Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?"— Sunum transkripti:

1 G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?
1. Pestil nasıl yapılıyor?

2 2. Sofra tuzu nasıl elde ediliyor?

3 Karışımları oluşturan maddelerden birini diğerlerinden ayırmak için birçok yöntem kullanılır. Karışımın cinsine en uygun yöntem seçilir ve uygulanır. Karışımları ayırmak için kullanılan basit yöntemlerden bazıları; süzme, yüzdürme, mıknatısla ayırma ve buharlaştırmadır.

4 1.Süzme Ve Yüzdürme Buna göre aşağıdaki fotoğraflarda gerçekleşen işlemlerin ortak yanı nedir?

5 Sıvıları içindeki çözünmemiş katılardan ayırmak için süzerek ayırma yöntemi uygulanır. Süzme işleminde katı parçaları geçirmeyen, sadece sıvıyı geçirebilen süzgeçler kullanılır. Suda çözünmeyen katı maddeleri ayırmak için süzme yönteminden başka yüzdürme yöntemi de kullanılır. Bu yöntemle yüzeyde kalan madde karışımdan kolaylıkla ayrılabilir.

6 Barajlarda biriken suyu, kum tabakalarından geçirerek bulanıklık veren maddelerden arındırırız.

7 Ispanak, marul, maydanoz ve semizotunu
çamurdan arındırmak için yıkarız. Sebzeler, yıkama sırasında suyun yüzeyinde kalır.Yüzdürerek ayırma yönteminin temel koşulu, karışımdaki maddelerin yüzme veya batma özelliğinin olmasıdır.

8 2. Mıknatısla Ayırma Yere dökülen toplu iğneleri nasıl toplamayı düşünürsünüz? Tek tek toplamak oldukça uğraştırıcı olabilir. Bu zor işi mıknatıs kullanarak kolaylaştırabilirsiniz. Demir doğrama atölyelerinde demir parçalarını hurdaların arasından ayırmak için de mıknatıs kullanılır.

9 Pirincin içindeki taşları mıknatısla ayırabilir miyiz
Pirincin içindeki taşları mıknatısla ayırabilir miyiz? Mıknatıs; demir, nikel gibi maddelerden yapılan toplu iğne, çivi vb. cisimleri çeker. Karışımları oluşturan maddelerden biri, mıknatıs tarafından çekiliyorsa mıknatısla ayırma yöntemi uygun bir seçimdir.

10 3. Buharlaştırma Buharlaşma, biz farkında olmadan meydana gelmektedir. Kurumaya bırakılan bardak, çatal, kaşık ve pencere camının yüzeylerinde bazı lekeler oluşur. Bu lekelerin nedeni, suda çözünmüş halde bulunan çeşitli maddelerdir.

11 Bazen birden çok ayırma yöntemi, sırayla uygulanarak karışımlar ayrılabilir. Örneğin demir tozu, tuz ve bakır parçalarından oluşan bir karışım düşünelim. Önce mıknatıs yardımıyla demir tozunu karışımdan ayırırız. Geriye kalan bakır parçalarını ve tuzu suya ekleriz. Bakır parçaları suyun içinde çözünmeyecek, tuz ise çözünecektir. Süzme yöntemi kullanarak bakır parçalarını ayırırız


"G. KARŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ ?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları