Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası"— Sunum transkripti:

1 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
Hazırlayan:Kader Güler

2 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Orta ve Doğu Avrupa ile eski Sovyet ülkelerinde demokratik bir ortamda özel sektörün yaratılması ve geliştirilmesi amacıyla 1991 yılında kurulmuştur. EBRD günümüzde orta Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar piyasa ekonomilerini ve demokrasiyi hakim kılmak için çalışmaktadır.

3 Avrupa imar ve Kalkınma Bankası'nın (AİKB) kuruluş amacı, eski Doğu Bloku'nun pazar ekonomisine geçiş sürecine yardımcı olmak ve bu ülkelerde pazar ekonomisine geçişten kaynaklanacak mali ve ekonomik sıkıntıları uzun vadeli kredi ve hibe yardımlarıyla en aza indirerek, ekonomik alt yapıyı hazırlamaktır.Sermayesi 20 milyar euro.Üye ülkeler,AB ve AYB’na ait sağlam sermaye tabanı vardır.

4 Bölgedeki en büyük yatırımcı olan EBRD 61 ülke ve 2 devletlerarası kurum tarafından yönetilmektedir. Paydaşları kamu olsa da, EBRD ticari kuruluşlarla ortaklıklar kurarak daha çok özel sektör girişimlerinde yer almaktadır. Organizasyon şemasında başkana bağlı çeşitli alt bölümler yer alır.Bunlar:Bankacılık ;Finans; Risk Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Nükleer Güvenlik ; Çevre, Tedarik ve Yönetimi ;Baş ekonomist,Genel Sekreter,Genel Danışmanlık Ofisi

5 EBRD icra kurulu, üye ülkelerin atadığı ve çoğunlukla maliye bakanları olan yöneticiler tarafından oluşturulmaktadır. İcra Kurulu yetkilerinin birçoğunu EBRD’nin stratejik yönelimini belirleyen EBRD yönetim kuruluna devretmiştir. EBRD’nin yasal temsilcisi olan başkan ise icra kurulu üyelerince seçilir. Banka ile ilişkileri ülkemiz adına Hazine Müsteşarlığı yürütmektedir.

6 EBRD, bankalar, sektörler ve ticari girişimler için proje finansmanı sağlamaktadır. Ayrıca kamu şirketleriyle birlikte çalışarak, özelleştirmelere, bu şirketlerin yeniden yapılandırılmasına ve hizmetlerin geliştirilmesine destek vermektedir. EBRD’nin destek verdiği projeler özellikle tarım, enerji, finansal kurumlar, imalat, çevre altyapısı, doğal kaynaklar, turizm, telekomünikasyon, bilişim teknolojileri, medya ve ulaştırma alanlarını kapsamaktadır.

7 Üyeler(63 ülke) EBRD dört resmi dili, Rusça, Almanca ,İngilizce ve Fransızca Merkezi Londra İngiltere ABD,Bulgaristan,İngiltere,Kazakistan, Meksika Slovakya,Almanya,Çek Cumhuriyeti İrlanda,Kıbrıs,Mısır,Slovenya,Arnavutluk Danimarka,İspanya,Kırgızistan,Moğolistan Tacikistan,Avrupa Birliği,Ermenistan, İsrail,Kore Moldova,Türkiye,Avrupa Yatırım Bankası

8 Estonya,İsveç, Fas,İsviçre
Letonya,Norveç,Türkmenistan,Avustralya, Liechtenstein ,Özbekistan, Ukrayna,Avusturya Finlandiya,İtalya,Litvanya,Polonya Yeni Zelanda,Azerbaycan,Fransa,İzlanda Lüksemburg, Portekiz,Yunanistan,Beyaz Rusya Gürcistan,Japonya,Macaristan,Romanya Belçika,Hırvatistan,Kanada,Makedonya,Rusya Bosna Hersek,Hollanda,Karadağ,Malta,Sırbistan

9 EBRD ÜYE ÜLKELER

10 Projeler ve Krediler Çalık Holding, özelleştirmede satın alınan Albtelecom için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası`ndan 75 milyon Euro kredi aldı. Garanti Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası`ndan büyük şehirler dışındaki bölgelerde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere kullandırmak üzere 50 milyon avro tutarında kredi aldı. Ukrayna hükümetinin 5,5 milyar dolar, hesapladığı Ukrayna’dan geçen bin 100 kilometrelik doğalgaz boru hattın yenilenmesi için gerekli finansman Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası’ndan sağlanacak.

11 Zorlu enerji grubuna dahil olan rotor elektrik’in geliştirdiği proje a
Zorlu enerji grubuna dahil olan rotor elektrik’in geliştirdiği proje a.i.k.b. ,HSBC ve Deniz Bankın garantörlüğünde Avrupa Yatırım Bankası ve uluslararası bir yatırım firmasının desteğiyle hayata geçecek.  2009’un sonunda operasyona başlaması planlanan proje Osmaniye’de kurulacak ve 54 türbinden 135mv güç üretecek. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını önemli derecede azaltacak. (45 milyon euro Finansman)

12 Dimes 18,5 milyon USD'ye kadar bir kredi almayı planlamaktadır
Dimes 18,5 milyon USD'ye kadar bir kredi almayı planlamaktadır. Önerilen kredi Şirketin, meyve suyu ürünlerinde, kullanılan konsantreleri satın alması için yıllık meyve alımlarını finanse edecektir. (Tarım Endüstrisi)


"Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları