TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
Advertisements

1.
DURAKLAMA DEVRİ ISLAHAT HAREKETLERİ (17.yüzyıl)
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
TÜRK - İSLAM DEVLETLERİNDE EKONOMİ
Tarafından yayınlanmaktadır.
1.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
Sultan II.Mahmut Reformların Başlaması
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ
SİYASİ ALANDA YAPILAN İNKİLAPLAR
OSMANLI DEVLETİ.
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
KURULUŞ DÖNEMİ ÖSS- YGS SORULARI.
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
DÜNYA GÜCÜ OSMANLI ‘’Anadolu Selçuklu Devleti zamanında ve Osmanlı İmparatorlu- ğu’nun Yükselme döneminde Anadolu’daki zanaatkarlar “lonca” denilen zanaat.
TÜRKİYE TARİHİ (11-13 YÜZYIL)
TÜRK İSLAM DEVLETLERİ ÖSS- YGS SORULARI.
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
AİT Ders - Çalışma Soruları
İSTANBUL’ UN FETHİ.
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
18. YY OSMANLI DEVLETİ’NDEKİ YENİLİK HAREKETLERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
Duraklama Devri Siyasi Olayları
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ ( ).
İstanbul’un Fethi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
İSTANBUL'UN FETHİ 29 MAYIS 1453.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
dendiğinde ne anlaşılmaktadır?
III. Ahmet LALE DEVRİ Yenilikleri Yenilikleri Nedim hazırlayıcısıdır?
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
375’te Kavimler göçü sonucu Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılması sonucu İstanbul’da kurulmustur. Bizanslılar, Yunan ve Helenizm kültürüyle yoğrulmuş,
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
ÜÇ DÜZEN KAVGASI: ANKARA SAVAŞI ve SONRASI ANADOLU
Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona.
Hz. Ömer Dönemi.
Fatih Sultan Mehmet ve İlimseverliği. Osmanlı’da Bilim 1.Bölü Türk tarihinin en büyük dönüm noktası olan, 3 kıtada hüküm süren cihan imparatorluğu Osmanlı.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ OSMANLI TARİHİ-KURULUŞ DÖNEMİ KURULUŞ-1299-1453 BEYLİĞİN BAGIMSIZLIĞINI İLANINDAN İSTANBULUN FETHİNE KADAR KURULUŞ DÖNEMİ PADİŞAHLARI OSMAN BEY(FAHRİDDÜN) ORHANBEY I.MURAT(HÜDAVENDİĞAR) I.BAYEZİD(YILDIRIM) I.MEHMET(ÇELEBİ) II.MURAT YÜKSELME 1453-1579 İSTANBULUN FETHİNDEN SOKULLUNUN ÖLÜMÜNE KADAR DURAKLAMA-1579-1699 SOKULLUNUN ÖLÜMÜNDEN KARLOFÇA ANLAŞMASINA KADAR GERİLEME 1699-1792 KARLOFÇA ANTLAŞMASINDAN YAŞ ANTLAŞMASINA KADAR DAGILMA 1792-1922 YAŞ ANLAŞMASINDAN SALTANATIN KALDIRILMASINA KADAR

TARİH SAATİ CUMA BARAN ŞAHİN TARİH ÖĞRETMENİ

OSMANLI DEVLETİNİN KISA ZAMANDA BÜYÜYÜP GÜÇLENMESİNDE ETKİLİ OLAN UNSURLAR Bizans imparatorluğunun zayıflamış ve Bizans tekfurlarının da(valiler) kendi aralarında mücadele içerisinde olması ve Osmanlı’nın bu durumu iyi değerlendirmesi(Müdara sistemi) Anadolu ve balkanlarda siyasi birliğin olmaması Coğrafi konumundan dolayı Anadolu,Balkanlar,Akdeniz ve Karadeniz’e yakın olması Avrupa’da Yüzyıl savaşlarının olması(İngiltere – Fransa) Kuruluş sırasında Türk ve Müslüman unsurlarla iyi geçinilmesi(Gaza ve Cihat Politikası) Ele geçirilen bölgelerde yerli unsurlara karşı adil ve hoşgörülü davranılması(İstimalat politikası) Elde edilen bölgelerde Tımar sisteminin başarılı bir şekilde uygulanması Kuruluş aşamasında AHİ TEŞKİLATI,GAZİYAN-I RUM,ABDALAN-I RUM,BACIYAN-I RUM gibi teşkilatların desteğini almış olması önemlidir Fetihlerin kalıcı olması ,Fethedilen bölgelerin Türkleştirilmesi ve İslamlaşması için Konar-Göçer Türkmenlerin yerleştirilmesi (İSKAN POLİTİKASI) Kuruluşta yetenekli ve iyi eğitim almış Devlet adamlarının olması Güçlü bir merkezi otoriteye sahip olunması gibi nedenlerden ötürü OSMANLI devleti kısa sürede bölgede etkin bir güç haline gelmiştir.

İSKAN POLİTİKASI İSKAN:Kelime anlamı yerleştirmedir. İskanın amacı ele geçirilen bölgenin Türkleşmesi ve İslamlaşmasını sağlamaktır .İskan yapılırken bazı durumlar göz önünde tutulurdu bunlar; Öncelikle Konar-Göçer olan Türk boyları tercih edilirdi amaç;halkı yerleşik yaşama alıştırmak ve konargöçerlerin yerleşik halka verdikleri zararlara engel olmak. İskan fethedilen bölgelere yakın yerlerden yapılırdı amaç;göçü kolaylaştırmak ve iskan edilen bölgeye uyumu kolaylaştırmak Bir yerden göç alınırken o yerin üretim ve düzeninin bozulmamasına dikkat edilirdi. İsyan çıkarması muhtemel aileler ve aralarında husumet bulunan aileler iskanda öncelikli tutulurdu amaç;isyanları önlemek ve husumetli aileler arasındaki mücadeleyi önleyerek merkezi otoriteyi güçlü tutmak. Yeni iskan bölgesinde halka ihtiyacı olan ürünler verilerek bir süre vergi alınmazdı amaç;ekonomik açıdan aileler arasında denge kurmak ve üretimi sürekli hale getirmek. Geçerli bir neden olmadan yeni yerleşim yerini terk edip eski yerine dönmeler yasaklanmıştır amaç; iskanı kalıcı kılmak. NOT:14.yüzyılın ortalarında başlayıp 16.yüzyılın sonlarına kadar yaklaşık 150 yıl süren iskan siyasetiyle Balkanların önemli bir kısmı her yönüyle Anadolu’ya kadar Türkleşmiş ve İslamlaşmıştır Bu sayede fetihler kalıcı hale gelmiştir.