Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. Giriş. Ders Kitabı Konular Karbohidratlar Lipidler Proteinler Su Mineral Maddeler Vitaminler Enzimler Alkoller Alkaloidler Gıda Muhafaza Yönt. Gıda.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. Giriş. Ders Kitabı Konular Karbohidratlar Lipidler Proteinler Su Mineral Maddeler Vitaminler Enzimler Alkoller Alkaloidler Gıda Muhafaza Yönt. Gıda."— Sunum transkripti:

1 1. Giriş

2 Ders Kitabı

3 Konular Karbohidratlar Lipidler Proteinler Su Mineral Maddeler Vitaminler Enzimler Alkoller Alkaloidler Gıda Muhafaza Yönt. Gıda Katkı Maddeleri Aroma Maddeleri Gıdalarda doğal olarak bulunan toksik maddeler Gıda kontaminantları

4 Gıdalardaki Maddeler Su, Protein, Lipid, Karbohidrat, Vitamin, Minareller. Bunlardan bazıları:  Bazıları vücutta yapılabilir,  Başka maddelerle yer değiştirebilir ya da yerlerine başkaları alınabilir.  Bazıları esansiyel bileşenlerdir. Bu grupta çeşitli yağ asitleri, aminoasitler, vitaminler, mineral maddeler vb. yer almaktadır.

5

6

7

8

9

10

11 Gıda Maddesinin Tanımı Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde gıda maddesinin tanımı; tütün ve sadece ilaç olarak kullanılanlar hariç olmak üzere, içkiler ve sakızlar ile hazırlama ve işleme gereği kullanılan maddeler dâhil insanlar tarafından yenilen ve içilen ham, yarı veya tam işlenmiş her türlü maddelerdir şeklinde verilmiştir.

12 Gıda maddeleri her ne kadar farklı bileşim ve yapıda olsalar da, içerdikleri kimyasal bileşenler vücudumuzdaki enzimler tarafından parçalanıp, kullanılabilir forma dönüştürülmektedir. Gıdalarda bulunan bileşenler temel özelliklerine göre su, protein, lipid, karbonhidrat, vitamin ve mineral maddeler olmak üzere 6 grupta toplanır. Gıda maddeleri bu bileşenlerin karışımından oluşmaktadır.

13 GıdaGıda Bileşenleri Buğday ekmeğiNişasta, selüloz, gliadin, glutenin, lipidler, kalsiyum, B 1, B 2 vitaminleri vb. PatatesNişasta, gliadin, kalsiyum, lipidler, A, B 1, B 2 ve C vitaminleri vb. HavuçSelüloz, gliadin, nişasta, lipidler, organik asitler, kalsiyum, A, B 1, B 2 ve C vitaminleri vb. İçme sütüLaktoz, albumin, globulin, kazein, kalsiyum, lipidler, A, B 1, B 2, ve C vitaminleri vb. YumurtaAlbumin, globulin, lipidler, glikoz, kalsiyum, A, B 1 ve B 2 vitaminleri vb. Sığır etiAlbumin, globulin, lipidler, glukoz, B 1 ve B 2 vitaminleri vb. Çeşitli Gıda Maddelerinin İçerdikleri Bazı Bileşenler

14 BileşenlerGruplar Üzüm şekeri (glukoz)Karbonhidratlar Sakkaroz (Sukroz)Karbonhidratlar NişastaKarbonhidratlar GliadinProteinler KazeinProteinler FenilalaninProteinler Oleik asitLipidler KolesterolLipidler Lesitin (Fosfatidil kolin)Lipidler KalsiyumMineral Maddeler FlorMineral Maddeler B 1 vitaminiVitaminler Askorbik asit (C vitamini)Vitaminler Gıdalarda Bulunan Bazı Bileşenler ve Bunların Grupları

15 Gıda Su (%) Karbonhidrat (%) Protein (%) Yağ (%) Lifli Maddeler (%) İnek sütü, %3,5 yağlı 87,74,83,3 3,6 0,7 Emmental peyniri 33,6-27,027,9 3,7 Tavuk yumurtası 65,20,611,4 9,9 1,0 Tereyağı 15,30,7 83,2 0,1 Dana eti 73,6-19,8 1,4 1,2 Sığır eti 71,6-20,0 4,1 1,1 Ringa balığı 45,7-12,710,4 0,9 Morina balığı 60,6-13,3 0,3 0,8 Bileşenlerin bulunma oranları

16 Emmental Peyniri

17 Bileşenlerin bulunma oranları Gıda Su (%) Karbonhidrat (%) Protein (%) Yağ (%) Lifli Maddeler (%) İrmik 13,165,610,3 0,8 5,8 Buğday unu 13,972,810,6 1,0 2,7 Çavdar ekmeği 42,036,3 7,3 1,2 8,7 Gevrek ekmek 7,063,210,1 1,416,9 Buğday ekmeği 38,349,7 8,2 1,2 4,5 Bezelye, dane ve kuru 10,956,122,7 1,419,1 Ceviz 1,9 5,2 6,226,9 2,8 Çilek reçeli 33,358,2 0,4- 0,3 Bira 90,6 2,9 0,5- 0,2

18 Gıda bilimi Gıda bilimi, gıda maddelerinin üretimini, işlenmesini, değerlendirilmesini, muhafaza edilmesini, ambalajlanmasını, nakliyesini ve tüketimini konu alan bilim dalıdır. Bu bilim dalı, kimya, biyoloji, beslenme ve mühendislik bilimleri ile iç içedir.

19 Gıda bilimi Uygulamalı kimyanın bir kolu olan gıda kimyası, gıda maddelerinin nitelik ve niceliklerini, oluşum, üretim, hazırlama aşamalarında kimyasal yapılarını ve meydana gelen reaksiyonları, gıda analiz ve muhafaza yöntemlerini ele alan bilim dalıdır.

20 Gıda bilimi Gıda kimyası bize gıdaların muhafaza, hazırlama, işleme gibi gıda teknolojisi aşamalarının daha iyi anlaşılabilmesini ve gıda maddelerinin kullanılması için uygun şartları temin eder. Gıda kimyasının konuları arasında gıdalarda beklenen bozulma reaksiyonlarını ve bunları engellemek için gerekli değişkenleri ortaya koymak gibi konularda vardır.

21 Günümüzde gıda sanayinde meydana gelen hızlı gelişmeler ile gıda maddeleri üretiminde yeni teknikler geliştirilmiş ve yeni formülasyonlarla ürün çeşitliliği de oldukça artmıştır. Standart ve yüksek kalitede uzun süre muhafaza edilebilen gıda maddeleri tüketiciye sunulabilmektedir. Aynı zamanda toplumların beslenme modelleri de değişmiştir. Özellikle daha çok hazır veya yarı hazır gıdaya yönelme söz konusudur.

22 Kaynaklar Gıda Kimyası, Prof.Dr. Mehmet Demirci, 2012.


"1. Giriş. Ders Kitabı Konular Karbohidratlar Lipidler Proteinler Su Mineral Maddeler Vitaminler Enzimler Alkoller Alkaloidler Gıda Muhafaza Yönt. Gıda." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları