Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET

2 ŞİDDET AİLE ÜYELERİNDEN BİRİ TARAFINDAN AİLENİN BİR BAŞKA ÜYESİNİN FİZİK VEYA PSİKOLOJİK BÜTÜNLÜĞÜNÜN TEHLİKEYE SOKULMASI, KİŞİLİĞİNE VE KİŞİLİK GELİŞİMİNE ZARAR VERMESİNE NEDEN OLAN EYLEM, TUTUM VEYA İHMALDİR.

3 ŞİDDET TÜRLERİ FİZİKSEL ŞİDDET CİNSEL ŞİDDET İHMAL EKONOMİK İSTİSMAR
DUYGUSAL İSTİSMAR

4 DUYGUSAL İSTİSMAR Çocuğu Dinlememek Başkaları ile Kıyaslamak
Sevgi göstermemek Yüksek beklentiye sahip olmak Duygu sömürüsü yapmak/korkutmak Müdahaleci olmak Aşağılamak Eleştirmek Mükemmeliyetçi olmak.....

5 Hangi Ailenin Çocuğu Olmak İstersiniz
Ben seni hep başka çocuklarla kıyaslarım, yaptığın her şeyi eleştiririm, müdahale ederim hatta beni kızdırırsan seni döverim, yapacak bir sürü ev işim olduğundan sana vakit ayırmam, seni dinlemem, yaptığın en ufak hatada bile seni aşağılarım, tüm bunlara rağmen derslerinin iyi olmasını, sözümden hiç çıkmamanı, bana karşı gelmemeni isterim senden hep iyi ve hayırlı bir evlat olmanı beklerim. Benim çocuğum olmak ister misin?

6 Ben seni sen olduğun için severim yaptığın hatalarda seni eleştirmem kendi kendine doğruyu bulman için sana yardım ederim, senin kişiliğine yeteneklerine ve isteklerine saygı gösteririm, aldığın sorumluluklarda sana destek olurum müdahale etmem, ne kadar çok işim olursa olsun benim hayattaki en değerli varlığım sen olduğun için sana zaman ayırırım, seni dinlerim, yaptığın hiçbir hatada seni aşağılamam, seni asla başkalarıyla kıyaslamam çünkü benim için sadece sen değerlisin. Benim çocuğum olmak ister misin?

7 ŞİDDET NEDENLERİ TOPLUMSAL DEĞER YARGILARI
EBEVEYNLERİN GEÇMİŞ YAŞANTILARI EBEVEYNLERDEN BİRİNİN YADA ÇOCUĞUN SAHİP OLDUĞU PSİKOPATOLOJİ YADA TIBBİ DURUMLAR EKONOMİK NEDENLER EVLİLİK İÇİ TATMİN MEDYA

8 Televizyonun Şiddet eğilimlerine etkisi
Şiddet öğesinin yer aldığı görüntüler, sadece yetişkin değil , tüm yaş gruplarına yönelik programlarda yer almaktadır. Bu da ŞİDDETİN SIRADANLAŞTIRILMASI gibi çok tehlikeli bir olguyu beraberinde getirmektedir.

9  Çocuk zihinsel süreçlerindeki özelliklerinden dolayı izlediklerini yetişkinler gibi algılayamamakta ve bu yüzden farklı etkilenmektedir.  Çocuk izledikleri gerçek mi, hayal mi Yetişkinler kadar kolay algılayamaz.

10  Bazı çizgi filmlerde karakterler onca şiddetten sonra ayağa kalkabilmektedir. Yani orada uygulanan şiddetin zarar vermediği gibi bir algılama da söz konusu olabilmektedir.

11 BASINDA YER ALAN ŞİDDET HABERLERİ

12

13  Çocuğun aşırı bir biçimde televizyon izlemesi, onu okumaktan, sinema ve tiyatroya gitmekten, hatta çoğu kez oyun oynamaktan bile yoksun bırakmaktadır. Çocuğun sosyal ilişkileri zayıflamakta ve içe kapalı bir hale gelebilmektedir.

14 YAPILMASI GEREKENLER Günümüzde televizyonlu bir yaşamdan kaçışın pekte mümkün olmadığı bu durumda AİLELERİN ÇOCUKLARINA İYİ BİR TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRABİLMESİ için dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.

15 Mutlaka çocukların izlediği programlar çocuklar ve yetişkinlerle birlikte izlenmelidir. Böylece hem o program hakkında fikir sahibi olup çocuklara uygun olup olmadığına karar verilebilir, hem de programın ardından çocuklarla sohbet ederek o programdan çocukların neler kazandığı yada nasıl etkilendiği görülebilir.

16 Eğer çocuklar şiddet içeren sahneleri izlemek durumunda kalırsa bu durumda çocuklara bu gibi davranışların insanları incittiğinden bahsedilmeli ve bir olayın şiddet kullanmadan nasıl çözebileceği hakkında düşünmeye sevk edilmeli.

17 Televizyonu asla çocuklar için bir oyalama aracı olarak görmemek ve bu doğrultuda kullanmamak gerekmektedir.

18 Şiddetin Yarattığı Sonuçlar
KISA VADELİ SONUÇLAR TIRNAK YEME DERS BAŞARISIZLIĞI UYUMSUZLUK SALDIRGANLIK ALT ISLATMA VB....

19 UZUN VADELİ SONUÇLAR MUTSUZ BİREY MUTSUZ EVLİLİK SUÇA YÖNELME
ALKOL VE MADDE KULLANIMI

20 ŞİDDETİ ÖNLEMEK ŞİDDET KONUSUNDA BİLİNÇLENMEK
GELENEKSEL ÇOCUK YETİŞTİRME YÖNTEMİNDEN UZAKLAŞMAK KİŞİLİK YAPILARIMIZI DEĞİŞTİREBİLECEĞİMİZİ BİLMEK

21 Sonuç olarak; şiddet öğrenilmiş bir davranıştır ve her öğrenilen davranış istenildiği zaman değiştirilebilir. Anne-babalar şiddetin yaratabileceği sonuçlar hakkında bilgi sahibi olduklarında bu değişimi daha kolay sağlayacaklardır.

22 Şiddetin olmadığı bir dünya kurulabilmesi dileğiyle....


"ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları