Durum Analizi Sorun Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
Advertisements

Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
Global Pazar Analizi 1. adım: Organizasyonun U/A’laşmaya ne derece hazır olduğunu incele. Finansal ve fiziksel kaynaklar, ilgili beceri ve yetenekler,
SWOT Nedir ? Nasıl yapılır ?
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
STRATEJİK PLANLAMA STRATEJİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
STRATEJİK PLANLAMA ERZURUM STK KAPASİTE GELİŞTİRME PROGRAMI II
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
Girişimcilik.
Bölüm 3 Dış Çevre Analizi
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
SWOT ANALİZİ.
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
STRATEJİK PLANLAMA NEDİR?
MEDİKAL SEKTÖRÜ ÜRETİM YAPMAK İÇİN NE BEKLİYOR?
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
SWOT ANALİZİ SWOT analizi güçlü ve zayıf olan yönlerin tanımlanması, fırsatların ve engellerin gözden geçirilmesi konusunda en etkin yöntemdir. SWOT yöntemiyle.
STRATEJİK PLAN SUNUMU ME. Ü. SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU SAĞLIK PROGRAMLARI BÖLÜMÜ ANESTEZİ PROGRAMI STRATEJİK PLAN SUNUMU.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Öğrenci Adı Soyadı/Numarası
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Stratejik Plan Taslağı.
-NE İŞE YARAR? -NASIL YAPILIR? -KURUMLARDA NASIL UYGULANIR?
SWOT ANALİZİ NEDİR? -STRENGTHS?, WEAKNESS?, OPPORTUNITIES?, THREATS?
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
Bölüm 2 Stratejik Yönetim Süreci ve Unsurları
STRATEJİK PLANLAMA.
STRATEJİK PLANLAMA NEDİR?
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Strateji Geliştirme Başkanlığı
STRATEJİLER EKİM 2014 ANTALYA. Strateji nasıl ulaşılacağını Stratejiler, kuruluşun amaç ve hedeflerine nasıl ulaşılacağını gösteren kararlar bütünüdür.
STRATEJİK PLANLAMA.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
TOWS MATRİSİ G Z F T.
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” MİSYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ Mart 2012.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
TOWS MATRİSİ G Z F T İzmir İl MEM ARGE.
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
PROJE YÖNETİMİ RİSK ANALİZİ.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Hedef Analizi Strateji Analizi Paydaş Analizi
1 PROJE YÖNETİMİ Faaliyetlerin Yönteminin Belirlenmesi Faaliyetlerin Çıktı ve Sonuçlarının Belirlenmesi.
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
İşletme Çevreleri, Büyüme, Küçülme ve Analizler
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ PAYDAŞ VE SWOT ANALİZİ ÇALIŞTAYI
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
ŞİRKET-DÜZEYİNDE STRATEJİ: BÜYÜME/PÖRTFOY IV: İç Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları Kimileri yıldızlara bakarken çukura düşerler…
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI (3. PLAN DÖNEMİ)
Bölüm 5 Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi
Sunum transkripti:

Durum Analizi Sorun Analizi PROJE YÖNETİMİ Durum Analizi Sorun Analizi

ANAHTAR KAVRAMLAR ve TERİMLER Durum Analizi GZFT (SWOT) Analizi Eğilim Sorun Analizi Sorun Ağacı

ÖĞRENİM ÇIKTILARI Durum analizi ve sorun analizi nedir, nasıl yapılır biliyor olacaksınız, GZFT (SWOT) analizi yapabilecek, Sorun ağacı oluşturabileceksiniz.

1. Durum Analizi Nedir? Bir kişinin veya kuruluşun geleceğe yönelik amaç, hedef, stratejiler ve bunlara uygun proje ve faaliyetler gerçekleştirebilmesi için öncelikle mevcut durumda hangi kaynaklara sahip olduğunu ya da hangi yönlerinin eksik olduğunu, kontrolü dışındaki olumlu ya da olumsuz gelişmeleri değerlendirmesi sürecidir.

1. Durum Analizi Nedir? Neredeyiz? (DURUM ANALİZİ) Nereye Ulaşmak istiyoruz? Nasıl ulaşabiliriz? Nasıl takip eder ve değerlendiririz?

1.1. Durum Analizi Kapsamındaki Değerlendirmeler Durum analizi kapsamında aşağıdaki değerlendirmeler yapılabilir (DPT, 2006:15): Tarihi gelişim Kuruluşun yasal yükümlülükleri ve mevzuat analizi Kuruluşun faaliyet alanları ile ürün ve hizmetlerinin belirlenmesi Paydaş analizi Kuruluş içi analiz ( kuruluşun yapısının, insan kaynaklarının, mali kaynaklarının, kurumsal kültürünün, teknolojik düzeyinin vb. analizi ) Çevre analizi (kuruluşun faaliyet gösterdiği ortamın ve dış koşullarının analizi )

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ GZFT analizi, Tespit edilen eğilimler doğrultusunda, Bugünü göz önünde bulundurarak, Geleceği ve gelecekte olunmak istenilen yer gözden kaçırılmadan Objektif kriterler doğrultusunda yapılan iç ve dış durum analizidir (Vision Europe, 2008:18).

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ BUGÜN GELECEK Güçlü Yönler Fırsatlar Zayıf (Eksik) Yönler Tehditler - Engeller İÇ DURUM ANALİZİ DIŞ DURUM ANALİZİ

2. GZFT (SWOT) Analizi Eğilimler, gelecekte ortaya çıkacak sonuçları yönlendiren olaylar ve / veya olaylar dizisidir. Mevsimsel ya da dönemsel dalgalanmalar değildir (Vision Europe, 2008:14-15). 1970 ve öncesi 1970-1980 dönemi 1980-1990 dönemi 1990 sonrası

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ Uluslararası Bağlam Ulusal Bağlam Yerel Bağlam Örgüt Birey

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ Güçlü ve Zayıf Yönler: Kaynaklar: Finansal, entelektüel, personel, lokasyon Deneyimli olmaktan, teknik bilgiden veya lokasyondan kaynaklanan maliyet avantajı Pazarlama becerileri ve yaratıcılık Değerli soyut varlıklar: entelektüel sermaye Ürün ve hizmet bilgisi Rekabet yeteneği Yetenekli bireylerin etkin istihdamı

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ Fırsatlar ve Tehditler: Rakiplerin büyümesi veya küçülmesi Pazar eğilimleri Ekonomik koşullar Paydaşların beklentileri Yasal değişiklikler Eleştiriler Diğer tüm çevresel koşullar

2. GZFT (SWOT) ANALİZİ Güçlü Yönler Zayıf Yönler Fırsatlar G-F Stratejileri Z-F Stratejileri Tehditler G-T Stratejileri Z-T Stratejileri G-F Stratejileri: Fırsattan yararlanacak şekilde gücünü kullan. Gücünü kullanacak fırsatı bul. Fırsattan yararlanacak güç geliştir. Z-F Stratejileri: Fırsattan yararlanarak zaaftan kurtul. G-T Stratejileri: Tehlikeden korunmak için gücünü kullan. Z-T Stratejileri: Tehditte zaafın ortaya çıkmaması için çözüm bul.

3. SORUN ANALİZİ Sorun analizi, bir sorunu temel sorun olarak alır ve bu sorun çevresindeki tüm olumsuzlukları ortaya çıkarmaya çalışır ve incelenmeye çalışılan temel sorunun çevresindeki tüm sorunlar tüm sorunlar arasında “neden-sonuç” ilişkisi kurmaya yarar (Yentürk ve Aksakoğlu, 2006:21).

3.1. SORUN ANALİZİNİN ANA ADIMLARI 1. Temel sorun nedir? 2. Temel soruna yol açana sorunlar nelerdir? 3. Bu temel sorunun etkilediği diğer sorunlar nelerdir?

3.1. SORUN ANALİZİNİN ANA ADIMLARI Örnek: Etkileri: 1. Etki: Cinsiyet ayrımcılığı artıyor 2. Etki: Ekonomik bağımlılık artıyor Temel Sorun: Kadınlar arasında işsizlik sorunu yaygın Nedenleri: 1. Sorun: İstihdam olanakları yetersiz 2. Sorun: Kadınların eğitim düzeyi düşük 3. Sorun: Aile bakım hizmetlerini yürütüyorlar

3.2. Sorun Ağacı 1. Etki 2. Etki Temel Sorun Sorun A 1. Sorun 2. Sorun Sorun B 3. Sorun 4. Sorun Sorun C 5. Sorun 6. Sorun 3. Etki

STK'lar katılımcı demokrasinin gelişiminde etkin rol oynayamıyorlar Sivil toplum gelişemiyor Sivil toplum kuruluşları etkin çalışamıyor Blilgi Kaynakları yetersiz Yerli yayın eksikliği bulunuyor Yabancı kaynaklar pahalı ve bulunmuyor Deneyimler yazılı hale getirilmiyor STK'lara yönelik beceri geliştirme eğitimleri eksik Üniversitelerde STK'lara yönelik eğitim yok STK'lar arası eğitim güçlü değil Özel sektör eğitimleri yetersiz Yasal altyapı kısıtlayıcı Hukuki süreçler karmaşık ve anlaşılmaz Yasaları takip etmek zor STK'lara katılım düşük Üyelik kısıtlı Önyargı mevcut Politika süreçlerine sivil toplum katılamıyor

E-Posta: smac@sakarya.edu.tr