Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ"— Sunum transkripti:

1 KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ
T.C.Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı SAKARYA İL MÜFTÜLÜĞÜ NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Hazırlayanlar HASAN KÜÇÜK KAYNARCA İLÇE VAİZİ YAHYA TEKİNBAŞ KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ

2 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR NAMAZ NAMAZ Farsça bir kelime olan namaz, Kur’ân’da “salat” kelimesi ile ifade edilmektedir. “Salat”, Duâ, uylukların başındaki iki tümsek kemiği hareket ettirmek anlamlarına gelmektedir. Din ıstılahında ise namaz, “Peygamberimizin uyguladığı şekilde yerine getirilen, kalp, dil ve bedenle birlikte yapılan bir ibadettir. (Hamdi Yazır, Hak Dîni Kur’ân Dili, I, )

3 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Yükümlü kılındığımız Namaz Allah’ın hâkimiyetini fiilî olarak tasdik etmektir. Bu sebeple Namaz İslâm Dini'nin ana sütunudur, Öğrenilmesi gereken ilk vazifedir.

4 Aklayan ve Geliştiren İbadettir
Namaz Koruyan, Aklayan ve Geliştiren İbadettir NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Namaz; Allah'a bağlayan, O'nun yasalarını ihtiva eden, Kur'ân'la rabıta kurduran, Allah sevgisi ve korkusu ile yaşatan, iyiye ve güzele yönelten ve cemaat namazlarıyla eşitlik çizgisinde birleştiren ve kaynaştıran ibâdettir.

5 Aklayan ve Geliştiren İbadettir
Namaz Koruyan, Aklayan ve Geliştiren İbadettir NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Namaz bunalan ruhların, ümitsizliğe düşen gönüllerin, huzursuz kalplerin yegâne sığınağıdır.

6 İç dünyası için için kanayan,
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR İç dünyası için için kanayan, kanadığı için de karamsarlaşan, kararsızlaşan ve arayışlar içinde çılgınlaşan ruhların tek tedavi yolu ve biricik mutluluk gıdası da namazdır.

7 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR
Mü’min için özlemle beklenen bir buluşma anıdır Yüce Allah’ın huzuruna O’nun daveti ile çıkmanın ve kabul edilmenin ifadesidir. Müminin miracıdır Mü’minin Rabbine vuslat zamanıdır NAMAZ

8 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Mü’minin kapısının önünden akıp giden bir nehir gibidir. Mü’min günde beş kez o nehre dalar ve her türlü manevi kirlerden arınarak çıkar.

9 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR TESLİMİYYETTİR NAMAZ Yüzünü ve yönünü Mevla’ya dönmek, sırtını Rabbine dayamak ve böylece en sağlam kaleye sığınmaktır.

10 KURTULUŞUN ÇARESİDİR NAMAZ
ALLAH İLE BULUŞMADIR KURTULUŞUN ÇARESİDİR NAMAZ Rabbimiz Yüce Kitabımız da şöyle buyuruyor يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا ارْكَعُوا وَاسْجُدُوا وَاعْبُدُوا رَبَّكُمْ وَافْعَلُوا الْخَيْرَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ Ey iman edenler, rükû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. (HAC-77)

11 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Şuurla ve hakikatine erilerek,farkında olunarak,ne olduğu bilinerek kılınan bir namaz ,namaz dışında da insanı her türlü çirkinlikten,uygunsuz davranıştan,edep dışı hareketlerden alıkoyar.böyle bir namaz mü’mini hayasızlıktan koruyarak Rabbi ile buluşturur.

12 NAMAZ AYNI ZAMANDA RABBİMİZLE KONUŞMAKTIR
ALLAH İLE BULUŞMADIR NAMAZ AYNI ZAMANDA RABBİMİZLE KONUŞMAKTIR EFENDİMİZ (S.A.V) ŞÖYLE BUYURUYOR Enes (b. Malik)'ten nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki sizden biri namaz kılarken (aslında) Rabbiyle özel olarak konuşmaktadır. .. " (B4 1 3 Buhari, Salat, 36)

13 MÜ’MİN İÇİN KÖTÜLÜKLERE KALKANDIR NAMAZ
ALLAH İLE BULUŞMADIR MÜ’MİN İÇİN KÖTÜLÜKLERE KALKANDIR NAMAZ Allahu Teala Kur’anı kerimde şöyle buyuruyor

14 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR اُتْلُ مَا اُوحِىَ اِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَاَقِمِ الصَّلٰوةَ اِنَّ الصَّلٰوةَ تَنْهٰى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللّٰهِ اَكْبَرُ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ (Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku, namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah'ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah, yaptıklarınızı biliyor. Ankebut-45

15 Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Peygamber efendimiz (s.a.v) bir hadis-i şerifte şöyle buyuruyor وعن عثمانَ بنِ عفان رضي اللَّه عنهُ قال : سمِعْتُ رسولَ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يقولُ : «ما مِن امْرِيءٍ مُسْلِمٍ تحضُرُهُ صلاةٌ مَكتُوبةٌ فَيُحْسِنُ وُضُوءَهَا ، وَخُشوعَهَا ، وَرُكُوعَها ، إِلاَّ كانت كَفَّارةً لما قَبْلَهَا مِنْ الذنُوبِ ما لم تُؤْتَ كَبِيرةٌ ، وَذلكَ الدَّهْرَ كلَّهُ Osman İbni Affân (r.a), Resûlullah (s.a.v)’i şöyle buyururken işittiğini söyledi: “Bir müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşû içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur. Bu her zaman böyledir.” Müslim,Taharet-7

16 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Şartları yerine getirilerek kılınan beş vakit namaz, günün diğer saatlerinde işlenen küçük günahlara keffârettir.

17 Her namaz, huzur iklimine açılan bir kapıdır.
ALLAH İLE BULUŞMADIR Her namaz, huzur iklimine açılan bir kapıdır. Günün belli vakitlerinde mü’min, kendini sadakat ve samimiyetle bu iklimin esintilerine bırakır.

18 Günde beş defa yenilenen bir samimiyet ifadesidir namaz
ALLAH İLE BULUŞMADIR Günde beş defa yenilenen bir samimiyet ifadesidir namaz Mü’min her göz açıp kapamanın, her nefes alıp verişinin Rabbinin ona lütfettiği bir sermaye olduğunu bilir. Bu sermayenin kilidini namaz ile açmak bir başka güzelliktir.

19 Rabbi için secdeye kapananı Allah (c.c) himaye eder.
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Rabbi için secdeye kapananı Allah (c.c) himaye eder. Allah’ın zimmetinde olmak,dünyada da ahirette de O’nun koruması,himayesi ve teminatı altında olmak anlamına gelir.

20 Alemlere rahmet efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Alemlere rahmet efendimiz (s.a.v) şöyle buyuruyor وعن جُندَبِ بن سُفْيانَ رضي اللَّه عنهُ قال : قال رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « منْ صَلَّى الصُّبْحَ فهُوَ في ذِمَّةِ اللَّهِ فَانْظُرْ يَا ابنَ آدم لاَ يَطْلُبنَّك اللَّه مِنْ ذِمَّتِهِ بِشيءٍ » Cündüb İbni Süfyân (r.a) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu: “Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Dikkat et, ey Ademoğlu! Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda seni sorguya çekmesin.” Müslim,mesacid-261,262

21 Hadis-i Şerifte Efendimiz
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Hadis-i Şerifte Efendimiz Ebu Hüreyre' den rivayet edildiğine göre, Allah Resulü (sav) şöyle buyurmuştur: "Kulun Rabbine en yakın olduğu (an) secde halidir. Öyleyse (secdede iken) çokça dua ediniz." (M l083 Müslim, Salat , 2 1 5)

22 Namaz, hakiki mü’min olmanın göstergesidir.
ALLAH İLE BULUŞMADIR Namaz, hakiki mü’min olmanın göstergesidir. Çünkü şuurla,kalbî huzurla ve devamlı olarak namaz kılmak, Ancak gerçek mü’minlerin yapabileceği ibadettir.

23 ALLAHU TEALA ŞÖYLE BUYURUYOR
NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR ALLAHU TEALA ŞÖYLE BUYURUYOR وَاسْتَعٖينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِ وَاِنَّهَا لَكَبٖيرَةٌ اِلَّا عَلَى الْخَاشِعٖينَ Sabrederek ve namaz kılarak (Allah'tan) yardım dileyin. Şüphesiz namaz, Allah'a derinden saygı duyanlardan başkasına ağır gelir. Bakara-45

24 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR …Onların, rükû ve secde hâlinde, Allah'tan lütuf ve hoşnutluk istediklerini görürsün. Onların secde eseri olan alametleri yüzlerindedir. Fetih-29

25 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR

26 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR

27 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR
Yüce Kitabında Rabbimiz Şöyle Buyuruyor اِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذٖينَ اِذَا ذُكِرَ اللّٰهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَاِذَا تُلِيَتْ عَلَيْهِمْ اٰيَاتُهُ .زَادَتْهُمْ اٖيمَانًا وَعَلٰى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ اَلَّذٖينَ يُقٖيمُونَ الصَّلٰوةَ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ اُولٰئِكَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَهُمْ دَرَجَاتٌ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَةٌ وَرِزْقٌ كَرٖيمٌ Mü'minler ancak o kimselerdir ki; Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir. O'nun âyetleri kendilerine okunduğu zaman (bu) onların imanlarını artırır. Onlar sadece Rablerine tevekkül ederler. Onlar namazı dosdoğru kılan, kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda harcayan kimselerdir. İşte onlar gerçekten mü'minlerdir. Onlara, Rableri katında yüksek mertebeler, bağışlanma ve cömertçe verilmiş rızık vardır. Enfal-2,4

28 SONUÇ OLARAK NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Namaz; mü’minin miracı
Namaz; dinin direği Namaz; mü’min olmanın alameti Namaz; Rabbimize teslimiyetin,boyun eğmenin sembolü Namaz; Rabbimizin Rahmetine açılan bir kapı Namaz; günde en az beş defa Rabbimize derdimizi arz ettiğimiz makam Namaz ;kulun Rabbiyle buluşmasıdır.

29 NAMAZ ALLAH İLE BULUŞMADIR Sonsöz رَبِّ اجْعَلْنٖى مُقٖيمَ الصَّلٰوةِ وَمِنْ ذُرِّيَّتٖى رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ "Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle." İbrahim-40


"KAYNARCA TEŞVİKİYE CAMİİ İMAM HATİBİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları