MİLLİ MÜCADELE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞGALLER BAŞLIYOR Reyyan İLCİ 4/C 2643
Advertisements

BATI CEPHESİ.
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
MİLLİ MÜCADELE (KURTULUŞ SAVAŞI).
Mustafa Kemal ATATÜRK.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
Trablusgarp Savaşı veya diğer kullanımıyla  Türk-İtalyan Savaşı, yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu ve İtalya Krallığı arasında.
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
Hazırlayan: Şenel Akbaş
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
ÇANAKKALE SAVAŞI.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
Hazırlayan : Başbuğ Türkmen Gergin
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
ATATÜRK.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
TRABLUSGARP SAVAŞI Tarih: 1911
Çalışma soruları 8. video
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
Osmanlı Devlerinin Kurucusu OSMAN BEY OSMAN BEY.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
Sunum transkripti:

MİLLİ MÜCADELE

MİLLİ mücadelenin lideri olan ATATÜRK yani Mustafa Kemal Paşa ‘nın üstün başarıları nedeniyle ilk görevi Şam’daydı.İtalyanlar Trablusgarp ‘ I işgal ederler.Bu olay Mustafa Kemal’e yurduna ve milletine hizmet etmek için bir olanak sağlar. Gönüllü olarak Trablusgarp ‘ a gider.Bir yıl cephede savaşır. Yerli halktan oluşturduğu orduyla İtalyanları durdurmayı başarır. Bu başarı onun askerlik yeteneğinin ilk kanıtıdır. Trablusgarp’taki direniş sonucunda başarılı olamayan İtalya, Osmanlı Devleti’ni baskı altına almak için Onikiada ve ÇANAKKALE BOĞAZI’NA saldırırlar. Bu sırada Balkan Savaşları başlamıştı.

Osmanlı Devleti İtalya ile Uşi antlaşmasını imzalıyarak Trablusgarp cephesinı kapattı. Trablusgarp ve bingazi italyanlara brakıldı Mustafa Kemal Çanakkale boğazını Savunmakla görevli Bolayır Kolordosunda görevlendirildi. Bu görevi sırasında bölgeyi yakından tanıdı. Bu durum, gelecekte Çanakkale Savaşlarında kendisine büyük yararlar sağladı.

Avrupa’daki büyük devletler birbirine düşman iki gruba ayrılmışlardır Avrupa’daki büyük devletler birbirine düşman iki gruba ayrılmışlardır. 1914 Yılının Temmuz ayında bu iki grup arasında Birinci Dünya Savaşı başladı. Osmanlı Devleti ise Almanya ile Avusturya – Macaristan İmparatorluğu’nu yanında İngiltere, Fransa ve Rusya’dan oluşan İtilaf Devletlerine karşı savaşa girdi. 1915 Yılında İngiltere ve Fransa deniz yoluyla Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u ele geçirmek için saldırıya geçtiler.

18 Mart 1915’te Çanakkale’den geçip İstanbul’u almak isteyen İtilaf donanmaları Türkler’in direnişi karşısında geri çekildiler.

İltilaf Devletleri Çanakkale’yi geçme amacına ulaşamadı İltilaf Devletleri Çanakkale’yi geçme amacına ulaşamadı. Mustafa Kemal’in üstün komutanlık yeteneği, Türk milletinin cesareti ve azmi sayesinde düşmanın geri çekilmesi sağlandı.

Mustafa Kemal Paşa BMM’yi açtı Mustafa Kemal Paşa BMM’yi açtı. BMM tarafından Mustafa Kemal başkomutan seçildi. Halkın ihtiyaçları karşılanması gerekiyordu. Bu yüzden Tekalif-i Milliye Emirleri kuruldu. Bu emirler şunlardı: 1- Her aileden birer takım çamaşır 2- Bir çift çorap 3- Çarık yapılmaları istendi. 4- Ayrıca tüccarın ve halkın elinde bulunan çeşitli malzeme ve gıda maddesinin yüzde kırkının ordunun ihtiyacı için teslim edilmesi istendi. 5- Elinde taşıtı olan herkes ayda bir kez Savaş araçlarını taşıyacak, halkın elinde bulunan tüm silah ve mermiler üç gün içinde orduya teslim edilecekti.

SAKARYA SAVAŞI Sakarya Savaşı’nın Milli Mücadele’de ayrı bir yeri vardır. I ve II İnönü Savaşlarında yenilen Yunanlılar, Türk ordusunun toparlanmasına fırsat vermeden saldırıya geçtiler. Eskişehir ve Kütahya’yı işgal ettiler. Hedefleri Ankara’yı ele geçirmekti. Çünkü Mustafa Kemal BMM’ni Ankara’da kurmuştur. Oradaki çalışmalarını engellemelilerdir. Bu arada Mustafa Kemal Paşa, Meclis tarafından başkumandan olarak görevlendirildi. Ordunun başına geçen Mustafa Kemal Paşa (Hattı Müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O sathı bütün Vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşı kanıyla ıslanmadıkça terk edilemez) emriyle askerleri yüreklendirdi. 23 Ağustos 1921’de başlayan savaş 22 gün sürdü. Türk milletinin vatan sevgisi ve Mustafa Kemal’in üstün komutanlıyla kazanıldı.

Savaş sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal’e gazi ve Mareşal rütbesi verildi

BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKUMANDAN MEYDAN SAVAŞI Büyük Taarruz 26 Ağustos 1922’de başladı. Ordumuzun baskın tarzındaki saldırısı karşısında tutunamayan Yunan askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. 30 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Başkumandan Meydan Savaşı’yla Türk ordusu kesin zafere ulaştı.