Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat."— Sunum transkripti:

1 NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat

2 NEMİN YAĞIŞA DÖNÜŞÜMÜ Atmosfere karışan nem yoğunlaşıp ,tekrar sıvı yada katı hale dönüşerek yeryüzüne iner. Suyun yer ile gök arasındaki bu dolaşımına su döngüsü adı verilir. Atmosferdeki nem higrometre ile ölçülür.

3 Buharlaşma nelere bağlıdır ?
-sıcaklık - rüzgarın hızı - okyanus akıntıları - Yükselti - Su kütlelerinin yüzey genişliğine bağlı olarak değişir. Sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olduğu ekvatoral bölge ve deniz kıyılarında mutlak nem fazla iken kutup bölgeleri kutuplar ,çöller ve yüksek dağlarda azdır.

4 BAĞIL NEM = ---------------------------- x 100 MAKSİMUM NEM
MUTLAK NEM: 1 metreküp havanın içinde bulunan nemin gram ağırlığına denir.Buharlaşma arttıkça nem artar. MAKSİMUM NEM: havanın belli bir sıcaklıkta taşıyabileceği nem miktarı.Sıcaklık arttıkça havadaki nem miktarı artar çünkü hava ısındıkça genişler genişleyen hava daha çok nem taşır. BAĞIL NEM: (nisbi nem) Belli bir sıcaklıkta havada bulunan nemin yine o sıcaklıkta havanın taşıya bileceği maksimum nem miktarına yüzde cinsinden oranıdır. MUTLAK NEM BAĞIL NEM = x 100 MAKSİMUM NEM

5 NOT Bağıl nem sıcaklıkla ters orantılıdır. Sıcaklık azalınca maksimum nem azalır dolayısıyla bağıl nem artar.Çöl bölgelerinde ve kara içlerinde bağıl nem az iken ekvator , muson ve okyanussal iklim bölgeleri gibi yağışlı yerlerde fazladır.

6 Yoğuşma: Atmosferdeki nemin gaz halinden sıvı hale dönüşmesine yoğuşma denir.Yoğuşmanın temel nedeni havanın soğumasıdır.Çünkü hava soğuduğunda taşıyabileceği nem miktarı azalır taşıyamadığı nemi ise yoğunlaştırır.

7 YOĞUŞMA VE ÜRÜNLERİ BULUT: Su buharının yükselip soğumasıyla oluşan çok küçük boyuttaki su zerrecikleri yada buz kristalleri topluluğudur. 1) Alçak Bulutlar: ( stratüs) yerden 3000 metre yüksekteki bulutlardır. Koyu renklidir. 2) Orta Yükseklikteki Bulutlar: (kümülüs) yerden 3000 ile 6000 metre arasındaki bulutlardır.Altları düz üstleri yuvarlaktır. 3) Yüksek Bulutlar: (sirüs) 6000 metrenin üstündeki tüy yada ince iplik biçimindeki bulutlardır.

8 SİS: yeryüzüne yakın oluşmuş yada yeryüzüne çökmüş bulutlara sis denir
SİS: yeryüzüne yakın oluşmuş yada yeryüzüne çökmüş bulutlara sis denir.sıcak ve nemli havanın soğuk yere teması sonucu oluşur. ÇİY: havadaki nemin soğuk zeminle temas etmesi sonucu oluşan su damlacıkları.ilkbaharda görülür. KIRAĞI:havadaki nemin O ᵒC den düşük sıcaklıktaki zeminle temas etmesi sonucu oluşan buz kristalleridir.özellikle Sonbahar ve kışın görülür. KIRÇ: havadaki nemin çok soğuyan ağaç dalları ve elektrik telleri gibi cisimler üzerinde buz halini almasıdır.

9 YAĞMUR: soğumanın etkisiyle bulutu oluşturan su tanecikleri büyüyüp birleşmesiyle su damlacıkları meydana gelir yerçekimi etkisiyle yere düşerek yağmur oluşur. KAR: havadaki yoğuşma 0 ᵒC nin altında gerçekleşirse su buharı kristalleşir bu kristaller birleşerek kar tanelerini oluşturur. DOLU: su damlacıklarının 0 ᵒC nin altında aniden donması sonucu oluşan iri buz kütleleridir.

10 OLUŞUMUNA GÖRE YAĞIŞ TİPLERİ
Yükselim yağışları: (konveksiyonel) güneşli ve durgun havalarda ısınan havanın yükselerek soğuması ile oluşur.bu yağışlar Ekvatorda yıl boyunca , orta kuşak karalarının iç kesimlerinde ilkbaharda ve yazın görülür. Yamaç Yağışları :(orografik) Dağ yamacı boyunca yükselen nemli havanın soğuyarak yoğuşması sonucu oluşur. Bu tür yağışlar orta kuyşak karalarının batı kıyılarında ve Güney Asya ile G.Doğu Asyada yayın olarak görülür. Cephe yağışları (frontal) sıcaklık ve nem özellikleri bakımından farklı özellikler gösteren hava kütlelerinin karşılaşmasıyla oluşan yağışlardır.Özellikle batı rüzgarlarıyla kutup rüzgarlarının karşılaştığı 60 ᵒ enlemlerinde görülür.ülkemiz orta kuşakta olduğu için yağışlar daha çok cephesel kökenlidir. NOT: Yağış plüviyometre ile ölçülür.


"NEM VE YAĞIŞ 10-14 şubat." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları