Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson."— Sunum transkripti:

1 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson

2 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 2 Maliye Bakanlığı Organizasyon Şeması SG DGDG FEZ Directeur Controller DAD DG

3 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 3 Mali ve Ekonomik İşler Departmanlarının (FEZ) Görevleri Görevler, “Kamu Hesapları Kanunu” ile “Mali ve Ekonomik İşler Departmanlarının (FEZ) Görevlerine İlişkin Kararname”de belirtilmiştir: Bütçe/mali sonuçlara ilişkin olarak politika önerilerinin kontrol edilmesi Maliye Bakanlığı bütçesinin (çok yıllı bütçe) hazırlanması Harcamaya ilişkin olarak bölüm yöneticilerinin denetlenmesi Ödemelerin uygulanması Ademi-merkezi mali yönetimin denetlenmesi Etkinlik ve etkililiğe yönelik çalışmaların teşvik ve koordine edilmesi

4 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 4 DIŞ İÇ Bütçe (Politika ve Maliye) 1e & 2e Supp. Bütçe Yıllık hesap ve rapor Denetim raporu (Sayıştay raporu) Geçici anlaşmalar Faaliyet planları Faaliyet planlarının gelişimi Bütçe raporu Yönetim raporu Hesap verilebilirlik İhtiyari değerlendirmeler Organizasyon Ziyaret Risk yönetimi Performans oryantasyonu Politika notları Denetimler

5 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 5 Kontrol türleri/ olgunluk seviyeleri 1. SaymanMuhasebe, İç Kontrol, Nakit Yönetimi vs. Sayman, destek noktasındadır; politikaya dahil değildir. 2. Kontrolör Mali kontrolör Politika kontrolörü Planlama & Kontrol döngüsü, Dahili ve Harici Raporlar, Bütçeleme ve Çok Yıllı Planlama. Kontrolör: Denetçi ve danışman (Ne kadara mal olacak?) Politikalar etkili ve etkin mi?? 3. Yönetim ortağı/ CFO İş planlarına uyumlu olarak, organizasyonda ilerlemeyi amaçlar; fayda-maliyet analizi, benchmarking, risk yönetimi stratejik seçenekleri etkiler. CFO: Kurul Başkanı, Güçlü, yaratıcı ve değişebilen.

6 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 6 Mali fonksiyonun gelişim aşamaları İşletme seviyesiTürYeterlilik SaymanİşlevselAlt uygulayıcıBilgi sunabilir KontrolörTedbirliBağımsız danışman Tavsiyede bulunabilir Ortak; CFOStratejikGüçlü ortakYön verebilir; uzlaşabilir

7 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 7 Ideal kontrolör: organizasyonun bilinci Kritik konumda bulunan bir danışman, politikaların etkinliği ve etkililiğini harekete geçirmek için finansal sayıları politika hedefleri ile ilişkilendirebilen kişidir. Risk odaklı/ odak veya yüksek risk yüksek etkide; Helikopter görüşü söz konusudur; Gerekli olduğunda reddedilebilir; fakat yeri geldiğinde yapıcıdır.

8 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 8 İdeal bir kontrolörün temel nitelikleri Bütçe sürecine ilişkin olarak kilit kişiİşbirlikçi, koordine, yetki devreden Politika denetçisi ve danışmanıEleştirel, becerikli, ağzı sıkı, esnek Performans gelişimi için ilham veren kişi İnisiyatif almaya hazır Riskli projeler için danışmanBecerikli, kendinden emin Operasyonel kalite yöneticisiİnisiyatif alan, tutarlı Süreç ve içerik yöneticisiGözden geçiren, güvenilir, sosyal

9 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 9 Hollanda Maliye Bakanlığı’ndaki genç profesyoneller kibirli ve bağımsız yetkilendirilmiş hiyerarşik olmayan ‘kendi işlerini’ yöneten doğrudan; açık/ şeffaf bazen biraz toy üst yöneticilere kolay ulaşım

10 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 10 Ne şekilde faaliyet gösteriyoruz?? FEZ, irtibat noktası bazında yapılanmıştır; Her FEZ birbirine bağlı olmaya çalışmaktadır; Henüz bazı şeyler geri döndürülemez değilken karar-alma sürecine erken etki etmeye çalışıyoruz; Güvenebileceğiniz bir ortak olmaya çalışıyoruz; Güven sağlıyoruz ve şeffaflık arıyoruz; güven istismar edildiğinde katı olabiliyoruz; Mümkün olduğunda, danışmanlarımız departmanların çalışma gruplarına katılıyorlar; (Üst düzey) danışmanlarımızın organizasyonun her noktasında (bakanlık düzeyi de dahil olmak üzere) irtibatları mevcut; Danışmanlar, kendi yaklaşımlarını belirleyebiliyor ve yönetim tarafından belirlenen çerçevede kendi önceliklerine karar verebiliyorlar.

11 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 11 Bize bu konumu kazandıran nedir?? Biz, bilgi ve para brokeriyiz; Karşılıklılık: Departmanın bir sorunu olduğunda yardım ederiz; bizim bir sorunumuz olduğunda departman yardım eder; Uzmanlık; katma değer sağlamaya çalışırız; Bütçe yetersiz olduğunda konumumuz daha da güçlenir; Çözüm noktasında yaratıcıyız; Resmi konumumuz güçlüdür; fakat genel kanı bu resmi konumu kullanmama yönündedir; bu, zayıflık belirtisi olarak görülmektedir.

12 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 12 Konulara nasıl yaklaşıyoruz?? Para için değer istiyoruz!! Risk odaklıyız!! Doğru önlemler mi alınıyor?? Kullanımımız altında bir dizi parlak bütçe kuralı mevcut; Yalnızca konular değil, daha çok sistemler seviyesinde kontrol ediyoruz; Bazı şeyler kontrolden çıktığında yönlendirici olabiliyoruz; Merkezde olmayan kontrolörlere ve ürettikleri bilgiye güveniyoruz; Gerekli olduğunda, başka bir yerden tavsiye alıyoruz; Bakanlığın politik liderliğini, bakanlık dahilinde alınan kararlarından kaynaklanan politik risklerden korumaya çalışıyoruz; Vatandaşlara hizmet sunmak, değerlendirmemiz çok önem taşımaktadır (istenmeyen siyasi yan etkiler).

13 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 13 FEZ’deki programım (sıradan bir gün) 08.30 güne başlayış 09.30-10.30 sektör toplantısı/ haftanın öncelikleri 11.00-12.00IT hizmet süreci dönüşümü hakkında CIA vergi dairesi ile toplantı; 13.00-14.00Yeni vergi tedbirlerinin mali etkileri konusunda yetkililerle toplantı; 15.00-16.00Bakanla toplantı(yeni politika teklifi için diğer birimlerin temsilcileriyle birlikte)

14 Visit Turkish delegation 6 juli 2010 14 Sorular Türkiye’de mali fonksiyonun olgunluk seviyesi nedir? İdeal kontrolör ve nitelikleri konusundaki fikriniz nedir? Kültürel farklılıkları nasıl değerlendirirsiniz? Ne şekilde faaliyet gösteriyorsunuz? Bu siz nasıl bir konum sağlıyor? Konulara yaklaşımınız nasıl? Birbirimizden neler öğrenebiliriz??


"Visit Turkish delegation 6 juli 2010 Hollanda’da mali kontrolörlerin rolü Thijs Leijen Rogier Tesson." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları