Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Advertisements

SATRANÇ ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
(Instructional Design Instructional System Design)
MERHABA.
Bilişsel Öğrenme Kuramı
Öğrenme Kuramı ve Öğretim Kuramı
Buluş Yoluyla Öğrenme.
ÖRNEK OLAY.
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Öğrenme-Öğretme Süreci
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Strateji, Yöntem ve Teknikleri
JEROME BRUNER ‘İN ÖĞRENME KURAMI
Ünite Ürün Dosyası Sunumu
Sinan KESKİN Murat ERGEN 1 Gazi ÜNİVERSİTESİ 2008.
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER
Buluş yoluyla öğretim stratejisi
Problem Çözme Becerileri
ÖĞRETİM YÖNTEM & TEKNİKLERİ -1-.
TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE KULLANILAN STRATEJİ, YÖNTEM VE TEKNİKLER
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
FEN LABORATUVARINDA ORGANİZASYON
Öğretim Tasarımı
MERHABA.
MERHABA.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
MERHABA.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Murad TİRYAKİOĞLU.
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
İçerik Öğrenme Öğrenme Teorileri
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
MERHABA.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Yapılandırmacılığa Dayalı Öğrenme Modelleri
Öğretim İlke ve Yöntemleri
KEŞFEDEREK ÖĞRENME (BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME)
Buluş Yoluyla Öğrenme.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Buluş Yoluyla Öğrenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Uz. NÜKET GÜNDÜZ.
Strateji, yöntem ve teknik kavramlarını açıklayabilme, Strateji, yöntem ve teknik kavramları arasındaki ilişkiyi kavrayabilme,
Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
Öğretim Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay İncelemesi, Problem Çözme, Proje Temelli Öğretim, İşbirliğine Dayalı Öğretim, Gösterip Yaptırma..
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
ETKİLİ SINIF YÖNETİMİ.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Eğitimi SERTİFİKA PROGRAMI.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ.
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Yapılandırmacı Öğrenme
EĞİTİM ÖĞRETİMDE TEMEL KAVRAMLAR
Doç. Dr. Berna Aslan ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Doç. Dr. Berna Aslan
Bir Öneri… 5E Modeli 1. Girme 2. Keşfetme 3. Açıklama 4. Derinleştirme
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta II – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
Sunum transkripti:

Öğretim Stratejileri Sunuş Yoluyla Öğrenme Buluş Yoluyla Öğrenme Araştırma İnceleme Yoluyla Öğrenme Dr. Kerim Karabacak

Model, Strateji, Yöntem ve Teknik Kavramları Strateji: Kazandırılmak istenen davranışlara ulaşılması için yöntem, teknik ve araç-gereçlerin seçilmesine olanak tanıyan genel bir yaklaşımdır. Yöntem: Öğrenme-öğretme sürecinde öğrenciye kazandırılmak istenen davranışların oluşturulması için izlenen yol. =Metot Teknik: Bir öğretim yöntemini uygulamaya koyma biçimi, ya da sınıf içinde yapılan işlemlerin bütünü olarak tanımlanabilir. =Taktik = Etkinlik .

Model, Strateji, Yöntem ve Teknik Kavramları Öğretimde "Strateji" geniş kapsamlıdır. Her biri birkaç öğretim "Metod-Yöntem"ini, onlar da birkaç öğretim "Teknik-Taktik-Etkinlik"leri içerebilir. Yöntemi bir tasarım, tekniği de bir uygulama olarak görebiliriz. . Strateji Yöntem Teknik

Sunuş Yoluyla Öğrenme Stratejisi (Anlamlı Öğrenme) (AUSUBEL) .

Sunuş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Bilginin aktarılması, kavram, ilke ve genellemelerin açıklanmasında kullanılmaktadır. Bilgilerin düzenlenmiş, sıralanmış olması gerekmektedir. Öncelikle genel ilke ve kavramlar, ardından ayrıntılı bilgiler verilir. Etkin katılım için öğretmen ile öğrenciler arasında yoğun bir etkileşim olmalıdır. Sunulan bilgiler, bol örneklerle desteklenmelidir. .

Sunuş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Sunulan bilgiler, genelden özele doğru (tümdengelim) bir sıra izlemelidir. Anlamlı öğrenmenin olabilmesi için ders sunumunda aşamalılık ilkesi uygulanmalıdır. (Kolaydan-zora, bilinenden bilinmeyene) Öğrenciler, öğrenmeye karşı istekli ve kararlı olmalıdır. Yeni bilgiler, ön bilgilerle anlamlı hale getirilmelidir. .

Sunuş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Yeni bilgi ile mevcut bilginin ilişkilendirilmesine köprü görevi üstlenen ifadelere örgütleyiciler (ön düzenleyiciler) denir. Açıklayıcı örgütleyiciler; daha önce hiç karşılaşılmamış bir konu hakkında ön bilgi edinilmesini… (Mükemmelik) Karşılaştıtıcı örgütleyiciler; benzeşimleri ve zıtlıkları belirleyerek, yeni gelen bilgileri daha önceki bilgilerle karşılaştırınayı sağlar. (TSE-Mükemmellik) .

Buluş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Öğrenci etkinliğine dayalıdır. Bilgiler, özelden genele doğru (tümevarım) bir sıra izlemelidir. Öğretim, öğrencilerin merakını uyandıracak bir problemle başlar. Öğrenciler daha önceden araştırılmış bir gerçeği kendileri için araştırırlar. .

Buluş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Öğrencilerin zihinsel gelişim özelliklerine uygun örnekler önceden belirlenir. Öğrenciye sorulacak sorular kolaydan zora doğru dizilmeli ve öğrenci kapasitesine göre sorulmalıdır. Öğrenci sonuçta ulaştığı genelleme ve tanımlamaları kendi yapmalıdır. .

Buluş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Öğretmenin Görevi ; Öğrenciyi yönlendirmeli ve cevabı ona buldurmaktır. Yetenekli ve esnek olmalı Konuyu çok iyi bilmelidir. Sabırlı olmalıdır. Öğrencileri sürekli desteklemelidir. Öğrenci, amacı ve çözüm yöntemlerinin amaca uygun olup olmadığını bilmelidir. Öğretmen öğrencilere seçenekler sunmalı, değişik yaklaşımlar geliştirmek için yaşantılar sağlamalıdır.

Buluş Yoluyla Öğrenme Stratejisi Bruner’e göre buluş yoluyla öğretimin öğrencilerin zihinsel gelişmişlik düzeylerine göre üç şekilde uygulanabileceğini savunur: Bağımlı buluş yoluyla öğretim: Öğretmen problem ve çözüm için uygulanacak metotları verir, fakat çözümü öğrenciye bırakır. Yarı-serbest buluş yoluyla öğretim: Öğretmen sadece problem durumunu ortaya koyar, çözüm için kullanılacak yöntemleri ve çözümü öğrencilere bırakır. Serbest buluş yoluyla öğretim: Problemi, çözüm yollarını ve çözümü bulma tamamen öğrenciye bırakılmıştır. Öğretmen çalışmalar tamamlandıktan sonra gerekli kontrolleri yaparak öğrencilere geribildirimde bulunur.

Araştırma-inceleme yolu ile öğrenme Stratejisi (Jhon Dewey) Öğrencilerin araştırma ve inceleme yapmalarına ağırlık veren bir öğretim yaklaşımıdır. Öğretmen yol gösterici, yönlendirici, rehber konumundadır. Öğrencilere problem çözme becerisi kazandırılır. Öğrenciler problem çözme yoluyla, yaşamlarında karşılaşacakları diğer problemler için çözüm yolları öğrenir.

Araştırma-inceleme yolu ile öğrenme Stratejisi (Jhon Dewey) Öğretmenin Görevi ; Araştırmanın ilk bölümlerinde öğretmenin rolü, problem durumunu seçmek, problemin çözme sürecinde anlaşmazlık durumlarında danışmanlık yapmaktır. Öğretmenin, problem durumunu ve öğrenci tepkilerini çok iyi izlemesi ve gerektiğinde müdahaleler yapması gerekir.

Kısaca, öğretim stratejileri: Sunuş Yoluyla Genelden özele bilgi aktarılır Araştırma Yoluyla Öğrenci araştırma inceleme yapar Buluş Yoluyla Öğrenci problemi çözmeye çalışır