Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir."— Sunum transkripti:

1

2 Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir.
Şeker, tuz, cam, altın, alüminyum gibi maddeler saf maddelerdir.

3 Karışım:İki yada daha fazla maddenin kimliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan maddelere karışım denir. Toprak, şekerli su, limonata, ayran, ekmek, süt, reçel, bal, hava, deniz suyu, harç karışımdır.

4 Saf madde de aynı moleküller yan yana gelir
Saf madde de aynı moleküller yan yana gelir. Karışım da farklı moleküller yan yana gelir.

5 1) Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler
1) Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler. 2) Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında belirli bir oran yoktur.İstenildiği oranda karıştırılabilirler. 3) Karışımların erime ve kaynama noktaları sabit değildir.

6 4) Karışımların belirli bir kimyasal formülleri yoktur.
5) Karışımlar fiziksel yollarla oluşur ve bileşenlerine fiziksel yollarla ayrılırlar. Örneğin :Demir saf maddedir. Kükürt saf maddedir. Fakat demir tozu ve kükürt tozunu karıştırdığımız zaman içinde sarı ve siyah renkli tanecikler görürüz.

7 Karışımlar homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılırlar:
1.Homojen karışımlar(Çözeltiler):Özellikleri her yerinde aynı olan ve dışarıdan bakıldığında tek bir madde gibi görünen karışımlardır. Örnek: Şekerli su, tuzlu su.

8 2.Heterojen karışımlar: Özellikleri her yerinde aynı olmayan ve dışarıdan bakıldığında birden fazla madde varmış gibi görünen karışımlara denir. Örnek: Kum-Su, Tebeşir tozu- Su, Ayran, Yağ-Su, Benzin-Su

9 Heterojen karışımlar süspansiyon ve emülsiyon olarak iki özel durumu vardır:
Süspansiyon (katı-sıvı karışımı):su- kum, su-tebeşir tozu Emülsiyon(sıvı-sıvı karışımı) :su-zeytin yağı, su-benzin karışımı, süt içindeki yağ damlacıkları da birer emülsiyondur.

10 Katı sıvı yada gaz bir maddenin bir sıvı içerisinde dağılması sonucu oluşan saydam sıvı karışımlarına çözelti denir. Şekerli ve tuzlu su, maden suyu, gazlı içecekler, deniz suyu çözeltilere örnektir. Şeker, tuz gibi maddeler suda erimezler, çözünürler.

11 Bir çözeltide çözünen ve çözücü olmak üzere iki madde vardır.
Örneğin; şekerli suda şeker çözünen, su çözücüdür. Bir çözeltide çözücü fazla çözen az ise buna seyreltik çözelti, çözücü az çözünen fazla ise buna da derişik çözelti denir.

12 1-Çözünen madde çözen içinde gözle görülmez
1-Çözünen madde çözen içinde gözle görülmez. Tuzlu suda Tuz çözünen madde Su çözen madde Tuzlu su çözeltidir.

13 Su iyi bir çözücüdür. Fakat çözünen madde çözen maddeden fazla olduğu zaman çözünen madde suyun içinde görünür. Buna da doymuş çözelti denir Örneğin ;bir bardak suya 2 şeker atarsak hepsi çözünür ama 10 şeker atarsak bir miktarı dibinde belirgin biçimde görünür.

14 2-Süzmekle birbirinden ayıramayız
2-Süzmekle birbirinden ayıramayız. 3-Beklenirse çözeltideki madde dibe çökmez, ancak kaynatılırsa birbirinden ayrılır 4-Çözeltiler saydam maddelerdir.

15 SUNUMUMU İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜRLER


"Saf madde: Hep aynı birimlerin (taneciklerin)yan yana gelmesiyle oluşan maddelere saf madde denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları