Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM"— Sunum transkripti:

1 CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM

2 CANLILAR BİTKİLER-HAYVANLAR-MİKROSKOPİK C MANTARLAR

3 Çiçeksiz Bitkiler Çevremizde çok sayıda bulunan bitkilerin şekil ve yapıları farklılık gösterir.Bitkileri birbirinden ayıran en önemli özellik, çiçekli ya da çiçeksiz olmalarıdır.

4 Çiçeksiz Bitkiler Bazı bitkilerin çiçekleri yoktur.Çiçeksiz bitkilere örnek olarak kara yosunları,atkuyruğu otu,kibrit otu ve eğrelti otlarını örnek verebiliriz.

5 Çiçekli Bitkiler Çiçekli bir bitkiyi kök,gövde,yaprak ve çiçek olmak üzere 4 kısımda inceleyebiliriz

6 Çiçek Bitkinin üreme organıdır.Bitkinin tohum ve meyvesini oluşturur.

7 Yaprak Fotosentez ile besin üretir.Solunum yapar.Terleme(boşaltım) yapar.

8 Gövde Suda çözünmüş maddeleri kökten yaprağa taşır.Üzerinde çiçeği,meyveyi ve yaprağı bulundurur.Bitkinin dik durmasını sağlar.Bazı bitkilerde(patates,kereviz,yer elması vb) besin depo eder.

9 Kök Suda çözünmüş maddeleri topraktan alır.Bitkinin dik durmasını ve toprağa tutunmasını sağlar

10 Hayvanlar Hayvanlarda iskeletin önemli bir bölümünü omurga oluşturur.Hayvanların sınıflandırılması, vücutlarında omurga bulunup bulunmamasına göre yapılır.Buna göre hayvanlar;omurgalı ve omurgasız olmak üzere ikiye ayrılır.

11 Omurgalı Hayvanlar BALIKLAR KURBAĞALAR SÜRÜNGENLER KUŞLAR MEMELİLER

12 Balıklar Vücutları pullarla kaplıdır.
Tatlı veya tuzlu sularda yaşarlar. Yüzgeçleriyle hareket ederler. Solungaçlarıyla nefes alıp verirler. Yumurtayla çoğalırlar. Hem et hem ot ile beslenirler.

13 Kurbağalar Kurbağalar nemli yerlerde yaşarlar.
Hayatlarının bir kısmını suda, bir kısmını da karada geçirir. Böcek ve sineklerle beslenirler. Yumurtayla çoğalırlar. Kurbağa yavruları yumurtadan çıktıktan sonra ergin kurbağaya benzemez, daha çok balığa benzerler. Yavru kurbağalar solungaç solunumu yaparlar. Yetişkin kurbağalar akciğer ve deri solunumu yapar.

14 Sürüngenler Vücutları sert pullarla kaplıdır. Yumurta ile çoğalırlar.
Akciğerleriyle solunum yaparlar. Karada ve suda yaşayanları vardır. Hem etle hem otla beslenen türleri vardır.

15 Kuşlar Beslenme şekillerine göre gagaları farklı şekildedir.
Vücutları tüylerle kaplıdır. Kanatları vardır. Bazıları uçabilirken bazıları uçamaz. Akciğer solunumu yaparlar. Yumurtayla çoğalırlar. Yavrularına bakarlar.

16 Memeliler Vücutları kıllarla kaplıdır. Yavrularını sütle beslerler.
Büyük çoğunluğu karada yaşar. Balina,yunus ve foklar denizde yaşayan memelilerdir. Akciğer solunumu yaparlar. Yarasa uçan memelidir. Yavrularına bakarlar. Omurgalı hayvanların en gelişmiş grubudur. Otla,etle ve hem otla hem etle beslenenleri vardır.

17 Omurgasız Hayvanlar TOPRAK SOLUCANI SALYANGOZ MİDYE

18 Toprak Solucanı Nemli bir vücuda sahiptir.Ayakları yoktur.Toprak içinde yaşar.

19 Salyangoz Ayakları yoktur.Sırtında sert bir kabuk bulunur.Karada yaşayan omurgasızdır.

20 Besin Zinciri Beslenme şekillerine göre hayvanlar üç gruba ayrılır.
1-Et yiyenler:Aslan,kaplan,tilki,kartal,çakal. 2-Ot yiyenler:Koyun,keçi,inek,at,çekirge. 3-Hem et hem ot yiyenler:Ayı,kaplumbağa,balık,tavuk

21 Mantarlar Birçok kişi mantarların bitki olduğunu düşünebilir.Fakat mantarlar bitki değildir.Yaprakları ve çiçekleri yoktur.

22 Şapkalı Mantarlar Bazılarını besin maddesi olarak kullandığımız mantarlardır.Bu mantarların özel olarak insanlar tarafından üretilen türlerine kültür mantarı denir.Şapkalı mantarların bazıları zehirlidir.Bu nedenle yenilmesi çok tehlikelidir.

23 Küf Mantarları Uzun süre açıkta bırakılan ekmek, peynir veya meyve gibi besinlerin üzerinde yeşil renkte bir tabaka oluşur .Bu tabakayı oluşturan küf mantarları penisilin isimli ilk antibiyotik,peynir küfünden elde edilmiştir.

24 Maya Mantarları Bu mantarları mikroskop kullanarak gözlemleyebiliriz.Maya mantarları,kendilerine uygun (besin,su,sıcaklık) ortama kavuştuklarında canlılık faaliyetlerine başlarlar.Hamurun kabarması,sütün peynire dönüşmesi maya mantarları sayesinde gerçekleşir.

25 Mantarların Olumlu Ve Olumsuz Etkileri
Yararlı Mantarlar Besin olarak kullanırız. Peynir yapımında kullanırız. Hamurun kabarmasında etkilidirler. Antibiyotik yapımında etkilidirler.

26 Mantarların Olumlu Ve Olumsuz Etkileri
Zararlı Mantarlar Bazı türleri insanları zehirleyebilir. Birçok bitkide hastalıklara yol açar. İnsanlarda saç kıran,çocuklarda pamukçuluk hastalığına,el ve ayaklarda kaşıntılara sebep olur.

27 Mikroskobik Canlılar Bu canlılar gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçüktür. Bunları sadece mikroskopla görebiliriz. Kolera,tifo,tetanos ve verem gibi bulaşıcı hastalıklara yol açar. Toprakta,suda besinlerimizde ve vücudumuzda yaşarlar. Peynir,yoğurt ve sirke yapımında kullanılırlar.

28 Topraktaki canlı atıkların çürümesine yardım ederler.
Açıkta bırakılan yiyeceklerde hızla çoğalırlar. Mikroskobik canlıların denizlerde,göllerde ve okyanuslarda yaşayanları da vardır.Bunlar hayvan maması ve kozmetik ürünlerin yapımında kullanılır.

29 VE SON...

30 Yardımcı Kaynak Özet Konu Anlatımlı Soru Dünyası
Hazırlayan Süleyman Yelbay Yardımcı Kaynak Özet Konu Anlatımlı Soru Dünyası


"CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları