Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karışımların Ayrılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karışımların Ayrılması"— Sunum transkripti:

1

2 Karışımların Ayrılması
Bir karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. Bu nedenle karışımdaki maddeler farklı yöntemlerle tekrar geri elde edilebilirler. Karışımları ayırma yöntemlerinden bazıları şunlardır ; süzme , yüzdürme , mıknatısla ayırma ve buharlaştırmadır.

3 Süzme ile Ayırma Bir sıvının içinde çözünmeyen katıyı ayırmak için , karışım bir süzgeçten geçirilerek sıvı madde süzgecin altındaki kaba aktarılır. Çözünmemiş olan katı madde ise süzgeçte kalır. Bu şekilde karışım ayrılmış olur.

4 Yüzdürme ile Ayırma Birbiri içinde çözünmeyen iki katı madde , yine içinde çözünmedikleri bir sıvı yardımı ile ayırılabilirler. Bu katılardan biri sıvıda batan diğeri de batmayan özellikte ise karışım bu sıvıya atıldığında katılardan birisi dibe çökerken diğeri sıvıda yüzer. Yüzen cisim bir süzgeç yardımı ile alınır. Kalan karışım ise süzülerek ayrılır.

5 Mıknatıs ile Ayırma Mıknatıs bazı maddeleri kendisine doğru çekme özelliğine sahiptir. Özellikle demir ya da yapısında demir içeren maddeleri çekebilir. Mıknatısın bu özelliğinden yaralanarak mıknatısın çektiği maddelerle çekmediği maddelerin karışımlarını ayırmada bu yöntemi kullanırız.

6 Buharlaştırma ile ayırma
Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşabilen maddelerdir. Sıvıların bu özelliğinden yararlanarak içinde çözünmüş olan katı maddeleri ayırmak mümkün olmaktadır. Buharlaştırma işlemi, çözünmüş katı içeren sıvıların ısıtılarak uzaklaştırılmasıdır. Suda çözünmüş olan yemek tuzu karışımın ısıtılarak suyunun tamamen buharlaştırılması sonucunda ayrılır.


"Karışımların Ayrılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları