris Organizasyonu Proje Tümüyle İşlev Proje Tümüyle Proje Yöneticisi tarafından yönetilir Yöneticisi tarafından yönetilir


"ORGANİZASYON YAPISI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları