Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ"— Sunum transkripti:

1 KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ

2 Karbonhidratların diş çürüğünün oluşumundaki rolünü, çürük oluşumunda etkili diğer biyo-medikal ve psiko-sosyal etkenlerle birlikte değerlendirmek gerekir

3 Diş çürükleri birçok etiyolojik faktörün zincirleme faaliyeti sonucu oluşur. Bir ya da birkaçının bağımsız etkisiyle ortaya çıkmaz.

4 Keyes üçlemesiyle çürük oluşumu
KARBONHİDRAT MİKROFLORA BİREY ÇÜRÜK

5 Araştırmacılar, tüm bu faktörlerin her birini tek tek ve kendi içindeki bileşenleriyle birlikte alıp, laboratuar koşullarında ve ağız ortamında, hayvan deneyleriyle ya da insan topluluklarında gözlemle ve müdahale ile inceleyerek diş çürüğü oluşumuyla aralarında çeşitli düzeylerde ilişki kurmuşlardır

6 Her bireyin ağzında bazı koşulların ağır basması ile çürük oluşturma veya çürük önleme potansiyeli öne çıkmaktadır.

7 1980 yıllarından başlayarak çürük oluşumu aşağıdaki gibi açıklanmaya başlanmıştır.
ortam Sağlık sistemi Tükürük +/ - Fluor Bilgi Beceriler Plak Fermente olabilen Karbonhidratlar Mine Özellikleri

8 Bir başlangıç çürük lezyonunun kaviteli çürüğe dönüşmesine kadar geçen süre bazen 24–36 ay kadar olabilmektedir.

9 Şeker nedir? Karbonhidrat nedir?
İnsan ve hayvan vücudunda glikojen, bitkilerin yapısında nişasta ve sellüloz olarak yer alan karbonhidratlar (CHO); karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiş organik bileşiklerdir. Karbonhidratlar yapıları gereği üç grupta toplanır.

10 Besinlerin asit oluşturma kapasitesi
glikoz ya da sakaroz eriyiği ile ağzın 2’-3’ çalkalanması sonucu, plak pH’sının 6. 5 dan 5’e düştüğü ve 40’ içinde eski pH’sına döndüğünü gösterİLmiştir.

11 Araştırmacılar 5. 5’in veya 5
Araştırmacılar 5. 5’in veya 5. 7’nin altı pH’ın dişe zarar verdiğini ileri sürmektedirler. arasını zararlı kabul edilmektedir.

12 Tüm karbonhidratlar ister besinlerde doğal olarak bulunsun, ister katkı olarak ya da pişmiş nişasta formunda olsun, diş yüzeyinde asit oluşumuna yol açmaktadır.

13 laboratuar koşullarında, araştırmalar tüm şekerlerin plak bakterileri tarafından hemen hemen aynı hızla asite indirgendiğini ve total tükürük pişirilmiş nişasta ile muamele edildiğinde nişastanın hidroliz ürünlerinin 1 dakika içinde ağızda görüldüğünü bildirmektedir. Ayrıca nişasta az miktarda şekerle karıştığında çürük yapıcı etkisi hızlanmaktadır .

14 ara öğünlerde şekerli madde yeme-çürük artışı ilişkisi araştırmalar yoluyla çok net ortaya konulmuştur.

15 Bir araştırmada insanların;
besinlerin yapışkanlık düzeyi hakkındaki sıralamaları, ağızdan gerçek eliminasyon hızları, besin maddelerinin çürükle ilişkisi konusunda insanlarda nasıl yanlış inanışlar olduğunu göstermek açısından ilgi çekicidir.

16 Besinlerdeki çürük önleyici maddeler

17 Besin maddelerinin içindeki çürük önleyici maddeler ya demineralizasyonu önleyerek ya da plakta asit oluşumunu-toplanmasını azaltarak bu etkilerini ortaya koyarlar. Doğal olarak bulunanlar: Fitat ( rafine edilmemiş unda bulunur. ) Katyonlar Çikolatada, kakaoda bulunan bir faktör Glycrrhizinic asit (meyan kökü kapsayan ürünlerde bulunur. )

18 Peynir gibi kalsiyum fosfat kapsayan ürünler de minenin erken lezyonlarının remineralize olmasını artırıcı maddelerdir. Kapsadığı asidite ve şeker nedeniyle yemeklerden sonra elme yenmesi pH’da olumlu bir artişa neden olmazken, fıstık muhtemelen alkali tükürüğü stimüle ettiği için pH’yı arttırmaktadır .

19 . invitro çalışmada da peynirin olumlu etkisinin kapsadığı kalsiyum ve fosfatla demineralizasyonu inhibe ederken, remineralizasyonu artırmasına bağlanmaktadır.

20 Yağı alınmış süt, fıstık ve çedar peyniri pH’yı invitro çalışmalarda kritik sınırın altında düşürmeyen besin maddeleridir.

21 Şeker yerine kullanılan maddeler
Tatlandırıcılar ( Kalorisiz, kıvam verici özelliği olmayan sentetik ya da doğal kaynaklıdırlar). Sakkarin, Siklomat, Aspartam, Asesulfam K

22 şeker alkolleri Sorbitol, mannitol (6 karbonlu), ksilitol (5 karbonlu ), maltitol, lactitol ( 12 karbonlu poliol ), likasin ( hidrojenize nişasta hidrolisat ), palatinit ( iki 12 karbonlu karışımı ).

23 insanlara çürük oluşturmadan şeker yeme potansiyeli kazandırmalıyız

24 Beslenme Önerileri : Günde 3 ana öğün, en fazla 1-2 ara öğün yapılması Karbonhidrattan gereken toplam enerjinin % 10’unun şeker, diğerinin nişastayla karşılanması. Şeker kullanımında haftada 1 gibi bir kısıtlama yapılması Şeker yerine şeker alkolleri ya da suni tatlandırıcı kullanımı Bir faktörünün üstünde çok fazla durmama Yemeği çürük yapmama özelliği olan bir madde ile bitirme. Ör.peynir Diyet biçimi değişiminin “beslenme”ye zarar verecek şekilde öne çıkmaması Eğitimde “Yapma”lar yerine pozitif tavra götürecek “yap”ları öne çıkarmak.


"KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları