Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı."— Sunum transkripti:

1

2

3 HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı Olmayı Hiç İster Miyiz?

4

5 Uyma Gerçek veya hayalî grup baskısı sonucunda davranış veya inançta oluşan değişiklik.

6 Doğrudan buyruk ve emirlere uygun davranma.
Uygu (Razı Gelme) Örtük veya açık bir isteği, özelde benimsenmediği hâlde, topluluk içinde yerine getirme. İtaat Doğrudan buyruk ve emirlere uygun davranma. Kabul Etme Toplumsal baskıya hem davranışta hem de inançlarda uyma.

7 Otokinetik Etkisi Kendiliğinden (oto) hareket (kinetik). Karanlıkta sabit bir ışık noktasının hareket eder gibi görünmesi.

8 Üç klasik deney seti araştırmacıların uyumu nasıl çalıştıklarını örneklendiriyor.
Muzafer Sherif, aslında hareket etmeyen bir ışık noktasının ne kadar hareket ettiği üzerine yaptığı tahmin deneyinde, başkaları tarafından verilen kararların, diğerlerinin tahminlerini etkilediğini gözlemledi.

9 Solomon Asch başkalarının üç kıyas çizgisinden hangisinin standart çizgiye eşit olduğuna dair yargılarını insanlara dinletti ve sonrasında kendilerine aynı kararı verdirtti. Stanley Milgram’ın itaat deneyleri, boyun eğmenin en uç biçimini ortaya çıkardı.

10

11

12 Bazı durumlar uymayı fazlasıyla tetikler; bazıları ise pek az
Bazı durumlar uymayı fazlasıyla tetikler; bazıları ise pek az. En yüksek derecede uyumu üretmek isterseniz hangi durumları tercih ederdiniz?

13 Sargınlık “Biz duygusu”; grup üyelerinin, örneğin birbirlerine yönelik hissettikleri çekim yoluyla, birbirlerine bağlanma derecesi.

14 İnsanların neden diğerlerine uyduğu, sosyal etkinin hangi iki etkeniyle açıklanabilir?

15 Deneyler, insanların uyma sürecinde iki neden ortaya koymaktadır:
Normatif Etki Bilgisel Etki

16 Normatif Etki Temelinde, başkalarından kabul görmek için onların beklentilerini karşılama arzusu yatan uyma. Bilgisel Etki Bireyler, gerçeklik hakkında başka insanların sağladığı kanıtları kabul ettiğinde meydana gelen uyma.

17 Uyma sadece durumlara göre değil, aynı zamanda kişilere göre de değişir. Peki ne kadar? Ve hangi sosyal bağlamlarda kişilik özellikleri ön plana çıkar?

18 “Kimler daha çok uyar. ” sorusu birkaç kesin yanıta ulaştı
“Kimler daha çok uyar?” sorusu birkaç kesin yanıta ulaştı. Kişilik özellikleri, duruma özgü uyma eylemleri için zayıf ama ortalama genel uyum için daha güçlü yordayıcıdır.

19 Uyma ve itaat evrensel olsa da farklı kültürler insanları sosyal açıdan daha çok veya daha az duyarlı olarak toplumsallaştırıyor. Toplumsal roller belli derecede uymayı içerir ve beklentilere uymak da yeni bir sosyal role adım atarken önemli bir iştir.

20 İnsanlar toplumsal baskıya etkin olarak hiç direnecekler mi
İnsanlar toplumsal baskıya etkin olarak hiç direnecekler mi? A yapmaya zorlandıklarında onun yerine Z mi yapacaklar? Böyle bir ters tepmeyi ne güdüleyebilir?

21

22 Tepkisellik Bireyin özgürlük hissini koruma veya yeniden ortaya koyma güdüsü. Tepkisellik (ters tepme), biri hareket özgürlüğümüzü tehdit ettiğinde ya da kısıtladığında ortaya çıkar.


"HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları