NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Advertisements

Gözlem Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Veri Toplama Teknikleri
ETKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ TEKNİKLERİ
Nitel Araştırma Yöntemleri
Eğitim Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Nicel-Nitel Araştırma Yöntemleri
İçerik Analizi.
ARAŞTIRMA RAPORUNUN HAZIRLANMASI
Araştırma Projesi için Verilerin Toplanması
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
Nitel Araştırmalarda Görüşme
VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK.
Kültür Analizi ve Olgubilim
PSİKOLOJİNİN ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Gözlem.
Nitel Araştırma Teknikleri
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Pazarlama Araştırması Verilerinin Sınıflandırılması-II
SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Betimleme Yöntemi Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Alan Araştırması Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Veri toplama teknikleri : Gözlem
Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik
NİTEL VERİ TOPLAMA ARAÇLARI
Erken çocuklukta gelişim
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Çeşitli veri toplama yöntemlerinin avantaj ve dezavantajlarını anlamak. Kişisel görüşme, telefonla anket ve çevrim içi anketleri.
EĞİTİM BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
UZEM TANITIM.
Araştırma Yöntemleri 3- Bilimsel araştırmanın amacı
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
İleri Araştırma Uygulamaları (Hipotez)
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI ÇAĞDAŞ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE TEORİLERİ SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL NİCEL.
ÖĞRENME AMAÇLARI Nicel ve nitel araştırma teknikleri arasındaki temel farklılıkları anlamak Gözlem tekniği yoluyla veri toplamanın avantaj ve.
GÖRÜŞME (MÜLAKAT) YÖNTEMİ Görüşme (interview, mülakat), sözlü iletişim kurarak veri toplamayı (soruşturma) amaçlayan bir yöntemdir (Karasar, 2005). Görüşme.
EĞİTİMİN BİLİMSEL TEMELLERİ
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)
Eğitim bilimlerinde yeni araştırma araçları ve katkıları: Niteliksel (kalitatif) analiz yazılımları ve ATLAS.ti örneği Mehmet Cüneyt Birkök - Sakarya Üniversitesi.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
Analiz süreci Verilerin işlenmesi görsel hale getirilmesi sonuç çıkarma ve onaylama Strauss ve Corbin nitel analizi Betimsel analiz İçerik analizi olmak.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Temel Araştırmalar: Olaylar arasındaki ilişkileri keşfetmek ve teori geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Bunlar daha çok bilim.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖZLEM
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırmanın Alternatifleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 11
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Nitel Araştırma Desenleri (Etnografya)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Gözleme Dayalı Teknikler I
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Nitel Araştırmalar I.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II GÖZLEM

Dersin İçeriği ve Akış 1. Gözlem 2. Gözlem Türleri 3. Gözlem Formu 4. Sonuç

Neden Gözlem? Bireylerin yaptıkları ile söyledikleri arasında herhangi bir farklılık var mıdır? Gözlem, herhangi bir ortamda ya da kurumda oluşan davranışı ayrıntılı olarak tanımlamak amacıyla kullanılan bir veri toplama aracıdır.

Neden Gözlem? İnsan davranışlarını doğru bir şekilde anlayabilmek için doğal ortamı içinde gözlenmelidir.

Gözlem? Belli bir kimse, yer, olay, nesne, durum ve şarta ait bilgi toplamak için belirli hedeflere yöneltilmiş bir bakış ve dinleyiştir.

Nicel ve Nitel Gözlem Belirli davranışların sayılması ve bunlardan yola çıkarak davranışları tanımlama ve açıklama işi nicel gözlemdir. Nitel gözlem ise sayısal veri üretmekten çok, araştırmaya konu olan olay, olgu ve duruma ilişkin derinlemesine ve ayrıntılı açıklamalar ve tanımlamalar yapmadır.

Gözlemin Araştırmaya Katkıları Gözlem doğrudan doğruya olayın görgü tanığından, kaynağından elde edilen kanıtların resmini çizer. Araştırmaya konu olan olay, olgu ve duruma ilişkin derinlemesine ve ayrıntılı açıklamalar ve tanımlamalar yapmayı sağlar.

Gözlemin Güçlü Yönleri Sözel olmayan davranış Doğal çevre Uzun süreli analiz

Gözlemin Zayıf Yönleri Kontrolün olmaması Sayısallaştırma güçlüğü Örneklem küçüklüğü Alana giriş güçlüğü Uzun süre, para ve iyi yetişmiş gözlemcileri gerektirmesi Gizliliğin ortadan kalkması

Ortamın Kendisiyle İlgili Yapı Yapay Ortam (Laboratuvar Gözlem Türleri Araştırmacı tarafından ortama ilişkin geliştirilen yapı Ortamın Kendisiyle İlgili Yapı Doğal Ortam (Alan Çalışması) Yapay Ortam (Laboratuvar Çalışması) Yapılandırılmamış Tür 1 Yapılandırılmamış Alan Çalışması (araştırmacı katılımcı - participant) Tür 3 Yapılandırılmamış Laboratuvar Çalışması (araştırmacı dışarıdan gözlemci - nonparticipant) Yapılandırılmış Tür 2 Yapılandırılmış Alan Çalışması (araştırmacı dışarıdan gözlemci-nonparticipant) Tür 4 Yapılandırılmış Laboratuvar Çalışması (araştırmacı katılımcı - participant)

Tür 1: Yapılandırılmamış Alan Çalışması Davranışın gerçekleştiği doğal ortamlarda yapılır ve araştırmacının katıldığı katılımlı gözlemle yapılır. Araştırmacı burada kültürün bir parçası olmaya çalışır.

Tür 2: Yapılandırılmış Alan Çalışması Bu tür zaman zaman yarı-yapılandırılmış çalışmalar olarak da adlandırılır. Bu tür çalışmalar, yapılandırılmamış alan çalışmaları yoluyla elde edilen sonuçları doğal ortamlarda test etme amacına hizmet edebilir. Bu türün en önemli sorunu, araştırmacıya ortam üzerinde tam bir kontrol vermemesidir.

Tür 3: Yapılandırılmamış Laboratuar Çalışmaları Bu tür çalışma yapay veya laboratuar gibi bir ortamda gerçekleştirilir. Denek veya denekler bu yapay ortamda tamamen kendi hallerine terk edilirler.

Tür 3: Yapılandırılmış Laboratuar Gözlemi Tamamen yapılandırılmış çalışmalar kontrollü laboratuar ortamlarında yapılır. Bir anlamada, anket gibi bir veri toplama aracının gözleme uyarlanmış halidir.

Gözlem Türleri (Farklı bir sınıflama) Gözlemde, gözlemci ve gözlenen olmak üzere iki taraf vardır. Gözlemin iki ana çeşidi vardır: Katılımcı olmayan (non-participant) Katılımcı (participant)

Katılımcı Olmayan (non-participant) Araştırmacının sadece gözlemci olduğu, kimliğinin ve araştırma konusunun açıkça belli olduğu bir gözlemdir.

Katılımcı Olmayan Gözlemin Avantajları Doğrudan veri kaynağı Sistemli ve kesin Etkili Önceden hazırlanmış veri Güvenilirlik

Katılımcı Olmayan Gözlemin Dezavantajları Neden aramaz, davranışla ilgilenir Basitleştirir İçeriksel bilgileri kaçırır Ortamın doğallığı gözlemcinin bilinmesinden dolayı bozulabilir

Katılımcı Gözlem (paticipant) Lacey’e göre katılımcı gözlem, alan çalışmacısının yeni dünyayı anlamak ve içinde yaşamayı öğrendiği, duygusal ve düşsel deneyime insanın transferidir. Gözlemci, gözlenenlerle birlikte olup, onlardan biri gibi davranır, gözlemci olduğu da bilinmez. Araştırılan kişilerle yüz yüze bir ilişkiye girmesi, gözlemcinin gözlenen durumun bir parçası olmasıdır.

Katılımcı Gözlemin Avantajları Temel araçlar, donanımların kendi olması. Diğer metotlara göre doğal duruma uygunluğu Derinlemesine bilgi sağlar Ekolojik geçerlilik Bütüncül

Katılımcı Gözlemin Dezavantajları Ortama giriş Bağlılık, söz Tehlikeli Güvenilirlik şüpheye açıktır Verilerin yorumlanması Etik problem

Gözlem Formunun Hazırlanması Gözleme başlamadan önce, neyin hangi kapsamda gözleneceğinin açık bir biçimde ortaya konması ve görüşmecinin nasıl yönlendirileceği belirtilmelidir.

Gözlem formu hazırlanırken dikkate alınması gerekenler: Gözlenecek olgunun çok yönlü olarak gözlenmesine olanak verecek biçimde gözlem boyutlarını belirleme Fiziksel ortamın tanımlanması Ortamın sosyal boyutunun gözlenmesi Ortamda oluşan etkinliklerin gözlenmesi Ortamda oluşan dilin gözlenmesi

Gözlem Formları Yapılandırılmış gözlem formları Yarı – yapılandırılmış gözlem formları Yapılandırılmamış gözlem formları

Yapılandırılmış Gözlem Formları Bu formda, gözlenen olayla ilgili her şey yer alır. Zaman aralıkları ile vuku bulunan etkinlikler bir forma yerleştirilir ve ne kadar sıklıkla veya hangisi kullanılıyorsa form üzerinde işaretlerle veya sayılarla belirtilir.

Yarı–yapılandırılmış gözlem formları Bu form, yapılandırılmışla yapılandırılmamışın arasındadır. Yapılandırılmıştaki gibi bir form oluşturulur. Ama bu formda açıklamalar veya yorumlar diye ekleme yapılır. Yapılan olayların, sıklığı veya ne olduğunun yanı sıra, gözlemcinin gözlemlerini de içerir.

Yapılandırılmamış gözlem formları Gözlemcinin, gözlediklerini düz yazıyla not etmesidir. Gözlenen olay ayrıntılı olarak yazılmaya çalışılır.

Gözlem Bulgularının Görüşme İle Desteklenmesi Gözlem ve görüşmenin birlikte kullanılması elde edilen verilerin birden fazla yöntemle teyit edilmesini sağlar. Görüşme ile elde edilen verilerde olabilecek bazı abartmalar gözlem ile saptanabilir. Gözlemle elde edilebilecek verilere perspektif kazandırmak amacıyla görüşmeler yapılabilir.

Verilerin Kaydedilmesi Gözlemde elde edilen veriler kaydedilmelidir. Bu kayıtlar, gözlem kılavuzu üzerinde anında alınacak notlar, gözlemden hemen sonra alınan belleğe dayalı notlar ve fiziki kayıt araçları (ses, görüntü, fotoğraf vb) ile tutulabilir.

Sonuç Olarak… Hangi tür gözlem yapılırsa yapılsın, gözlemci mümkün olduğunca objektif bir şekilde kayıt etmeli ve topladığı verileri objektif olarak yorumlamalıdır…