Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ"— Sunum transkripti:

1 TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ

2 Mustafa Kemal başkomutanlık yasasının verdiği yetkiye dayanarak Türk ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için 7-8 Ağustos 1921’de Tekalif-i Milliye ( Milli Yükümlülükler Buyrukları ) nı yayımladı.

3 BU EMİRLERE GÖRE : 1. Her ilçede kaymakamın başkanlığında malmüdürü ve ilçenin en büyük askeri amiri ile idare meclisi, belediye ve ticaret odalarının seçtikleri üyelerden oluşan Tekalif-i Milliye Komisyonları (Milli Yükümlülükler Komisyonları) Kurulacaktır. Bu komisyonlara o yörenin Müdafaa-i Hukuk Dernekleri merkez kurulundan iki üye ile köylerde imamlar ve muhtarlar tabii üye olarak katılacaklardır.

4 2.Her aile birer kat çamaşır, bir çift çorap ve çarık hazırlayacak ve komisyona verecek.

5 3. Herkes elindeki bez, patiska, pamuk yün, iplik vs
3.Herkes elindeki bez, patiska, pamuk yün, iplik vs. nin %40’ını ; buğday, saman , un arpa, vb. gıda maddelerinin %40’ın ; benzin, motorin, lastik, kablo, pil ve telin %40’ını ; deve, öküz, at, katırın %20’sini paraları sonra ödenmek şartıyla komisyona teslim edilecek.

6

7 4. Halkın elindeki tüm silah ve cephane üç gün içinde komisyona teslim edilecek ve kasatura, kılıç, mızrak ve eyer yapabilecek tüm zanaatçılar isimlerini , yeteneklerini komisyona yazdıracaklardır. 5.Herkes elinde kalmış olan her çeşit aracıyla ayda bir kez 100 km’yi geçmemek şartıyla ordu mallarını ücretsiz taşıyacaktır.

8

9 6. Ülkeyi terk etmiş olanların hazineye geçmiş olan mallarından ordu ihtiyacını karşılamaya yarayacak olanlara el konulacaktır.

10 Tekalif-i Milliye Emirleri’nin uygulanabilmesi ve cephe gerisinin güvenliğinin sağlanabilmesi için de İstiklal Mahkemeleri görevlendirildi.

11 Tekalif-i Milliye Emirleri’nin zamanında ve eksiksiz olarak uygulanması , Sakarya’nın doğusuna çekilmiş olan Türk ordusunun ihtiyaçlarını gidermekte büyük fayda sağladı. Türk milletini büyük fedakarlıklara sevk eden sadece emirler ve kanunlar değildi. Vatanı uğruna her türlü fedakarlığı göze alan Türk halkı Başkomutanın istediklerinden de fazlasını seve seve verdi.

12 Tekalif-i Milliye emirlerinin uygulanışı Türk halkının Milli Mücadele’de verdiği önemli bir dayanışma örneğidir. Bu dayanışma ile Türk milletinin birlik ve beraberliği sağlanmış, vatanın ve milletin bağımsızlığı elde edilmiştir.


"TEKALİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları