Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
DİDE BERRA IŞIKÇELİK 5/B NO: 245

2 CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür mantarları,küf mantarlar,hastalık yapan mantarlar. 4-Mikroskobik canlılar.

3 BİTKİLER: ÇİÇEKLİ BİTKİLER:Kök,gövde,yaprak ve çiçek olmak üzere dört bölümden oluşur. En önemli özelliği çiçek ve tohuma sahip olmalarıdır. KÖK:Bitkiyi toprağa bağlar,topraktan su suda çözünmüş maddelerin emilmesini sağlar. Gerektiğinde su ve besin depolar. GÖVDE:Bitkinin dal,yaprak,çiçek ve meyve gibi kısımlarını taşıyan toprak üstünde kalan bölümdür. Bitkiyi dik tutar köklerle emilen su ve madensel maddeleri yaprak ve çiçeklere iletir.

4 YAPRAK:Gövde ve dallar üzerinde bulunan değişik biçimlerdeki yeşil renkli yapılara denir. Fotosentez (besin üretme) , solunum, terleme ve boşaltım gibi yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirir. ÇİÇEK:Çiçekli bitkilerde üreme organı çiçektir. Meyve ve tohum oluşturur.Bir çiçek dıştan içe doğru çanak yaprak,taç yaprak,erkek organ,dişi organ bölümlerinden oluşur.

5 ÇİÇEKSİZ BİTKİLER:Genellikle çölde,nemli topraklarda,ağaç gövdelerinde,bataklıklarda ve denizlerde yaşayan çiçeği ve tohumu olmayan bitkilerdir. Karayosunu,eğrelti otu, kibrit otu,at kuyruğu ve ciğer otu örnek verilebilir. Bu bitkiler çiçekleri olmadığı için tohum oluşturamaz. Çiçekli bitkiler gibi fotosentez yaparak besin üretirler.

6 HAYVANLAR:Omurgalı hayvanlar Omurgasız hayvanlar
HAYVANLAR:Omurgalı hayvanlar Omurgasız hayvanlar. Omurgalı hayvanlar:Balıklar,kurbağalar,sürüngenler,kuşlar ve memeliler olmak üzere beş sınıfta incelenir. Balıklar:Suda yaşar,solungaç solunumu yapar,yumurtayla çoğalırlar. Vücutları pullarla kaplıdır. Kurbağalar:Hem karada hem suda yaşayan, kaygan ve nemli derileri olan hayvanlardır. Karada akciğer solunumu suda deri solunumu yapar.

7 Sürüngenler:Kalın, kuru ve pullu deriye sahiptirler
Sürüngenler:Kalın, kuru ve pullu deriye sahiptirler. Akciğer solunumu yaparlar,yumurtlayarak çoğalırlar. Kuşlar:Vücutları tüylerle kaplıdır. Ön üyeleri kanat şeklini almıştır. Bazıları uçabilir bazıları uçamaz. Akciğer solunumu yaparlar. Yumurtayla çoğalırlar. Memeliler:Doğurarak çoğalırlar. Yavrularını sütle beslerler. Otla ve etle beslenirler.

8 OMURGASIZ HAYVANLAR:Vücutlarında kemik ya da kıkırdaktan yapılmış iskeleti ve omurgası olmayan hayvanlardır. Bu hayvanları bütün olarak tutan en dıştaki kabuklarıdır. Deniz anası,deniz yıldızı,sünger,mercan Ahtapot , midye,salyangoz Solucan Böcekler,örümcek,kelebek,akrep gibi sınıflara ayrılırlar.

9 MANTARLAR:Genellikle nemli,ılık,karanlık ve besin bakımından zengin ortamlarda yaşarlar. Yaprakları olmadığı için besin yapamazlar. Basit yapılı canlılardır. Şapkalı mantarlar Küf mantarları Maya mantarları Hastalık yapan mantarlar gibi gruplara ayrılırlar.

10 MİKROSKOBİK CANLILAR:Bitkiler,hayvanlar ve mantarlar gözümüzle görebildiğimiz canlılardır. Bunların dışında sadece mikroskopla görebileceğimiz kadar küçük canlılarda vardır. Bunlara mikroskobik canlılar denir. Yararlı ve zararlı türleri vardır. Sütten peynir ve yoğurt, üzüm suyundan sirke yapılmasında yararlı rol oynarlar. Virüs ve bakteriler çeşitli hastalıklar yaparak zarar verirler.


"CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları