Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞADA SU DÖNGÜSÜ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞADA SU DÖNGÜSÜ."— Sunum transkripti:

1 DOĞADA SU DÖNGÜSÜ

2 DOĞADA SU DÖNGÜSÜ denir. Yeryüzünden buharlaşarak yükselen su
buharının atmosferde yoğunlaşarak yağmur,kar, dolu şeklinde yeryüzüne düştüğünü biliyoruz. Suyun yeryüzü ve gökyüzü arasındaki bu çevirimine Su Döngüsü denir.

3 DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Sular yerle gök arasında durmadan devam eden bir döngü içindedir. Bunun nedeni suyun halden hale geçmesidir. Güneşin etkisiyle buharlaşan sular gök yüzünde bulutları oluşturur. Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur.

4 BULUT OLUŞUMU Su buharı içeren hava atmosferde yukarı doğru yükselir.yükselen hava soğur ve çok küçük damlacıklar halinde yoğunlaşmaya başlar. Havadaki su buharının küçük damlacıklar şeklinde yoğunlaşarak gözle görülebilir hal almasına bulut adı verilir.

5 SİS OLUŞUMU Çok küçük su damlacıklarından oluşan yere yakın bulutlara Sis denir. Soğuk havalarda yere yakın yerlerde su buharı yoğuşarak sisi oluşturur.

6 YAĞMUR OLUŞUMU yağmur denir.
Su damlacıkları, içinde bulundukları hava tarafından taşınır. Öyle bir an gelir ki artık hava su damlacıklarını taşıyamaz hale gelir. İşte o zaman su tanecikleri yağmur halinde yeryüzüne iner. Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesine yağmur denir.

7 KAR VE DOLU OLUŞUMU Bulutları oluşturan su damlacıkları atmosferin üst katmanlarında soğuk havayla karşılaştığında buz kristallerine dönüşür. Böylece kar ve dolu meydana gelir.

8 KAR VE DOLU OLUŞUMU Yağmur kar şeklinde gerçekleşen yağışlar; buharlaşma ile yeryüzünden ayrılan suyun tekrar yeryüzüne dönmesidir.

9 YOĞUNLAŞMA Yoğunlaşan madde ısı verir…
Gaz maddelerin ısı vererek Sıvı duruma geçmelerine yoğuşma denir. odadaki havada bulunan su buharı soğuk cam yüzeyine çarpar ve yoğunlaşır.Bu durumda camda sulanmalar meydana gelir. Bulutlar; havadaki su buharının yoğunlaşması sonucu oluşurlar. Yoğunlaşan madde ısı verir…

10 YOĞUNLAŞMA Yoğunlaşma olayı; Suyun doğal döngüsünü
Soğutma devrelerinin çalışmasını Suyun arıtılarak içme suyu olarak kullanılmasını sağlar..


"DOĞADA SU DÖNGÜSÜ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları