Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ TANIYALIM

2

3 KARIŞIMLARI AYIRMA YÖNTEMLERİ
Karışımları ayırma yöntemleri Yüzdürme Buharlaştırma Süzme Mıknatısla ayırma

4 SÜZME Birbiri içerisinde çözünmeyen katı-sıvı karışımlarının ayrılması için kullanılır. Örneğin;haşlanmış makarnanın suyunun süzülmesi, kum ve su karışımının süzülmesi, yeni sağılan sütün içine karışan maddelerin süzülmesi … Büyüklükleri farklı bazı katı-katı karışımların ayrılmasında da bu yöntem kullanılır.İnce kum, elenerek içindeki taşlardan ayrılır.

5 MIKNATISLA AYIRMA Mıknatıstan etkilenen maddeyi, etkilenmeyenden ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Örneğin;demir tozu+talaş Toplu iğne+kum Çivi+şeker

6 BUHARLAŞTIRMA Şekerli çay bir çözeltidir.
Şekerli çayı süzgeçten süzsek, süzgeçte hiçbir şey kalmaz. Süzdüğümüz çay,bütün özelliklerini korur. Çözeltiler , kendini oluşturan maddelere bu yöntemle ayrılamaz. O halde ne yapalım?

7 Bunun için: Bir miktar şekerli çayı, çay tabağına koyup güneşli bir yerde bekletiriz.Bir süre sonra sıvının buharlaştığını ve tabağın kenarlarında beyazlık oluştuğunu görürüz. Tabaktaki beyazlık çözeltideki şekerdir. Çözeltilerdeki çözünen maddeler buharlaştırma yöntemi ile ayrılabilir.

8 Deniz suyundan TUZ, Şeker pancarından ŞEKER Reçel, pekmez, salça ve pekmez gibi kışlık yiyecekler BUHARLAŞTIRMA YÖNTEMİ ile elde edilir. Şekerciler de lokum ve şekerlerin yapımında buharlaştırma yöntemini kullanırlar.

9 YÜZDÜRME Maddelerin bazıları suda yüzerken bazıları da batar.Yüzme ve batma özellikleri olan iki farklı maddenin oluşturduğu karışımlar, sıvılar yardımıyla birbirinden ayrılabilir. Böyle karışımlardaki katı maddeler , yüzdürme tekniği kullanılarak birbirinden ayrılır. Yüzen katı madde üste çıkar, batan madde dipte kalır.

10 Çiftçiler; taş, saman, kum gibi maddeleri buğdaydan ayırmak için yüzdürme tekniğini kullanırlar.


"MADDEYİ TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları