Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM , TANIYALIM HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI

2

3 OMURGALI HAYVANLAR OMURGA
Vücudun içinde bulunan vücuda destek sağlayan yapıdır. Genellikle sırt bölümlerinde bulunur. Kıkırdak ya da kemikten oluşmuş olabilir. Kıkırdak yumuşak ve esnek bir özellik taşırken kemik sert ve kırılgandır.

4 Keçi, kuş, balık, kaplumbağa ve kurbağa gibi hayvanların yaşadığı yerler, beslenme ve üreme şekilleri, hareket türleri farklı olabilir. Hepsinin ortak yönü vücutlarında destek yapılarının bulunmasıdır. Bu tür hayvanlar omurgalılar adı altında sınıflandırılır.

5

6 MEMELİLER Doğurarak çoğalırlar. Yavruların gelişimi annenin vücudundaki özel bölmede sağlanır. Yavrularını sütle besler ve ilgilenirler. Vücutları genellikle kıllarla örtülüdür. Bu özellik onların vücut sıcaklıklarını korumasına yardımcı olur. Yunus balina gibi memelilerin vücut yapıları suda yaşamaya uyum sağlamıştır

7 KUŞLAR Vücutları değişik büyüklükte ve görünümde olup tüylerle kaplıdır. Kanatları vardır. Yumurtlayarak çoğalırlar. Sert kabuklu yumurtalarının üzerinde kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi sonunda yavruları yumurtadan çıkar.

8 SÜRÜNGENLER Vücutları pullu sert bir deriyle kaplıdır.
Kertenkele ve yılanlar zaman zaman deri değiştirir. Yumurta ile ürerler. Sert kabuklu yumurta yapar fakat kuluçkaya yatmazlar.

9 KURBAĞALAR Yumurta ile çoğalırlar.
Yumurtadan çıkan yavru balığa benzer. Büyüdükçe başı ve uzunca kuyruğu belirginleşir. Bu süre içinde solungaçlarıyla solunum yapar. Zamanla ön ve arka ayakları oluşur. Kuyruk ve solungaçları kaybolur. Solungaçların yerini akciğer alır. Böylece erişkin kurbağa haline dönüşür.

10 BALIKLAR Bütün balıklar suda yaşar. Vücutları pullarla kaplıdır.
Sudaki havayı kullanarak solungaçlarıyla solunum yaparlar. Yüzgeçlerini kullanarak hareket ederler. Yumurta ile çoğalıp binlerce yumurta yaparlar.

11

12

13

14

15 OMURGASIZ HAYVANLAR Kelebek, arı, salyangoz, solucan gibi hayvanların omurgaları yoktur. Bu canlıların vücutlarının dışını kaplayan ve vücutlarına destek sağlayan yapıları vardır. Vücutlarında kıkırdak ya da kemikten iskeletleri bulunmaz. Bu hayvanlar omurgasız hayvanlar olarak sınıflandırılır.

16 SOLUCANLAR Omurgasız hayvanlar sınıfında yer alan solucanların karada ve suda yaşayan türleri vardır.

17 Sinek, arı, kelebek omurgasız hayvanlardandır.

18

19 Nemli gölgeli yerlerde yaşayan salyangozun denizlerde yaşayan midyenin vücutları yumuşaktır.

20 Bilin bakalım bu hayvanlar hangi grupta yer alıyor?

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30 Bebek yunus geliyorrrr!!!!!!!

31

32

33

34

35 Bakalım bu resimdeki hayvanları bulabilecek misiniz?

36

37

38

39 KAZANIMLAR Gözlemleri sonucu çevresindeki hayvanları benzerlik ve farklılıklarına göre listeler. Hayvanları bir omurgaya sahip olup/olmaması açısından omurgalı ve omurgasız olarak sınıflandırır. Omurgalı hayvanları memeliler, sürüngenler, kuşlar, kurbağalar ve balıklar olarak sınıflandırır.

40 KAZANIMLAR Omurgalı hayvan sınıflarının genel özelliklerini açıklar.
Görünüşleri ve hareketleri birbirine benzediği halde aynı sınıfta yer almayan omurgalı hayvanlara örnek verir. Omurgasız hayvanlara örnekler verir. Bir omurgalı ve omurgasız hayvanı inceleyerek, gözlem sonuçlarını kaydeder.

41 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN
TEŞEKKÜR EDERİZ !!!!


"HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları