Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi"— Sunum transkripti:

1 BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi
Stratejik iş birimlerini veya ürünlerini 4’e ayırıyor. Yıldız: soru işareti başarılı olursa yıldıza dönüşür. Her zaman pozitif nakit akışı sağlamaz. Büyüyen pazara ayak uydurabilmek için. Sağmal inek: pazarın büyümesinin %10un altına düştüğünde yıldız nakit ineğine dönüşür. Diğer iş birimlerini destekler. Köpek: rasyonel ya da duygusal nedenlerle bu iş birimlerinin tutulup tutulmayacağına karar verilir. Problemli Çocuk: çok nakit gerektirir.

2 BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi
BCG Matrisi kapsamında dört strateji uygulanabilir: Geliştirme Tutma Hasat Tasfiye

3 BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi
BCG Matrisi eleştirileri Yüksek Pazar payı=yüksek karlılık varsayımı var Kimi zaman sağmal inek kategorisindeki işletmeler de zarar edebiliyor Korunmuş niş pazar şartlarında düşük pazar payı karlılık getirebiliyor.

4 GE Pazar Çekiciliği/İşletme Konumu Matrisi
3x3’lük bir matris Riskli olan ve risksiz yatırım alanları belirlenir BCG matrisinin aksine değişkenler birçok boyutun göz önünde bulundurulduğu bir indeks şeklinde hesaplanıyor.

5 GE Pazar Çekiciliği/İşletme Konumu Matrisi -2
Yuvarlakların büyüklüğü pazarın büyüklüğünü; üzerindeki yüzde, ürünün/SİB’in pazar payını; ok ise ürünün/SİB’in gelecekteki yönünü işaret etmektedir.

6 GE Pazar Çekiciliği/İşletme Konumu Matrisi
İşletme Konumu Göstergeleri Pazar Çekiciliği Göstergeleri Pazar Payı Ürün Kalitesi Rekabetçi Fiyat Durumu Pazarlama Becerileri Üretim Gücü Finansal Güç Dağıtım Becerileri Satış Etkinliği Kapasite Kullanımı Teknoloji Becerileri Pazarın Büyüme Oranı Pazar Büyüklüğü Pazarın Karlılığı Talebin Mevsimselliği Rekabet Yoğunluğu Teknolojik değişme oranı Giriş Engelleri Ölçek Ekonomisi Sermaye Gerekliliği Yasal Düzenlemeler

7 Pest Analizi Politik Sosyal Ekonomik Teknolojik

8 SWOT Analizi Strength (Güçlü Yanlar) Weak (Zayıf Yanlar)
Opportunities (Fırsatlar) Threads (Tehditler)


"BCG Pazarın Büyüme Oranı/Göreli Pazar Payı Matrisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları