Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye"— Sunum transkripti:

1 Açılış sebebi: Fransızların Ermenilerle birlik olup, Antep, Urfa, Maraş’a saldırmaları
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye Sonucu: *Fransızlar, önce Maraş ve Urfa’dan, daha sonra Antep’ten çekildiler. *TBMM, Antep’e “Gazilik” ünvanını verdi. *Fransızlarla Ankara antlaşması yapıldı.( 20 Ekim 1921) G Ü N E Y C E P H S İ

2 KAHRAMANCA MÜCADELE ETTİLER.

3 ANKARA ANTLAŞMASI * Hatay dışta kalmak üzere bugünkü Suriye sınırımız çizildi.

4 Açılış sebebi: Yunanlıların 15 Mayıs 1919’da İzmir’i işgalinden sonra Batı Anadolu’da ilerlemeye başlamaları Komutanı: İsmet Paşa ve Atatürk Önemi: Kurtuluş Savaşı süresince Türk ulusunun kaderiyle ilgili en büyük savaşlar bu cephede yapılmıştır. Bu cephede yapılan savaşlar: *1.İnönü Savaşı ( Ocak 1921) *2.İnönü Savaşı (Nisan 1921) *Sakarya Meydan Savaşı(Eylül 1921) *Büyük Taarruz ve Başkumandan Meydan Savaşı (Ağustos 1922) B A T I C E P H S İ

5 1.İNÖNÜ SAVAŞI Kimler arasında: Yunanlılar-Türkler
Sebebi: Yunanlıların köyleri yakıp, Eskişehir’in batısındaki İnönü’ye kadar dayanması Komutanı: İsmet İnönü Sonuç: Yunan saldırıları başarıyla püskürtüldü. Önemi: Bu zafer Türk ulusunun kendisine ve ordusuna güvenini artırdı. TBMM güç kazandı.

6 MOSKOVA ANTLAŞMASI Yapılış Sebebi: Sovyetler Birliğinin, 1.İnönü Zaferinden sonra TBMM ile iyi ilişkiler kurma gereği duyması. Tarih: 16 Mart 1921 Sonuç: 1) Sovyetler Birliği ile doğu sınırımız çizildi 2) Sovyetler Birliği yeni Türk devletini tanıdı.

7 LONDRA KONFERANSI KATILANLAR:İngilizler,Fransızlar,İtalyanlar,Yunanlılar,Osmanlı Hükümeti,TBMM. Amaç:TBMM’nin,Türk ulusunun haklarını dünyaya duyurmak istemesi. Konferansta Yaşananlar :İtilaf Devletleri Sevr Antlaşmasını bazı küçük değişikliklerle Türklere kabul ettirmeye çalıştılar,fakat TBMM temsilcisi Misak-ı Milli karalarında direndi. Sonuç:Konferans sonuç alınamadan dağıldı. Önemi:1)Türk ulusunun hakları dünyaya duyuruldu. 2)İtilaf Devletleri TBMM hükümetini resmen tanıdı.

8 İKİNCİ İNÖNÜ SAVAŞI Tarih: 31 Mart-1 Nisan 1921
Sebep: Londra Konferansı bir sonuç alınamadan dağılınca, Yunan kuvvetleri yeniden saldırıya geçti. Sonuç: Türk Ordusu, Yunan kuvvetlerini yenilgiye uğrattı. Önemi: Halkın TBMM’ye olan güveni arttı.

9 SİZ ORADA YALNIZ DÜŞMANI DEĞİL, MİLLETİN TERS TALİHİNİ DE YENDİNİZ
M. Kemal ve Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü

10 SAKARYA MEYDAN SAVAŞI 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
Hattı müdafaa yoktur. Sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Mareşal Mustafa Kemal 23 Ağustos Eylül 1921

11 SAKARYA MEYDAN SAVAŞI Sebebi: Yunanlılar Afyon, Eskişehir ve Kütahya’yı alarak asıl hedefleri olan Ankara’ya ulaşmak istiyorlardı ve Sevr Antlaşmasını TBMM’ne kabul ettirtmek Sonucu: Türk Ordusunun zaferiyle sonuçlandı. Önemi:TBMM’si, Başkomutan M. Kemal Paşa’ya “mareşallik rütbesini ve “gazilik” ünvanını verdi. Sovyetler Birliği ile Kars antlaşması imzalanarak doğu sınırımız kesin olarak çizildi. Fransızlarla Ankara Antlaşması imzalanarak Hatay dışındaki Suriye sınırımız çizildi.

12 BAŞKUMANDAN MEYDAN MUHAREBESİ
BÜYÜK TAARRUZ VE BAŞKUMANDAN MEYDAN MUHAREBESİ AĞUSTOS 1922

13 Sebep: : Sakarya’da yenilen Yunanlılar, İngilizlerin de yardımıyla Eskişehir, Afyon ve Kütahya’da kuvvetli bir savunma hattı kurdular. Bunun üzerine Türk ordusu düşmanı tamamen yurttan atmak için saldırıya geçtiler. Sonuç: Düşman tamamen yurttan kovuldu. Önemi: Savaşın başkumandanı Mustafa Kemaldi. Yunanlılar artık Anadolu’da kalamayacaklarını anladılar.

14 BAŞKUMANDAN ATATÜRK, ARKADAŞLARIYLA OMUZ OMUZA SAVAŞIRKEN...


"Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları