VAAZ HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Din Hizmetlerinde SORUN ÇÖZME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Advertisements

AİLE İRŞAD VE REHBERLİK BÜROSU
BAŞKANLIĞI CAMii GÖREVLİLERİ ÇALIŞTAYI
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
ÇAYIROVA İNSANA HİZMET DERNEĞİ
VAAZLARDA KUR’AN-I KERİMDEN VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI
TÜRK-İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİ
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
BAŞKAN YARDIMCILARI Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ BAŞKAN YARDIMCILARI BAŞKAN
EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Program Geliştirme Daire Başkanlığı
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
V. REHBER VAİZ YETİŞTİRME PROGRAMI SUNUM VE DEĞERLENDİRME GRUPLARI
HANBELİ MEZHEBİ İmam-ı Hanbel (Ahmed bin hanbel)'in kendi usulüne göre şer'i deliller çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir. Ehl-i.
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
MEZHEPLER.
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
MEHMET AKİF ERSOY ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar sade bir hayat yaşıyorlardı
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
Nakil Dönemi-devam 8. Ders.
Diksiyon nedir? Konuşmada, kelimenin seçilmesi, imlasına ve veznine göre söylenmesi ve ifadenin rahatlıkla anlatılması. Fesahat, belagat, telaffuz ve natıka kelimeleri.
BAŞKAN Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ BAŞKAN YARDIMCILARI BAŞKAN YARDIMCILARI PROF.DR. MEHMET EMİN ÖZAFŞARPROF.DR. HASAN KAMİL YILMAZ.
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
Son Dönem -devam 10. Ders.
Hazırlayan:Ömer Faruk Şahin
Son Dönem -devam 11. Ders.
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
ADANA MÜFTÜLÜĞÜ CAMİ DIŞI HİZMETLER PROJESİ SUNUMU
DERS SEÇ İ M İ. NEDEN NASIL NE ZAMAN  Ders seçimi 9. sınıfın sonunda ders kesiminden itibaren haziran ayının son iş günü mesai bitimine kadar.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
MILLETIN GÖZ BEBEĞI TÜRKIYE’NIN AYDıNLıK GELECEĞI YUNUS EMRE İMAM HATİP ORTAOKULU.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Behçet Gündüz İzmir Kur’an-ı Kerim Allah tarafından vahiy meleği cebrail’e, ondan peygamberimize ve onun şahsında tüm insanlık alemine.
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
VAAZDA MENKIBE VE ŞİİRLERDEN YARARLANMA ESASLARI
Vaaz ve İrşatta K. KERİM VE MEALLERDEN YARARLANMA ESASLARI (1. Bölüm)
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
Vaaz 1.Tanım Güzel söz söyleme sanatıdır. Kulûb-i kasiyeyi telyin
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Bugün neler öğreneceğiz?
İSLAM HUKUKU- 1 İSLAM HUKUKUNUN NİTELİĞİ
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
YUNUS EMRE MATÜRİDİ.
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
Mâtürîdiyye İsimlendirme Tarihçe Görüşleri
Merhaba arkadaşlar her ilim dalının olduğu gibi tefsir ilminin de kendine özgü kavramları vardır. Tefsir, te’vil , tercüme ve meal bu ilmin temel kavramlarıdır.
İslam dininde, fıkıh yani İslam hukuku konusunda anlayış, metod ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur.Bu mezheplerin başlıcaları.
MEZHEPLER (5 MEZHEP) Hamza Solak. HANEFI MEZHEBI  Hanefi mezhebi, (Arapça: الحنفية veya المذهب الحنفي) İslam dininin sünni fıkıh mezheplerinden biri.
9. Sınıf 4. Ünite Öğrenme Alanı: Vahiy ve Akıl
KUR’AN-I KERİM.
Programdan Sorular.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
ABBÂSÎLER-KÜLTÜR VE MEDENİYET I
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

VAAZ HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ Murat ALKAN DİB, Destek Hizmetleri Daire Başkanı

Vaaz ve Vaiz Vaaz; Kulub-i Kasiyeyi Telyin,(katılaşmış kalpleri yumuşatmak) Uyun-i Camideyi İdma’ (donmuş gözlerden yaş akıtmak) ve A’mal-i Fasideyi ıslah (yanlış amelleri düzeltmek) için söz irad etme sanatıdır. Vaiz: insanı inşa ve gönülleri imar mesuliyetini peygamber hassasiyetiyle taşıyan kimsedir.

1. Uygun konu Seçimi Muhatap kitle tanınmalı Muhatap kitlenin bilgi ve kültür seviyesi Güncellik Ulaşılmak istenen hedef Bir sosyolog gibi toplum izlenmeli ve ihtiyaç duyulan ilgi çekici konular işlenmelidir.

2. Vaaz planı hazırlama Süre: ortalama 30-45 dakika Giriş: Vaazın en etkili bölümüdür. Besmele, Hamdele, Salvele, ilgili ayet ve hadisler (ortalama 5 dakika) Gelişme:Vaazın omurgası, ayet ve hadisler ışığında konu ortaya konulmalı, muhtemel sorulara cevaplar verilmeli (30- 35 dakika) Sonuç: Kısa bir özet ve dua ile bitirme. (5 dakika) Değerlendirme: Kayda alma, dinleme ve ilgililerden geri bildirimler alarak değerlendirme ( daha çok bakış, jest ve mimik)

3. Vaazlarda Ayetlerden Yararlanma Ayetleri Seçmek Ayetleri Anlamak Ayetleri anlatmak. Bazı Türkçe mealler ve tefsirler Diyanet Meali Hasan Basri Çantay meâli Elmalılı Meali “Kur’an Yolu” Meali Diğer Bazı meâller

Tefsirler Kur’an Yolu, Türkçe Meâl ve Tefsir, Komisyon, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2003. Hak Dini Kur'ân Dili, Elmalılı Hamdi YAZIR, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 1935 vd. Safvetü't Tefâsir, Muhammed Ali es-SÂBÛNÎ, Beyrut, 1981. Hulâsatü'l-Beyân Fî Tefsîri'l-Kur'ân, Mehmed Vehbi Efendi, İstanbul, 1928. Ruhu’l-Beyân, İsmail Hakkı BURSEVÎ, İstanbul, 1911 vd. Mefâtîhu’l-Gayb (et-Tefsîru’l-Kebîr),Fahreddin er-Razi.

a) Kur’an-ı Kerim Lügati: eser Mahmut Çanga tarafından hazırlanmıştır a) Kur’an-ı Kerim Lügati: eser Mahmut Çanga tarafından hazırlanmıştır. Bir kelimeyi veya bir ismi Kur’an’da bulmada, ne manaya geldiğini öğrenmede ve hangi ayetlerde kullanıldığını görmede çok faydalı bir eserdir. Mutlaka her din görevlisi ve Kur’an’la uğraşanın kütüphanesinde olmalıdır. b) el-Müfredat fî Garîbi’l-Kur’an: Ragıb el-İsfehani’nin eseridir. Kur’an kelimelerini ve kök anlamlarını ve hangi manalarda kullanıldığını ifade eden muhteşem bir eserdir. Her Kur’an talebesinin kütüphanesinde olmalı. Yemek pişirirken işimize çok yarayacaktır. Türkçeye iki farklı tercemesi yapılmıştır. Mutlaka tavsiye edilir. c) Hasenat: Kur’an araştırma sistemi; Bilgisayarımızda Kur’an araştırması yapabileceğimiz nefis bir proğramdır. Ayetleri orijinal metni ve çeşitli meâllerle birlikte görebiliyoruz. Aynı zamanda bir kelimenin üzerine tıklayarak kelimenin nasıl kullanıldığını da gösteriyor. Bu sayede kelimenin kökünü ve çeşidini de bilmek mümkün oluyor. www.hasenat.com

4. Hadislerden yararlanma. Sünnet ve hadislerin anlaşılmasında inançtan ahlaka, ibadetten muamelata, ilimden irfana, sosyal hayattan siyasete, kültürden medeniyete kadar hayatın her alanı ile ilgili olarak İslam’ın genel prensipleri, Kur’an’ın belirleyiciliği, Sünnetin rehberliği, akl-ı selimin verileri, delillerin gerekçeleri, geleneğin tecrübe ve öğretileri, Müslümanların maslahatları, günümüzün şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bütüncül bir yaklaşım içerisinde anlaşılması ve çağdaş problemlerimize çözümler üretilmesi şarttır.  Hz. Peygamber’in Sünnet ve siretine aykırı olmamalıdır. Hz. Peygamber'in hayat tarzı ve ahlakına uygunluğunun gözetilmesi gerekir. Hadis ve sünnetler, İslam’ın genel prensipleri (küllî kaideler), tarihi gerçekler ve kesinleşmiş bilimsel veriler ışığında değerlendirilmeli, İslam’ın temel prensiplerine aykırı olmamalıdır. Akl-ı selime, mantığa ve fıtrata aykırı olmamalıdır. Hadis ve sünnetlerdeki illet ve hikmetlerin doğru tespit edilmesi gerekir.

Seçilen hadisler uygulanabilir olmalıdır Seçilen hadisler uygulanabilir olmalıdır. Hayatta uygulama alanı olmayan, cemaati pratikte herhangi bir amele sevketmeyecek hadislere yer verilmemelidir. Seçilen hadisler makul ve anlaşılabilir olmalıdır. Sahih bile olsa, eğer izah edilemeyecekse, cemaatin kafasının karışmasına sebep olacaksa bu hadisleri kürsüye taşımaya gerek yoktur. (Yemeğin içine düşen sineğin yemeğe batırılması, develerin idrarının tedavi amaçlı kullanılması vb.) Sünnet ile amel ederken fıkha olan ihtiyaç da göz ardı edilmemelidir. Zira fıkıh olmaksızın doğrudan doğruya hadislerle amel etme teşebbüsü de birçok sorunlara yol açabilmektedir. Mezhepleri dışlayan Selefi yaklaşımı da tasvip etmediğimizi belirtmeliyiz.

Hadis Kaynakları: Hadislerle İslam, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2012. Kütüb-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Prof. Dr. İbrahim CANAN, Ankara, 1988. Tecrid-i Sarih Tercüme ve Şerhi, Ahmed NAİM-Kamil MİRAS, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 1928/1948. Riyazüs-Sâlihîn Tercüme ve Şerhi, İmam NEVEVÎ, (Tercüme ve Şerh: Prof. Dr. M. Yaşar Kandemir, Prof. Dr. İsmail L. Çakan, Prof. Dr. Raşit KÜÇÜK), İstanbul, 2004. Riyazüs-Sâlihîn, İmam NEVEVÎ, (Çeviri: Prof.Dr. Mehmet Emim ÖZAFŞAR, Prof. Dr. Bünyamin ERUL), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, İstanbul, 2012. Cem'ul-Fevâid, RÛDÂNÎ, Ankara, 1988. Keşfü'l-Hafâ, ACLÛNÎ, Beyrut, 1988. Kırk Hadis Kırk Yorum, Prof. Dr. İsmail Hakkı ÜNAL, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2012.

5. Vaazlarda Kıssalardan Yararlanma a) Hz. Peygamberin tebliğ ve irşat metodunda Kıssanın yeri, b)Kıssaların Seçiminde ve Anlatımında Dikkat Edilecek Hususlar b.a) Kıssalar sahih rivayetler arasından seçilmeli. b.b) konuyu doğrudan ilgilendiren kıssalar tercih edilmeli b.c) Yanlış anlaşılabilecek nitelikte olmamalı. b.d) kıssaların yeri ve yoğunluğu iyi ayarlanmalı.

6. Vaazlarda Hikmetli söz ve Şiirden yararlanma Mesnevi, Mevlana Celaleddin-i RÛMÎ. Bostan ve Gülistan, Şeyh Sadi ŞİRAZÎ. Divan, Yunus Emre. Marifetnâme, Erzurumlu İbrahim Hakkı. Divan, Şeyh Galip. Safahat, Mehmet Akif ERSOY. Necip Fazıl Kısakürek, Çile

VAAZ SUNMA YÖNTEMLERİ Vaaza zihnen ve Bedenen Hazırlanma Vaaz kürsünü hazırlama Vaaza usulüne uygun olarak başlama Muhatap kitleye uygun bir dil ve uslüp kullanma Güzel ve tesirli bir dil kullanma Konuyu güncel hayatla ilişkilendirme Konu bütünlüğünü koruma Vaazı irticalen sunma Cemaatle göz iletişimi kurma Beden dilini yerinde kullanma Cemaatin ilgi ve dikkatini sağlama Vaazı usulüne uygun bitirme

Kürsüden Öğütler: 52 Konuda Vaaz Örnekleri, Komisyon, Diyanet İşleri Örnek Vaaz Kitapları Kürsüden Öğütler: 52 Konuda Vaaz Örnekleri, Komisyon, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2006. Kur'ân'dan Öğütler, Komisyon, 2 Cilt, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2010. Örnek Vaazlar, Lütfi ŞENTÜRK, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2002. Kur'ân'ı Anlamak, Doç. Dr. Dr. İsmail KARAGÖZ, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, Ankara, 2007. Kur'ân'dan Öğütler, Doç. Dr. Dr. İsmail KARAGÖZ, Türkiye Diyanet Vakfı Yayını, Ankara, 2009.34 Örnek Dua Kitapları  Dualar, Komisyon, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayını, Ankara, 2011.  el-Ezkâr, İmam NEVEVÎ.

Katılımınızdan dolayı teşekkürler!!! Hazırlayan ve sunan Murat ALKAN DİB Destek Hizmetleri Daire Başkanı